Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Starea ta de sanatate nu este tocmai buna si din aceasta cauza, esti cumva nevoit/a sa renunti la ce aveai in plan. Totusi, nu e cazul sa te intristezi, iti vei reveni rapid si vei face in alta zi ce ti-ai propus sa faci azi.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Popoarele mezoamericane, spre deosebire de alte popoare, au domesticit putine animale. Printre acestea se numarau cainele si guajolote, un fel de curcan salbatic.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Odata s-au dus 3 fete in vacanta la Marea Neagra. Era o blonda,o roscata si o bruneta. Cea bruneta a spus:
-Cand am sa ajung acasa am sa-i povestesc sotului meu tot ce am facut!
Cea blonda isi zice in gand:
-Mama...cata sinceritate!
Cea roscata isi zice si ea in gand:
-Mama...cat curaj!
La care cea blonda isi zice din nou:
-Mama...cata
memorie!

› vrei mai mult

Studiu: Elevii romani au ajuns sub pragul mondial al mediocritatii

16 Septembrie 2008
Noul an scolar incepe cu o realitatea crunta pe care Ministerul Educatiei a tinut-o sub tacere pe premisa "ce nu e spus cu voce tare nu poate sa doara": scoala romaneasca a intrat in plutonul codas in ceea ce priveste performanta in principal din cauza programei si metodelor de predare, arata ultimul studiu de masurare a randamentului scolar.

Studiul arata ca elevii romani au performante sub nivelul mediocru la citire, matematica si la stiintele exacte (chimie, fizica, biologie, geografie), arata ultimele evaluari ale unor studii internationale care masoara nivelul de intelegere a textului scris la sfarsitul claselor primare (PIRLS 2006 - Progress in International Reading Literacy Study) si tendintele in predarea/invatarea matematicii si stiintelor (TIMSS 2007 - Trends in International Mathematics and Science Study), informeaza Cotidianul

Potrivit studiului PIRLS 2006, care s-a finalizat recent, si a primelor rezultate din TIMSS 2007, elevii romani au acum performante sub media internationala si mai slabe decat evaluarile precedente din 2001, respectiv 2003.

Astfel, cu un scor mediu national de 489 de puncte din 1.000 posibile, Romania s-a situat la PIRLS 2006 pe locul 36, din 45 de state participante. Cele mai performante 7 tari sunt Federatia Rusa (565), Hong Kong (564), Singapore (558), Luxemburg (557), Italia (551), Ungaria (551), Suedia (549) si Germania (548). La penultima evaluare din 2001, la acelasi studiu de citire, Romania a obtinut un scor mediu de 512 si a fost pe locul 22 din 35 de tari participante.

Majoritatea elevilor inclusi in studiul PIRLS sunt in varsta de 10 ani si au parcurs patru ani de scoala. Elevii romani au varsta medie de 10,9 ani si sunt printre cei mai in varsta participanti la studiu.

Trist, ce-i drept, insa "doar 4 la suta dintre elevii romani sunt incadrati la nivelul international de performanta Avansat privind citirea si interpretarea uniu text (de peste 625 de puncte), in timp ce aproape o cincime dintre elevii din Singapore ating acest nivel. Avem un regres fata de anul 2001, cand 9% dintre elevii nostri au fost incadrati la acest nivel", spune Gabriela Noveanu, coordonatoarea celor doua studii in Romania.

Mediul din care provine, dar si calitatea formarii si pregatirii profesorilor, cum isi petrec elevii timpul la scoala, cat chiulesc, cat lucreaza practic, nivelul scolii sunt factori care influenteaza randamentul unui elev.

"Este o practica comuna in scolile din Romania, aproape 60% dintre elevi fac acest lucru zilnic. Rezultate mai bune au insa 8% dintre elevii care citesc cu voce tare o data-de doua ori pe luna", arata sudiul PIRLS. Si tehnica cititului in gand de unul singur este mult mai raspandita. In schimb, cei 81% dintre elevi carora li se cere acest lucru zilnic obtin scoruri la citire mai ridicate, spre deosebire de cei care citesc in gand o data-de doua ori pe luna.

"Si la TIMSS, la evaluarea elevilor de clasa a VIII-a la matematica si stiinte, studiu care va fi publicat la sfarsitul acestui an, rezultatele arata ca suntem in cadere libera. Fata de anul 2003, in 2007 se dubleaza diferentele dintre scoala cea mai buna si scoala cea mai slaba din punctul de vedere al performantelor", spune Gabriela Noveanu, coordonatoarea studiilor PIRLS si TIMSS in Romania. Slovenia, Norvegia, Japonia, Coreea, Islanda sau Cipru au o diferenta de 7% intre scoli, iar in Romania este de 35%, "ceea ce demonstreaza ca egalitatea de sanse este un deziderat greu de atins si din ce in ce mai indepartat pentru tara noastra", adauga Gabriela Noveanu.

Sursa: Ziare.com
Inapoi la lista de stiri