Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Esti liderul/lidera grupului de prieteni/prietene. Cu toate acestea, cineva din acest anturaj si-ar dori sa te inlocuiasca, asa ca va trebuie sa fii atent/a la cine iti este prieten/a si cine nu.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Propozitia: The quick brown fox jumps over the lazy dog foloseste fiecare litera a alfabetului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

MAMA: Bula, de ce ai luat o nota asa de mica la test?
BULA: Din cauza absentei, mama!
MAMA: Nu pot sa cred, Bula! Ai lipsit in ziua testului?
BULA: Nu, baiatul care statea langa mine a lipsit!

› vrei mai mult

Unul din cinci tineri din Romania are doar 8 clase

21 Mai 2008
Elevii romani au cele mai scazute performante in materie de citit din intreaga Uniune Europeana. In acelasi timp, rata tinerilor care isi intrerup studiile, dupa terminarea gimnaziului, plaseaza Romania intre primele cinci state europene ce se confrunta cu abandonul scolar timpuriu.

Potrivit unui proiect de raport intocmit, anul acesta, de Consiliul Europei si Comisia Europeana, 53% dintre elevii romani, in varsta de 15 ani, au competente de lectura scazute, procent de peste doua ori mai mare decat media UE (24%), informeaza Gandul.

Cu exceptia Bulgariei, care se plaseaza pe locul imediat urmator, cu 51%, restul statelor din fostul bloc comunist au rezultate mult mai bune decat Romania, Cehia inregistrand 24%, Ungaria 20%, iar Polonia 16%.

Totodata, in timp ce scolarii devin din ce in ce mai nepregatiti, abandonul scolar se mentine la un nivel foarte ridicat, unu din 5 tineri, care au intre 18 si 24 de ani, neavand decat 8 clase.

Totusi, la acest capitol Romania nu mai este fruntasa, Spania figurand cu un procent de 30%, Italia cu 20%, iar Malta cu 40%. La polul opus se afla Slovacia (6%) si Cehia si Polonia, cu cate 5%.

Nicii adultii nu stau mai bine decat cei din bancile scolilor. Abia 11% dintre romanii cu varsta intre 25 si 64 se pot mandri cu o diploma de studii tertiare (universitare), ceea ce reprezinta jumatate din media Uniunii Europene.

Procentul este dublu in cazul Bulgariei si de trei ori mai mare in cazul Estoniei. Participarea la programele de invatare de-a lungul vietii plaseaza Bucurestiul pe ultimul loc in UE. Doar 1,3% dintre romanii de varsta activa nu s-au marginit la obtinerea unei diplome, urmand diverse stagii de calificare.

Sursa: Ziare.com
Inapoi la lista de stiri