Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Daca ai un animal de companie, azi trebuie sa fii mai atent/a cu el si sa-i dai mai multa atentie decat o faci in mod normal.

› vrei zodia ta

Cultura generala

In 1903 Orville Wright a zburat pentru prima oara cu aparatul construit de el si de fratele sau Wilbur.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Iisus pe cruce.Cheama pe paznic.Paznicu refuza sa vina spunand ca-si pierde slujba dar dupa insistentele lu Iisus vine si Iisus ii spune:
-Baga si tu un cui in picior !CA ALUNEC

› vrei mai mult

Scoala cu pasaport. Diplomele de BAC nu au recunoastere europeana

04 Decembrie 2007
Conventia privind definirea Statutului Scolilor Europene, la care in mod obligatoriu adera si Romania, impune o restructurare a sistemului de invatamant preuniversitar. Din ratiuni politice, este imposibil acum sa se finalizeze acest obiectiv.

Un document al Parlamentului european, Conventia privind definirea Statutului Scolilor Europene, publicat pe site-ul Ministerului Educatiei, obliga institutia guvernamentala la schimbari fundamentale si la formarea de scoli speciale pentru copiii familiilor europene care lucreaza pe teritoriul tarii noastre. Potrivit Ministerului Educatiei, asemenea unitati de invatamant nu exista in Romania. Prin urmare, pentru ca actele si diplomele de studii sa fie recunoscute si echivalate in toate statele membre ale Uniunii Europene, un elev trebuie sa absolve o unitate de invatamant preuniversitar care are statutul de "Scoala Europeana".

Astfel de unitati scolare trebuie sa se regaseasca in toate statele Uniunii Europene, pentru ca ele se adreseaza copiilor ai caror parinti lucreaza in alta tara europeana decat in cea natala. Pentru aceasta calitate, care presupune, printre altele, si absorbtia de fonduri europene, educatia din tara noastra trebuie sa urmeze, potrivit conventiei europene, trei cicluri: prescolar, primar, de cinci ani, si secundar, de sapte ani. De altfel, aceasta structura este prevazuta in pachetul legislativ privind Legea invatamantului scolar si Statutul personalului didactic, pe care ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a incercat din toate puterile sa-l promoveze cat mai repede, numai ca "proiectele zac pe la Parlament si nici gand ca ele sa fie in curand dezbatute, din ratiuni electorale. Pe timpul actualului mandat al Guvernului, ma cam indoiesc ca aceste legi vor fi promulgate", ne-a declarat Gheorghe Radulescu, secretarul general al Agentiei independente pentru Evaluarea si Asigurarea Calitatii in Educatie. Potrivit reprezentantilor Ministerului Educatiei, proiectele de lege vor fi dezbatute, dar momentan au fost amanate, nu se stie pana cand. Alte surse oficiale ne-au declarat ca nici in 2008 aceste acte normative nu vor fi promulgate, din cauza ca va fi an electoral, iar dupa schimbarea Guvernului vor veni altii, cu alte schimbari.

Elevii straini ai caror parinti lucreaza pe teritoriul Romaniei nu au unde invata in spiritul Conventiei Europene si nici nu se vor putea bucura in curand de diplome europene. In prezent, doar cateva licee, pana in numar de zece, pot acorda diplome de bacalaureat european doar elevilor romani, dar si acestea intr-un cadru foarte restrans, in parteneriat independent cu un stat din UE, a carui limba se studiaza in sistem bilingv in liceul romanesc. Valoarea unei asemenea diplome este stipulata in articolul 5 al Conventiei: "Anii de studiu, incheiati cu succes in cadrul scolii, precum si diplomele si certificatele respective sunt recunoscute oficial pe teritoriul statelor membre, pe baza unui tabel de echivalare, in conditiile stabilite de Consiliul Superior si sub rezerva acordului autoritatilor nationale competente", se precizeaza la alin.1.

Mai departe, Conventia stipuleaza ca titularii diplomei de bacalaureat european "se bucura, in cadrul statului membru din care provin, de toate beneficiile rezultate de pe urma diplomei sau a certificatului inmanat la terminarea ciclului secundar din tara respectiva; au dreptul de a solicita admiterea la orice universitate de pe teritoriul oricarui stat membru, in aceleasi conditii ca si cetatenii acestui stat membru cu calificari echivalente". In consecinta, in prezent, aceasta perspectiva este inexistenta pentru copiii familiilor din tarile membre ale Uniunii Europene, detasate pentru diverse activitati sau misiuni in Romania.

Gardianul
Inapoi la lista de stiri