Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Elicopterul a fost inventat in anul 1907 de francezul Paul Cornu.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un vampir isi ia vacanta si decide sa plece intr-o croaziera si este intrebat de prietenul sau varcolacul:
-Pe ce vas pleci?
La care vampirul plin de el:
-Pe un vas de sange

› vrei mai mult

Thomas Edison - Inventatorul cu multe brevete, dar cu o personalitate controversata

19 Ianuarie 2023

Thomas Edison

Thomas Edison a fost unul dintre cei mai prolifici inventatori din istorie, cu cel putin 1093 de brevete inregistrate pe numele sau. Nascut in 11 februarie 1847, intr-un satuc din Ohio, a fost cel mai mic dintre fratii sai, 7 la numar. A fost un copil bolnavicios care s-a dovedit a avea o minte sclipitoare, cu toate ca la scoala era mediocru. Era insa un copil foarte curios si avid de cunoastere, in special daca informatiile erau din domeniul chimiei si al mecanicii. A invatat despre acestea singur, fara ajutor, desi era atent sa nu isi dezamageasca mama, o fosta profesoara care i-a oferit acasa primele notiuni de scris si citit, dupa ce l-a retras de la scoala. Si totusi, cum a ajuns Edison un inventator cu atat de multe brevete?


Elevul mediocru cu spirit de intreprinzator


Thomas Edison poate ca nu a fost un elev model, dar a fost intreprinzator. Primul job l-a avut la 12 ani, ca vanzator de ziare si dulciuri in trenul de pe rta Prot Huron - Detroit. Nu s-a culcat pe o ureche nici cand aproape ca a surzit. Ba chiar a construit o minitipografie in vagonul de bagaje si a inceput sa tipareasca acolo ziarul Grand Trunk Herald. In paralel, facea experimente chimice si asa a „reusit” sa dea foc intregului vagon.


La 15 ani, micul Edison invatase sa lucreze ca operator de telegraf, asa ca pana la 20 de ani asta l-a ajutat sa-si castige existenta in timp ce, in paralel, a continuat propriile experimente. Electricitatea incepea sa aiba tot mai putine secrete pentru el.


Inventiile care i-au adus bani si celebritate


Prima sa inventie notabila a fost un sistem de printare a mesajelor transmise prin telegraf. Desi nu era chiar o noutate, aparatul sau era mult imbunatatit, iar faptul ca functiona fara erori si lacune i-a bagat in buzunar 40.000 de dolari, de la compania The Gold and Stock Telegraph.


Cu acesti bani, Thomas Edison a renuntat la serviciu si s-a concentrat pe cercetare si experimente si si-a infiintat propria companie in Newark (New Jersey). Pentru inceput s-a ocupat cu perfectionara unor inventii pe atunci proaspete. A imbunatatit telefonul lui Alexander Graham Bell, facand ca vocea sa ajunga la capatul firului la un volum mai mare si la o calitate superioara. A inventat fonograful, aparatul care inregistra si reproducea mecanic sunetele.


In 1878 a inceput sa lucreze la inventarea a ceea ce astazi cunoastem ca bec. Mai incercasera si altii inaintea sa, dar inventiile aveau ba o durata de viata prea scurta, ba erau foarte costisitoare, ba aveau nevoie de un volum prea mare de curent pentru a functiona. El a fost cel care a stabilit forma actuala a becului si faptul ca acesta trebuia sa fie facut din sticla, dar cele mai mari batai de cap i le-a dat materialul din care avea sa fie facut filamentul. Carbonul a fost „alesul”, dupa o lunga serie de experimente. Primul bec testat al lui Edison a luminat timp de 13 ore si jumatate. Desi realizarea putea fi considerata extraordinara, Edison nu s-a oprit si in cateva luni el a venit cu o alta idee geniala: a fabricat filamentul din bambus carbonizat, ceea ce a prelungit durata de viata a unui bec la peste 1.200 de ore. Scopul sau a devenit de atunci aducerea becurilor in toate casele, asa ca a fost neobosit in perfectionarea inventiei si in gasirea de modalitati de a duce iluminatul electric la toata lumea.


Edison, care infiintase deja The Edison Electric Light Co., s-a mutat in 1882 la New York, unde a creat un sistem prin care publicul larg sa poata beneficia de iluminat electric. In numai un an, a reusit sa asigure curentul necesar pentru peste 10.000 de astfel de lampi.


In tot acest timp, Edison isi construise un imperiu comercial, cu o suita de companii care produceau si operau tot ce era necesar iluminarii. Folosea curent continuu si a reusit sa duca lumina la oameni. Chiar si Nikola Tesla, un alt mare inventator, descoperitorul curentului alternativ, a lucrat pentru el, dar a plecat pentru a lucra pe cont propriu dupa ce Edison nu si-a respectat angajamentele de ordin financiar.


Dupa succesul inregistrat pe „piata” iluminatului, Thomas Edison s-a reintors la fonograful inventat cu 10 ani inainte. In 1896 a infiintat National Phonograph Col, o companie ce comercializa fonografe pentru divertismentul publicului. Afacerea a functionat mai bine de 30 de ani, pana cand radioul a devenit foarte popular.


In paralel cu fonograful si munca depusa pentru imbunatatirea lui, Edison a lucrat si la kinetoscop, un aparat care facea pentru ochi ceea ce facea fonograful pentru urechi, dupa cum el insusi il descria.


Kinetoscopul derula rapid fotografii, astfel incat se crea impresia de imagini in miscare. Ulterior, a adaugat si sunet peste imagini, rezultand kinetofonul.


O personalitate controversata


In 1921, Thomas Edison a decis sa traiasca si pentru el si l-a numit pe fiul sau mijlociu, Charles ca presednte al Thomas A. Edison Inc  A ramas, totusi, activ in companie pana cu cateva luni inainte de moartea sa, pe 18 octombrie 1931.


Despre Thomas Edison se poate spune ca a fost cel care a introdus electricitatea in epoca sa moderna. Din mintea sa au iesit, pe langa cele enumerate mai sus, transmitatorul cu carbon pentru telefon, microfonul, lampa incandescenta, generatoarele de electrcitate, o cale ferata electrica experimentala, ca sa enumeram doar cateva.


A avut spirit de antreprenor, dar nu isi gestiona prea bine finantele. Deseori cheltuia si risipea banii mai repede decat ii producea. Excentric si independent, carismatic si curtat, nu era un om tocmai sociabil si a neglijat inclusiv relatiile cu familia sa si a fost o personalitate controversata.

Citeste si alte articole despre celebritati:

Care e povestea inventatorului Nikola Tesla si de ce a ramas celebru
Femeia celebra care si-a lasat amprenta asupra stiintei: Marie Curie
Lectia de muzica: De ce este atat de celebru Ludwig van Beethoven
Regine celebre care au ramas in istorie
Ora de istorie: Regii si reginele Romaniei

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri