Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cuvantul hanorac (piesa de vestimentatie) provine din limba inuita, o limba vorbita prin Alaska, Groenlanda, nordul Canadei. Din aceeasi limba provin si cuvintele caiac (o barca usoara), iglu (adapost construit din blocuri de zapada sau gheata) si topogan (un fel de sanie folosita in zonele arctice).

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un secretar intreba o secretara:
- Domnisoara puteti sa copiati acesta disceta
- Da: unde este seroxul?

› vrei mai mult

Schimbari geologice si termice pe Marte

22 Septembrie 2005
Oamenii de stiinta de la NASA au anuntat marti ca au observat de curand o serie de schimbari geologice si termice la suprafata planetei Marte, ale carei miscari de roci sugereaza "un posibil tremur", relateaza Mediafax. Noi fisuri, care nu existau in anul 2002, au fost observate de curand pe o duna de nisip de pe Marte, de catre observatorul Mars Global Surveyor (MGS). De asemenea, a fost observata si o reducere a suprafetei de oxid de carbon inghetat, de la polul sud, au anuntat oamenii de stiinta de la NASA. "Vazand acele noi santuri si celelalte modificari la suprafata planetei Marte pe parcursul a cativa ani, ne dam seama ca aceasta este o planeta mai activa, mai dinamica fata de cum presupuneau cei mai multi oameni de stiinta, inainte de informatiile furnizate de MGS", a declarat Michael Meyer, responsabilul stiintific al misiunii. Potrivit acestuia, cele doua santuri noi, fotografiate in aprilie, sunt lungi de 900 de metri si late de aproximativ 30-40 de metri. Diminuarea suprafetei depozitelor de oxid de carbon inghetat din apropierea polului sud, observata in trei veri consecutive, arata o posibila schimbare climatica. Imaginile primite in noiembrie si decembrie 2003 de catre echipamentele optice ale MGS arata, de asemenea, urme lasate de rostogolirea a mai mult de zece roci, pe panta unei coline. Aceste urme se pare ca nu existau in anul 2001. Michael Malin, un alt responsabil stiintific de la Mars Global Surveyor, a declarat: "Este posibil ca rostogolirea acelor roci sa fi fost provocata de vanturi violente sau de un tremur al planetei Marte". MGS este intr-o stare buna si va putea continua sa studieze planeta Marte inca cel putin cinci ani de acum incolo si sa faca inca descoperiri importante, a declarat un om de stiinta de la NASA.

NASA a lansat de curand si o sonda cu o greutate de doua tone, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), de la Centrul Spatial Kennedy din Florida. Lansarea sondei a fost amanata de doua ori, inainte de lansare, din cauza unor defectiuni.

Mars Reconnaissance Orbiter se va alatura altor trei sonde aflate pe orbita lui Marte, doua americane - Mars Global Surveyor si Mars Odyssey - si una europeana - Mars Express -, dar se va afla pe o orbita cu 20% mai aproape de suprafata planetei. Sonda trebuie sa ajunga in apropierea lui Marte in 2006 si isi va reduce progresiv viteza pentru a se inscrie pe o orbita la aproximativ 313 kilometri deasupra planetei, incepand din luna noiembrie a aceluiasi an.

Sursa: Ziua
Inapoi la lista de stiri