Educatie
Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)
Chiar daca totul pare perfect pentru tine, fii mai atent/a la alimentatie. De cand n-ai mai alergat?
› vrei zodia taCultura generala
Pe 20 iunie 1969 Neil Armstrong Alden a pasit pentru prima oara pe luna.
› vrei mai multBancul zilei
DOCTORUL:Cati ani aveti doamna?
FEMEIA:Ma indrept spre 30.....
DOCTORUL:Din ce directie?
Shop Clopotel.ro

Tinerii in deriva
02 Octombrie 2008Jumatate din cei 2500 de tineri din esantionul reprezentativ nu stimeaza nicio persoana publica din Romania. Comparativ cu jumatatea cealalta ei par chiar intelepti, pentru ca in topul ,,stimei", conduce Mihaela Radulescu, cu peste 7%, urmata la jumatate de procent de Mircea Badea si, ce usurare totusi, de presedintele Traian Basescu cu 4%. Parintii si Gigi Becali sunt stimati in egala masura, fiecare cu cate 3,5%.
La capitolul modele, 70 % dintre tineri nu beneficiaza de niciunul. Mai bine asa decat ceilalti 30 % care se viseaza Andra, Alina Sorescu, Catalin Maruta, Elena Basescu, Cristi Chivu, Adrian Mutu sau Honorius Prigoana.
Criza modelelor
Cum o luam tot grav este. Pe de-o parte vedem ca majoritatea tinerilor nu a gasit pe nimeni stimabil sau nu are modele. E drept, societatea romaneasca este saraca in aceasta privinta, iar un astfel de raspuns este, poate, si o forma de protest fata de falsele modele al celorlalti. Insa de la saracie pana la lipsa totala este cale lunga.
Oare niciun tanar din intreg esantionaul sa nu fi auzit de Andrei Plesu, de exemplu, sau niciunul sa nu-l considere demn de stima? Sa nu fie Corneliu Coposu sau Monica Lovinescu modele pentru chiar niciun tanar din societatea romaneasca?
Sa nu fi auzit niciunul de Emil Cioran, Eugen Ionescu sau Sergiu Celibidache? Sau macar Costel Busuioc, ori Gheorghe Hagi sa nu fie stimabili, daca e sa scadem standardele intelectuale?
Oare niciun profesor, parinte sau bunic nu poate fi un model pentru vreunul dintre 70% dezamagiti?
Cifrele ne arata pe de-o parte cat de mare este ruptura dintre generatii si cat de putin mai au tinerii in comun cu parintii si bunicii lor.
De fapt ei ori au fost abandonati de mult de parintii in cautare de bani si au crescut cu ochii in televizoare, marcati de modelele false ale micului ecran, ori isi dispretuiesc parintii pentru ca nu au reusit sa aiba imaginea sau banii vedetelor momentului. Munca cinstita, respectarea principiilor, cultura nu mai au nicio valoare.
Aceleasi ierarhii ne arata si cat de mare este incultura tinerei generatii care para sa nici nu fi auzit de elitele Romaniei, cat de putine or fi ele. Si in locul elitelor cine le domina mintile si le stranesc admiratia?
Dominatia vedetelor de carton
Mihaela Radulescu, adica o femeie realizata strict pe baza calitatilor estetice, fara studii insa cu o buna scoala a vietii, un produs al micului ecran consacrat nu pentru ce spune, ci pentru cum arata, nu pentru ce are in cap, ci pe ea (haine, bijuterii, coafuri, machiaje), una peste alta o forma frumoasa fara fond.
Cu Mircea Badea e chiar mai rau, nici forma nu e cine stie ce, iar fondul e foarte rau. Ce o fi de stimat la el? Capele in gura pe care le da cui ii iese in cale? Injuriile pe care le profereaza seara de seara la televizor? Panseurile nerusinate si, ce-i drept, socante? Sau poate spagatul pe doua scaune?
Pentru ce sa fie o starleta ca Andra un model, dar Adi Mutu, un fost narcoman, altminteri?
Toate aceste personaje care au captat mintile tinerilor au ceva in comun: notorietatea si succesul facil. Niciunul nu se distinge prin munca, inteligenta sau cultura, dar cine mai are nevoie de ele?.
Cand ajungem la capitolul politicieni, remarcam inclinatia tinerilor tot catre limbajul agresiv, colorat si lipsit de substanta, adicaVictor Ponta, Cristian Boureanu, Cosmin Gusa, Bogdan Olteanu, Cristian Adomnitei, Daciana Sarbu, Lavinia Sandru si Elena Udrea.
Si toata aceasta fascinatie a facilului si formei calpe apare nu la adolescenti de 16 ani, ci tineri, majori, multi dintre ei studenti, deci, ar fi de presupus, oameni maturi.
Da, dar expusi unei avalanse de contramodele de succes, intr-o societate in care adevaratele valori sunt reprimate si in care educatia este la pamant.
Pana la urma acesti tineri fara repere sau cu repere false nu sunt decat produsul societatii in care traiesc. Dar ei sunt cei care vor prelua maine Romania, o vor guverna, ei sunt cei care maine ar urma sa plateasca pensiile. Oare nu avem motive mari de ingrijorare?
Sursa: Ziare.com