Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai lung canal maritim este canalul Suez.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un american, un neamt, un evreu si un negru prin padure. Cade o omida pe american. asta o arunca pe neamt, asta pe evreu,
asta pe negru. Negrul o ia si o mananca. Cade alta omida pe american. Asta o arunca pe neamt, asta pe evreu, iar evreul spre negru:
-Nu cumperi o omida?

› vrei mai mult

Rocile, materialele de constructie ale Pamantului

29 Noiembrie 2006
Argument:
Proiectul Pamantul pe intelesul celor mici isi propune sa stimuleze si sa satisfaca curiozitatea stiintifica a copiilor prin intelegerea unor fapte si fenomene din universul apropiat. Structura proiectului reprezinta o cale de cunoastere activa a lumii inconjuratoare, valorificand experienta de viata a elevilor si venind totodata in completarea programei scolare.

Descriere:
Proiectul Pamantul pe intelesul celor mici este structurat in doua parti: o lectie teoretica, de introducere in tema si o parte practica, care consta intr-o aplicatie ce va urmari sa dezvolte indemanarea copiilor si sa le stimuleze creativitatea.
Responsabilii de tema vor asigura baza stiintifica si expunerea teoretica in pregatirea succesiunii de imagini video, pregatirea si supravegherea vizitelor in muzeu, utilizarea microscopului, lupei binocular, lupei de mana in observatii simple conform varstei si nivelului de interes al elevilor si vor coordona intreaga aplicatie.

Obiective:
- dezvoltarea capacitatilor de observare, explorare si intelegere a realitatii din mediul inconjurator,
- cunoasterea, intelegerea si utilizarea in comunicare a unor termeni specifici, pentru a descrie fenomene observate in mediul inconjurator,
- formarea unei atitudini pozitive fata de mediul inconjurator, prin stimularea interesului fata de pastrarea unui mediu echilibrat si exersarea unor deprinderi de ingrijire si ocrotire a acestuia.

Desfasurare: pe toata durata anului scolar.

Target:
Proiectul se adreseaza scolilor primare care au in programa lectii de stiinte ale naturii si stiinte ale pamantului.
Participarea la acest program se face prin rezervare la numarul de telefon: 212.89.52.
Taxa de participare este de 2,5 RON/elev la care se adauga ghidajul in muzeu (10 RON).


Tematica proiectului Pamantul pe intelesul celor mici:

1. Octombrie:
Pamantul, casa in care locuim

• Lectia este o introducere in lumea geologiei si o familiarizare cu notiunile specifice ei. Vor fi explicati termeni ca: geologie (stiinta Pamantului), roca (=piatra), mineral, minereu, fosila, cautand o conexiune cu termenii familiari varstei; totodata, se va face o prezentare sumara a domeniilor de studiu (mineralogie, cristalografie, petrologie, geomorfologie, tectonica, vulcanologie, paleontologie, stratigrafie, geologie marina,...), intr-un prim contact cu terenul de studiu (in parcurgerea rapida a circuitului muzeal – cca 15 min.). Modalitatea de abordare va fi interactiva, cautandu-se astfel ca prin dialog continuu cu copii sa se realizeze o cat mai buna intelegere a notiunilor si fenomenelor.
• Aplicatie: Descopera Geologia.
In cadrul atelierului, copii vor lua contact cu principalele "obiecte" de studiu ale geologului (roci, minerale, minereuri, fosile), pe care, impreuna cu tutorele lectiei, vor incerca, intr-un joc, sa le separe dintr-o gramada mare in recipiente cu indicatii intuitive (ex. Mineral = un cristal, o singura culoare; fosila = o forma de planta sau animal din piatra...). Totodata, le vor fi prezentate copiilor instrumentele folosite de geolog, introduse in joc, intuitiv (ex. "de ce unealta avem nevoie ca sa spargem piatra?!".... sau "cu ce putem vedea mai bine granulele de nisip din gresie?!"...)(cca. 15 min.)
• Test: consta in prezentarea unor imagini pe ecran din care copiii vor trebui sa recunoasca elementele geologice (roca, mineral, fosila, vulcan, ..) si sa scrie fiecare pe cate o foaie tiparita (pe care o vor primi de la tutorele lectiei) raspunsul corect.
Tutore lectie: Dr. Stanila Iamandei.

