Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Esti liderul/lidera grupului de prieteni/prietene. Cu toate acestea, cineva din acest anturaj si-ar dori sa te inlocuiasca, asa ca va trebuie sa fii atent/a la cine iti este prieten/a si cine nu.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Ramesses II a fost faraonul din Cartea Exodului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

bula il intreaba pe fisu:
-bulisor vrei sa auzi un banc?
-da tata
-unul mai lug sau mai scurt?
-mai lung
-baaaaaaaaaaaaanc

› vrei mai mult

Situatie ingrijoratoare in invatamantul profesional si tehnic

14 Noiembrie 2007
In anul 2006, doar 26,2 % dintre elevii scolilor de arte si meserii au reusit sa-si finalizeze studiile. S-a ajuns la aceasta situatie datorita faptului ca unitatile de invatamant nu au dotarile corespunzatoare, lipsei parteneriatelor dintre scoli si agentii economici si, nu in ultimul rand, dezinteresul elevilor.

Scolile de arte si meserii au ajuns sa pregateasca de patru ori mai putina forta de munca calificata decat este nevoie pe piata muncii in momentul de fata. De exemplu in anul 2006, absolventii cu pregatire in domeniul serviciilor au fost cu 41% mai putini decat ar fi fost nevoie. Cam aceeasi situatie s-a putut intalni si in domeniul constructiilor, unde au fost pegatiti cu 8% mai putini muncitori calificati decat nevoile pietei. Daca in cele doua domenii s-a simtit foarte mult lispsa de pregatire a fortei de munca, nu putem spune acelasi lucru si pentru domeniul industriei unde au fost pregatiti cu 42% mai multi muncitori decat ar fi fost nevoie.

In anul scolar 2005-2006, din cei peste 250.000 de elevi care invatau in scolile de arte si meserii doar 26, 2% au reusit sa-si finalizeze studiile, cu sau fara diploma de bacalaureat. Dintre elevii absolventi de anul trecut din scolile de arte si meseri, 19,4% sunt someri, iar 6,6% care au urmat o astfel de scoala au abandonat cursurile.

Cauzele care duc la o rata atat de scazuta a elevilor care termina astfel de cursuri sunt diverse. Una dintre cele mai importante este aceea ca dotarile care exista in astfel de unitati de invatamant sunt de mult depasite moral, iar elevii nu au cum sa-si faca practica necesara. Un al doilea motiv ar fi acela ca parteneriatele intre agentii economici si scolile de arte si meserii nu sunt suficient dezvoltate. Nu in ultimul rand este dezinteresul elevilor. Majoritatea elevilor care ajung intr-o scoala de arte si meserii nu ajung pentru ca isi doresc, ci pentru ca au avut medii prea mici ca sa poata intra la un liceu.

Ministru Educatiei si Cercetarii spune ca 90,8% dintre profesorii, care predau in astfel de scoli sunt calificati si ar putea oferi elevilor o pregatire foarte buna, insa dezinteresul elevilor este foarte mare si la fel si cel al parintilor in ce priveste soarta copiilor.

Directoarea Centrului National pentru Dezvoltarea Invatamantul Profesional si Tehnic din cadrul MECT a declarat ca unii directori in loc sa faca planuri anuale de dezvoltare le copiaza pe cele ale colegilor de la alte scoli, schimband doar titulatura scolii, astfel ca scolile de arte si meserii ajung sa pregateasca prea putini absolventii pentru domeniile deficitare in ce priveste forta de munca.
Inapoi la lista de stiri