Educatie
Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)
Toate vor merge bine pentru tine astazi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa lasi garda jos. Fii atent/a la tot ce se intampla in jurul tau, ca sa eviti orice neplaceri ce pot aparea pe neasteptate.
› vrei zodia taCultura generala
Acioaiei este cel mai lung cuvant romanesc care contine o singura consoana.
› vrei mai multBancul zilei
Adam se duce la Creator si il intreaba:
- Doamne de ce ai facut femeia atat de frumoasa?
- Ca s-o iubesti Adam.
- Si de ce ai facut-o asa de proasta?
- Ca sa te iubeasca si ea pe tine.
Shop Clopotel.ro

Sistem solar tanar descoperit la 60 de ani lumina de Terra
08 Iunie 2006Steaua din centrul acestui sistem solar tanar a fost numita Beta Pictoris, iar oamenii de stiinta au avansat ipoteza existentei deja a unui sistem de protoplanete care graviteaza in jurul ei. Varsta acestui sistem solar a fost estimata la doar 20 de milioane de ani, au mai precizat astronomii care au facut descoperirea cu ajutorul telescopului FUSE - Ultraviolet Spectroscopic Explorer.
Abundenta carbonului in stare gazoasa in inelul de materie ce inconjoara aceasta stea poate constitui un semn ca eventualele protoplanete din sistemul lui Beta Pictoris ar putea fi bogate in grafit si metan, constituind o lume foarte asemanatoare cu sistemul nostru solar in zorii existentei sale.
Aceasta descoperire apartine unei echipe de oameni de stiinta condusa de Aki Roberge de la "Goddard Space Flight Center" din cadrul NASA si a fost publicata in numarul de joi al revistei Nature.
"Sistemul nostru solar ar fi putut fi similar la inceputurile sale cu cel din jurul stelei Beta Pictoris, ceea ce este cu siguranta fascinant", a declarat Aki Roberge.
Steaua Beta Pictoris se afla la aproximativ 60 de ani lumina de Terra (1 an lumina constituie distanta pe care un foton o parcurge in timp de un an si este egal cu aproximativ 10.000 de miliarde de kilometri) si este de 1,8 ori mai mare decat Soarele.
Tanara stea si inelul de materie din jurul sau care constituie in esenta o cresa pentru viitoarele planete ale unui nou sistem solar, au fost descoperite in 1984 cu ajutorul telescopului spatial Hubble. De asemenea, observatiile realizate cu ajutorul acestui telescop par sa indice faptul ca o planeta uriasa gazoasa, asemanatoare lui Jupiter, ar putea sa fie deja formata in cadrul acestui disc de materie stelara, iar alte planete formate din roca, la fel ca Terra sau Marte ar fi in curs de formare.
Existenta acestor protoplanete asemanatoare Pamantului este insa imposibil de detectat in prezent, cu instrumentele actuale, aceste corpuri fiind mult prea mici si reflectand prea putina lumina pentru a fi observate de la distanta de 60 de ani lumina.
Sursa ROMPRES