2. Noiembrie
Mineralele, "caramizile" din care sunt alcatuite rocile

• Introducerea copiilor in lumea mineralelor se va face in salile de petrologie, unde li se va arata ca oricare dintre roci este compusa din parti mai mici (minerale). Vizionarea lumii minerale se va face purtand un dialog despre asocierea dintre culori, forme si compozitia acestora, despre unde, cand si cum se formeaza anumite minerale, cat si despre valoarea deosebita a unora dintre ele (in special cele gasite la noi in tara).
• Aplicatie: Sa descoperim mineralul!
Utilizand informatiile primite la "capitolul" despre determinarea mineralelor, copii vor testa si observa proprietatile (forma, culoare, transparenta, urma, duritate...) unor minerale din trusa personala (pusa la dispozitie de muzeu) pe care le vor inscrie pe fisele tiparite primite; in final vor compara "datele" obtinute cu un tabel (/tablou) in care sunt scrise si denumirile mineralelor (alaturi de proprietati). Pentru aplicatie vor mai exista si truse pentru testare, cat si indrumarile tutorelui lectiei.(cca. 25 min.)
Tutore lectie: Dr. Dan Grigore.

3. Decembrie
Rocile, materialele de constructie ale Pamantului

• In cadrul lectiei vor fi prezentate rocile care compun scoarta terestra. Copiii vor afla ca exista trei mari categorii (magmatice, metamorfice si sedimentare), separate dupa modul lor de formare. Se vor detalia cateva aspecte privind alcatuirea, locul si modul de formare (si unde se gasesc), calitatile (proprietatile) acestora, pentru principalii reprezentanti din fiecare categorie (granit, andezit, basalt, calcar, gresie, carbine, petrol, sist cristalin, marmura, ..). Vor afla si raspunsuri la intrebarile suscitate de obiectele deosebite expuse (bomba vulcanica, coloana de basalt, trovanti, sideroliti,…). In final li se va prezenta distributia rocilor (pe categorii – "depozite" magmatice, metamorfice si sedimentare) si semnificatia acestora.
• Aplicatie: Sa construim o roca!
In cadrul atelierului, copiii vor "construi" cateva tipuri de roci sedimentare (conglomerate, gresie, calcar, marna) cu ajutorul truselor puse la dispozitie si urmand indicatiile tutorelui de lectie. Vor observa in fapt ca si natura si oameni urmeaza aceleasi retete. In acelasi atelier li se vor prezenta fenomenele de sedimentare, granoclasare, compactare (experimental).
• Test: consta in prezentarea unor imagini (cu peisaje si roci) pe ecran din care copiii vor trebui sa recunoasca categoriile de roci (vulcanice, metamorfice, sedimentare) si sa scrie fiecare pe cate o foaie tiparita (pe care o vor primi de la tutorele lectiei) raspunsul corect.
Tutore lectie: Dr. Calin Ricman.

4. Ianuarie
Modelarea fetei Pamantului

• Lectia va fii sustinuta in prima parte pe baza unei proiectii de imagini care sa ilustreze multitudinea formelor de relief de pe planeta noastra. Pe parcursul prezentarii se vor purta discutii referitoare la modul de formare, factorii care au contribuit la modelarea diverselor morfologii si va fi evidentiat rolul avut de "materialul" (rocile) modelat. In partea a doua a lectiei vor fi prezentate cateva aspecte privind carstul si speleotemele (exponate muzeu) si esantioane, martori ai diverselor forme de eroziune, coroziune sau abraziune, fenomene din lantul transformarilor suferite de scoarta.
• Aplicatie: Descopera care este cea mai rotunjita piatra!
In cadrul atelierului, copiii vor separa (dintr-o gramada de pietris de diverse dimensiuni) galeti de piatra pe sorturi de rotunjire. Apoi vor testa cat de dure (spargere cu ciocanul) sunt pietrele cele mai rotunjite fata de cele putin rotunjite. Testarea va reliefa forta abraziva sau coroziva a apelor curgatoare. Testul se va executa sub indrumarea tutorelui lectiei.
• Test: consta in prezentarea unor imagini (cu forme de relief) pe ecran din care copiii vor trebui sa recunoasca agentul modelator si eventual denumirea formei de relief; fiecare va scrie pe cate o foaie tiparita (pe care o vor primi de la tutorele lectiei) raspunsul corect.
Tutore lectie: Dr. Dan Grigore.

