Educatie si formare
Promovarea drepturilor copilului
Un loc important l-au ocupat programele de educatie pentru copii si tineri si programele de promovare a drepturilor copiilor.
in 15 filiale judetene, aproximativ 300 de tineri au organizat in scoli si centre de plasament ateliere de lucru pentru cunoasterea drepturilor copilului. Programele educative si de formare au urmarit pregatirea
specialistilor prin cursuri si seminarii in domeniile abuzului si neglijarii copilului, integrarii scolare si sociale a copiilor rromi, integrarii sociale a copiilor strazii, educatiei pentru sanatate, drepturilor copilului, organizarii campaniilor de sensibilizare a opiniei publice si strangere de fonduri. Au avut loc seminarii tehnice pentru autoritatile locale implicate in domeniul protectiei copilului
Si noi avem drepturi
Program de educatie si informare a copiilor, a cadrelor didactice si a tinerilor voluntari cu privire la drepturile copilului, in conformitate cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. *A fost semnata Conventia de colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, pentru perioada 2001-2004, prin care Salvati Copiii a fost agreata ca partener pentru organizarea in scoli a activitatilor de educatie pe tema drepturilor copilului si educatie pentru sanatate.
* Filialele Arges, lasi, Caras-Severin, Constanta, Galati,
Hunedoara, Mures, Suceava si Vaslui au semnat Conventii de
colaborare cu Inspectoratele Scolare Judetene pentru
predarea in orele de dirigentie si de educatie civica a
drepturilor copilului si organizarea de activitati educative si
cercetare in comun.
* Materialele elaborate de Salvati Copiii cu privire la drepturile
copilului (dosare educative, ghiduri metodologice etc.) sunt
folosite in unitatile scolare ca suport teoretic pentru
organizarea orelor educative.
* Modul in care copiii si drepturile lor, situatiile cu care acestia se
confrunta sunt reflectate in mass-media au fost teme dezbatute
in cadrul seminarului "Imaginea copilului in presa", organizat
la Sinaia, in perioada27-29 aprilie, care a reunit 40 de jurnalisti.
nivelul Secretariatului General si al filialelor, s-au organizat ateliere si grupuri de dezbatere privind drepturile copilului in 161 de unitati scolare: 17 licee, 106 scoli generale, 17 centre de plasament, 21 de gradinite si cluburi ale copiilor, reunind 6000 de elevi si cadre didactice.
* Peste 300 de tineri voluntari au coordonat activitateain scoli.
* in perioada 11-13 mai, Secretariatul General a organizat seminarul "Sa facem din Conventia ONU o realitate -Sanse egale pentru toti copiii" la care au participat presedintii filialelor Salvati Copiii, reprezentanti ai Inspectoratelor Scolare Judetene, profesori si voluntari. Lectori au fost specialisti din partea UNICEF, Ministerului Educatiei si Cercetarii, UNHCR, Agentiei de Dezvoltare "impreuna", Secretariatului General al Salvati Copiii. A fost elaborat Caietul Metodic III, care cuprinde materiale si exercitii pe tema nediscriminarii.
* in lunile iunie, octombrie si noiembrie seminarul a fost organizat, in colaborare cu inspectoratele scolare teritoriale si autoritatile locale, de catre 11 filiale ale Salvati Copiii, in cadrul seminariilor au fost pregatiti 450 de specialisti care lucreaza cu si pentru copii. Principalele teme abordate s-au referit la: "drepturi egale pentru toti copiii", "conflictul dintre generatii si educatia adultilor", "cum sa impiedicam marginalizarea copiilor rromi si a celor cu dizabilitati".
* Ministerul Educatiei si Cercetarii a declarat saptamana 19-25 noiembrie Saptamana Educatiei Globale. Salvati Copiii a fost invitata sa participe la activitatile organizate cu acest prilej in Bucuresti si in filiale (seminarii, mese rotunde, dezbateri ale copiilor si autoritatilor locale). Scopul acestor activitati a fost promovarea principiilor Conventiei ONU cu privire la Drepturile Copilului, schimbarea atitudinii profesorilor si a educatorilor fata de copii si drepturile lor.
* Concursul "Drepturile Copilului" s-a desfasurat in toate filialele si a cuprins in etapele pe clasa, scoala, inter-scoli si nationala peste 5000 de copii. Castigatorii etapei nationale au fost Rosian Alina si Costea Larisa din filiala Mures (locul l), Badea Loredana si Craioveanu Corina din filiala Arges (locul II) si Doinea Emanuela si Tataraseanu Mihaela din filiala Caras-Severin (locul III)
Publicatii:
- Caiet Metodic III - "Drepturi egale pentru toti copiii -
promovarea nediscriminarii ca principiu fundamental al
Conventiei ONU cu privire la Drepturile Copilului"
- Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului (versiunea integrala)
Parteneri:
Ministerul Educatiei si Cercetarii,
Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Inspectoratele
Scolare Judetene,
Reprezentanta UNICEFin Romania,
Unitati scolare si centre de plasament din Bucuresti si din judetele
unde exista filiale Salvati Copiii
|