Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Fraza "Sah-mat" provine de la fraza persana "Shah Mat" care se traduce "Regele a murit".

› vrei mai mult

Bancul zilei

Care este diferenta dintre o Ceasca de cafea si un Barbat?
Nu exista, in ambele cazuri devii nervoas!

› vrei mai mult

home : Scoala : Institurii Speciale : Salvati Copiii : Manual pentru parinti

Manual pentru parinti

Introducere
Copilul meu nu consuma droguri
Oare copilul meu consuma droguri?
Copilul meu consuma droguri
Semne ale consumului de droguri
Drogurile si femeile
Vocabular
Servicii
Legislatie

Introducere

Stimati colegi de profesie -parinti,

Trebuie sa stiti ca în urma unei cercetari efectuate de catre Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti si Organizatia Salvati Copiii în toate cele 99 de licee ale capitalei, în rândul elevilor claselor a IX-a siaXII-a, 10% dintre tineri au recunoscut ca sunt consumatori de droguri. Consumul de drog în rândul elevilor de liceu s-a dublat, în ultimii ani. Trebuie sa cunoasteti si faptul ca tentatia consumului de droguri creste proportional cu vârsta, tinerii fiind mult mai vulnerabili în clasele mari de liceu. Ceea ce este foarte grav este ca tinerii nostri consuma droguri ilegale puternice care creeaza dependenta: heroina (34%), canabis (31%), ecstasy (13%). Ca parinti, ceea ce putem noi face estesa-i informam din timp, de la o vârsta la care ei pot întelege (10-12 ani) ce pericol reprezinta drogurile pentru sanatatea si viata lor. Asa cum încercam, în limita timpului nostru, sa-i îndrumam la materiile scolare de specialitate, tot asa trebuie sa le transmitem informatii de care ei au absoluta nevoie si care, din pacate, nu sunt incluse în programa scolara. Trebuie sa le vorbim despre frumusetea copilariei, adolescentei, dar trebuie sa le oferim si informatiile legate de pericolele care le pot afecta dezvoltarea. Iar drogurile au devenit un dusman al tuturor.
Ca parinti, trebuie sa cream un mediu familial optim pentru dezvoltarea echilibrata a copilului. Pentru copil este important sa existe afectiune, armonie, dialog, respect si cooperare între membrii familiei, încrederea si comunicarea sunt esentiale în relatia copil-parinte.
Multi dintre tinerii dependenti de droguri au specificat faptul ca în familiile lor exista o atmosfera conflictuala si o lipsa de comunicare. Altii au mentionat gradul ridicat de autoritate al parintilor. O treime dintre tineri au recunoscut ca nu prea au ocazia sa-si vada parintii, acestia fiind prea ocupati. Chiar daca ne confruntam cu situatia în care propriul nostru copil devine victima drogurilor, este obligatia noastra sa-l ajutam, sa fim cel mai aproape de el. Brosura scrisa de specialistii organizatiei Salvati Copiii, ne ajuta sa întelegem mai bine transformarile prin care trece copilul nostru în perioada adolescentei, sistemul sau de valori, metodele prin care îl putem influenta si unde putem apela în cazul în care avem probleme. Daca va hotarâti sa o cititi, încercati înainte de a o face, sa va readuceti aminte de dumneavoastra, asa cum erati la 14-16 ani.

Gabriela Alexandrescu -parinte

hai sus! :  home : Scoala : Institurii Speciale : Salvati Copiii : Manual pentru parinti