Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Blues-ul a luat nastere in randul populatiei de culoare din America de Nord, in jurul anului 1900.

› vrei mai mult

Bancul zilei

intr-o zi am auzit ca mutul i-o povestiti surdului ca orbul l-o vazut pe handicapat fugind!

› vrei mai mult

Scoala de acasa: intalniri creative si educative

09 Octombrie 2024

Atelier Razvan Neagoe

Asociatia pentru Creativitate a derulat in aceasta vara tabara cultural-educativa “Scoala de acasa: intalniri creative si educative”, initiativa
menita sa dezvolte o abrordare creativa si sa formeze un spirit tolerant prin apropierea copiilor din medii vulnerabile de cultura, in numeroasele ei forme. Anul acesta, pasii nostri s-au indreptat spre Scolile Gimnaziale “Ion Olteanu” si “Prof. Ion Visoiu” din Chitila, unde am intalnit copii plini de viata, curiosi, dornici sa invete zi de zi lucruri noi.

Peste 40 de copii au avut bucuria sa se intalneasca cu o serie de artisti si scriitori, alaturi de care au lucrat obiecte de ceramica, au aflat diferite tehnici fotografice, au descoperit arta colajului si cea a impletiturilor, au ascultat povesti si, mai ales, au invatat sa aprecieze mai mult prietenia. Asa cum arata si titlul proiectului, “Scoala de acasa”, initiativa Asociatiei pentru Creativitate a urmarit crearea unui cadru prietenos, care sa le ofere copiilor sentimentul de siguranta, atat de necesar pentru a impulsiona actul creativ. In acest mediu, beneficiind de mentoratul unor profesionisti din domeniul cultural, tabara a vizat dezvoltarea personala a copiilor, stimuland imaginatia, gandirea critica si expresia emotionala.

Toata aceasta experienta am strans-o intr-un mic Jurnal de tabara, publicat pe www.academiadecreativitate.ro. Ne amintim astfel de atelierele Ancai Ciuclaru, cea care le-a propus copiilor sa iasa din zona de confort, antrenandu-i in tot felul de jocuri inspirate de arta dramatica care au pus accentul pe exersarea atentiei si coordonarii corporale. Ideea exprimarii emotiilor si sentimentelor a continuat in atelierul de ceramica, condus de artista Alina Tudor. Modelajul este extrem de important in dezvoltarea abilitatilor de exprimare, concentrare, coordonare creier-ochi-maini. Iar copiii, indiferent de varsta, traiesc o bucurie speciala modeland si observand transformarile care au loc sub presiunea degetelor.

Povestile au avut, ca de fiecare data, rolul lor important in calatoria noastra culturala. Scriitoarele Victoria Patrascu si Iulia Iordan i-au purtat pe aventurierii nostri prin lumea unor personaje care le-au vorbit despre puterea prieteniei, despre generozitate, curaj sau modele demne de urmat. Toate aceste idei au fost explorate si mai mult in atelierele de colaj si tesaturi de hartie coordonate de artistele Irina Cangeopol si Mihaela Vezentan.

Sprijinita de tehnologie, fotografia face parte, cu siguranta, din viata fiecaruia dintre noi. Insa, in tabara creativa, copiii au fost incantati sa descopere istoria acestei arte si sa invete, alaturi de artistul Razvan Neagoe, tehnica cianotipiei. Toate atelierele au avut ca punct de plecare jocul, caci acesta reprezinta activitatea fundamentala in viata copilului, fiind mult mai mult decat o simpla forma de distractie. El constituie o modalitate naturala de invatare si explorare a lumii inconjuratoare, contribuind semnificativ la dezvoltarea cognitiva, emotionala si sociala a celor mici.

Lucrarile de arta realizate de copii reprezinta o fereastra catre lumea lor interioara, o expresie autentica a emotiilor, a gandurilor si a perceptiei asupra realitatii. In acelasi timp, aceste creatii sunt o sursa inepuizabila de inspiratie si invatare pentru colegii lor. In aceste zile, ceramica, lucrarile realizate prin tehnica colajului si cianotipiei sau tesaturile in hartie pot fi admirate de elevii scolilor “Ion Olteanu” si “Prof.Ion Visoiu” din Chitila. Cele doua expozitii au menirea de a stimula participarea copiilor la evenimente culturale, de a impulsiona aprecierea artistilor si de a-i incuraja pe copii sa formuleze judecati de valoare si de a integra arta in alte activitati educative.

“Scoala de acasa: intalniri creative si educative” este un proiect realizat de Asociatia pentru Creativitate si cofinantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).


Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Inapoi la lista de stiri