Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai veninos peste este pestele balon (Arothon hispidus). Traieste in Marea Rosie si poseda o toxina mortala (o puternica otrava pe care o detine in oua, sange, ficat, piele).

› vrei mai mult

Bancul zilei

Profa de chimie scrie pe tabla substanta HCl shi intreaba un elev cum se numeshte acea substanta.
Elevul:,,......un moment,imi sta pe limba....
Alt elev:,,Scuipa-l repede ca-i acid clorhidric!!!

› vrei mai mult

home : Scoala : Institurii Speciale : Salvati Copiii : NU violentei fizice

Bataia NU este rupta din Rai!

"Inca nu stim cum ar arata lumea în care copiii ar fi crescuti fara a fi supusi umilintelor, în care parintii i-ar respecta si i-ar trata serios, ca pe niste fiinte umane."
Alice Miller, Pentru binele tau propriu, 1987

I.
II.
III.
IV.
V.
Ce este pedeapsa fizica
Pedeapsa fizica
Pedeapsa fizica si drepturile omului
Pedeapsa fizica si Conventia ONU
Progrese obtinute în interzicerea pedepsei fizice
VI.

VII.
VIII.
IX.

X.
Iniatiativa pentru stoparea pedepselor corporale
Opinia copiilor
De ce adultii lovesc copiii?
Disciplina pozitiva fara a lovi sau umili copiii
Recomandari

Capitolul II
PEDEAPSA FIZICA - PARTE DIN VIATA DE ZI CU ZI A COPIILOR

In cele mai multe tari copiii, multi copii, chiar de varsta mica, sunt supusi pedepselor corporale in propriile familii, statisticile relevand un numar semnificativ de cazuri in care copiii sunt vatamati grav sau chiar ucisi din aceasta cauza, in multe tari profesorii au libertatea de a lovi elevii cu bete sau alte obiecte; pedeapsa corporala este folosita de asemenea in institutii rezidentiale si de ocrotire a copilului, in cel putin 50 de tari, copiii si tinerii pot fi condamnati de catre instante la biciuire si la alte pedepse corporale.

"Pedepsirea fizica este atat de raspandita, incat face parte din cresterea si educarea majoritatii copiilor in cele mai multe tari din lume." (Murray A Straus, Lovind demonul din ei, Lexington Books, 1994).

"Majoritatea parintilor britanici pe care i-am intervievat par sa creada ca pedepsirea fizica este o modalitate eficienta si necesara pentru cresterea si educarea normala a copiilor." (John si Elizabeth Newson, psihologi).


Astfel, in Marea Britanic, un sondaj publicat in 1995 evidentiaza faptul ca unul din sase copii a suferit pedepse fizice "severe". Majoritatea acestor copii (91 %) au fost loviti. Mai mult de o treime din copiii in virsta de patru ani au fost loviti mai des decit o data pe saptamana; trei sferturi din bebelusii de un an au fost loviti in anul precedent interviului.

In SUA, un sondaj din anul 1985, aplicat pe un esantion reprezentativ de 3232 de familii cu copii cu varsta sub 17 ani arata ca 89% dintre parinti au utilizat bataia in cresterea si educarea copiilor lor.

In Barbados, in India de Vest, un sondaj de opinie a relevat ca 70% dintre intervievati sunt "sustinatori" ai pedepsirii fizice a copiilor de catre parinti; dintre acestia, 76% aprobau lovi rea copiilor cu nuiaua sau cureaua.

In Egipt, un studiu realizat in anul 1996 a evidentiat f aptul ca peste o treime dintre copiii intervievati erau disciplinati prin bataie, deseori cu bete sau cu alte obiecte. Un sfert dintre acestia au declarat ca bataia a condus la raniri.

In Australia, un studiu din 1987 asupra copiilor din scolile primare a subliniat faptul ca 81 % din baieti si 74% din fete au fost loviti de mama lor, 76% din baieti si 63% din fete au fost loviti de tatal lor.

In Coreea, un sondaj al Asociatiei pentru Protectia Copilului din 1982 a concluzionat ca 97% dintre copiii intervievati au fost pedepsiti fizic, multi dintre ei chiar sever.

Pedeapsa fizica este o "practica disciplinara" comuna in India. Un sondaj in randul studentilor a raportat 91 % baieti si 86% fete care au fost pedepsiti fizic in copilarie.

Rezultatele unui sondaj din Chile, publicat in 1995, a fost realizat prin intervievarea unui esantion mare de parinti si copii din doua scoli de stat si un esantion mai mic din Scoala Catolica. "Bataia" copiilor a fost recunoscuta in proportie de 80,4% in scolile de stat si 56,7% in scolile particulare.

In Europa si Asia Centrala, un sondaj de opinie realizat in 2001 de catre UNICEF pe un esantion de tineri si copii din 35 de tari, a relevat faptul ca 6 din 10 copii semnaleaza comportamente violente sau agresive in propria lor familie.

Salvati Copiii a efectuat prin Centrele de Consiliere pentru Copil si Familie, in anul 2000 un studiu privind abuzul si neglijarea copilului, in cadrul cercetarii pentru lotul martor (format din 223 copii cu varste intre 11-13 ani) a fost utilizata ancheta de opinie, bazata pe chestionar care cuprinde intrebari referitoare la mentalitati si practici educative in familie si mediul scolar, reactia copilului la pedepse. Concluziile cercetarii arata ca 75% dintre copii au suferit o forma de abuz fizic in care era inclusa si bataia.

Tot in anul 2000, in cadrul unui program finantat de Banca Mondiala, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie impreuna cu specialisti, reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale si cu sprijinul Centrului de Sociologie Umana si Regionala (CURS) a realizat un studiu national privind incidenta cazurilor de abuz si neglijare in Romania.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1556 gospodarii din 80 de localitati pentru familiile cu copii sub 18 ani, pe 1295 copii scolari in varsta de 13 -14 ani, si 110 specialisti din 7 domenii de activitate.
Majoritatea specialistilor (68 %) considera ca abuzul fizic este identificat cu bataia, violenta asupra copilului, molestarea, lovirea, vatamarea.
In ceea ce priveste sondajul realizat in randul parintilor si copiilor, rezultatele sunt contradictorii.

In timp ce 47,2 % dintre parinti declara ca utilizeaza bataia ca metoda de disciplinare a copilului, 84 % dintre copii declara ca sunt pedepsiti fizic de catre parinti, prin bataie cu mana. 18,4 % dintre copii declara ca acest lucru se realizeaza cu o frecventa crescuta.
In ceea ce priveste gravitatea bataii 20% dintre copii declara ca sunt batuti cu obiecte. Copiii au declarat in proportie de 15 % ca le este frica sa se duca acasa din cauza bataii.

hai sus! :  home : Scoala : Institurii Speciale : Salvati Copiii : NU violentei fizice