Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
Mancarimea pe care o avem de la intepatura tantarului este cauzata de saliva eliberata de tantar inainte sa suga sangele. Aceasta saliva contine o substanta chimica care actioneaza ca un anestezic. La scurt timp se declanseaza o alergie ce ne provoaca mancarimi.
› vrei mai multBancul zilei
Doi porci vorbeau intre ei:
- Mai Ghita, tu ce crezi ca este dupa Craciun?
Shop Clopotel.ro

Semnificatia dovleacului si Halloween-ul
25 Octombrie 2005Istoricul acestei sarbatori se pierde in negura timpului. Celtii organizau un festival, in preajma Anului Nou, care se tinea la 1 noiembrie, numit SAMHAIN (acesta este considerat astazi predecesorul contemporan al Halloween-ului). Initial, aceasta sarbatoare era un fel de cult al mortilor, asociat cu credinta ca, in seara zilei de 31 octombrie, spiritele bune sau rele bantuie lumea muritorilor.
Noaptea, la frontiera dintre anotimpuri, cand bariera ce separa lumea celor vii de cea a mortilor se ridica, sufletele raposatilor puteau sa se intoarca pentru cateva ore la vechile lor case sau locuri de origine. In cinstea, dar si de frica lor, oamenii lasau focul aprins in vatra si puneau mancare pe masa. Unii, de teama eventualei nemultumiri a fantomaticilor musafiri, se deghizau, in speranta ca nu vor fi recunoscuti si pedepsiti. Fara indoiala, era o noapte a primejdiilor si a spaimei.
Samhain era, de asemenea, o sarbatoare agrara si pastorala. Turmele erau aduse de la pasunat si se incheia stransul recoltei. Prezenta nucilor, merelor si napului in practicarea acestui obicei sunt o marturie in acest sens. In America, napul a fost inlocuit de dovleac si in zilele care preced Halloween-ul, dovleci intregi sau sculptati (Jack-o-Lanterns) pot fi vazuti in fata caselor, ca un simbol al darniciei naturii.
Sursa: www.prieteni.ro