5. Februarie
Comorile Pamantului

• Lectia este menita sa atraga atentia copiilor asupra importantei diverselor bogatii ale solului si subsolului. Vor cunoaste cu aceasta ocazie minereurile care sunt furnizoare de fier, aur, cupru, plumb, zinc, aluminiu (si alte metale), zacamintele de carbuni, petrol, minerale si roci utile. Vor intelege ca majoritatea rocilor nu numai zacamintele sau filoanele aurifere au o utilitate practica in viata oamenilor si sunt sursa tuturor obiectelor folosite de acestia. Lectia va continua cu o prezentare de imagini pe ecran cu subiectul resursele, rezervele si reciclarea deseurilor.
• Aplicatie: Sa recunoastem minereurile!
In cadrul aplicatiei, copiii vor separa esantioane de minereuri (de Cu, Pb, Zn, Mn, Fe) dintre alte roci, pe care le vor stoca in cutiile corespunzatoare; in acelasi timp, vor avea de separat diverse ambalaje-deseuri (obiecte din diverse metale, plastic..) care vor fi puse in cutii separate. Operatiunile vor fi facute sub indrumarea tutorelui lectiei, care le va arata ce cantitate de minereu este necesara pentru confectionarea ambalajelor respective.
• Test: consta tocmai in separarea corecta a deseurilor de catre fiecare copil in parte (avand la dispozitie cate 5 obiecte fiecare).
Tutore lectie: Dr. Valentin Paraschiv.

6. Martie
Fosilele, urme de plante si de animale ( nevertebrate)

• Lectia teoretica:
In partea introductiva vor fi prezentate diverse tipuri de fosile si moduri de fosilizare; copiii vor afla in fapt ca o fosila reprezinta o roca care pastreaza o parte din forma initiala a unui organism (fie chiar os sau cochilie). Vor fi indrumati apoi in lumea fosilelor de plante, unde vor admira tipare de frunze in carbuni sau tufuri vulcanice; vor cunoaste din ce este formata creta naturala si la ce folosesc sporii si polenul fosilizat. Apoi vor cunoaste lumea nevertebratelor din trecut, prezentate intr-un mod evolutiv; astfel vor cunoaste inrudirile dintre diversele specii sau grupuri de animale din diverse ordine si clase (bureti, corali, artropode, moluste, arici de mare). Totodata vor vedea si fosile ale unor grupe de animale disparute in trecut (amoniti, trilobiti, graptoliti).
• Aplicatie: Micul paleontolog.
In cadrul acestei aplicatii, copiii vor deveni mici paleontologi; li se vor pune la dispozitie instrumente si esantioane cu continut fosilifer, pe care il vor reliefa sau chiar scoate din roci. Vor invata modul simplu de preparare al acestora. In acelasi timp, parte din copii va invata modul de preparare al mulajelor de fosile.
• Test: consta in chestionarea in scris a copiilor pe foi tiparite, prin intrebari simple inspirate din prezentarea lectiei si a aplicatiei.
Tutore lectie: Dr. Valentin Paraschiv.

7. Aprilie
Fosilele, urme de animale vertebrate

• Prima parte a lectiei va consta intr-o prezentare de imagini pe ecran a grupelor mari de vertebrate (pesti, batracieni, reptile si dinozaurieni, pasari si mamifere) si evolutia acestora. Pe parcursul prezentarii se vor purta discutii referitoare la evolutia vertebratelor, la modul de studiu al acestora si la dificultatile ivite in cadrul acestui studiu. In partea a doua a lectiei, copiii vor putea vedea exponatele de fosile vertebrate din muzeu (dinozaurienii de la Cornet sau cei din Hateg, masele de elefantide, pesti ..). In sala de Cuaternar vor vedea ca si pe teritoriul tarii noastre au existat pana acum cateva zeci de mii de ani, animale din care acum unele mai traiesc doar in jungla africana.
• Aplicatie: Cum reconstruim animalul!
In cadrul aplicatiei copiii vor incerca sa recompuna cateva schelete sau animale vertebrate (dinozauri, mamifere) sub forma de joc puzzle (bidimensional sau tridimensional), cu ajutorul tutorelui de lectie. Vor invata astfel care sunt partile componente ale unui organism vertebrat (sau ale unui schelet de vertebrat).
Tutore lectie: Dr. Eugenia Iamandei.

8. Mai
Scurta incursiune in istoria Pamantului

• Lectia teoretica:
In cadrul acestei lectii li se va prezenta copiilor un tablou al evenimentelor si etapelor importante prin care planeta si viata de pe aceasta au trecut de-a lungul a 4,5 miliarde de ani. Vor face cunostiinta cu termeni folositi de stratigrafie in datarea evenimentelor (Paleozoic, Mezozoic, Neozoic, Cuaternar) si diviziunile acestora, cat si semnificatia lor. Ulterior, vor traversa salile cu expunerea perioadelor geologice, urmarindu-se indicatiile despre resturile fosile, aparitile si disparitiile diverselor grupe de animale sau plante, sau despre momentele eruptiilor vulcanice sau ridicarea muntilor de la noi din tara.
• Aplicatie: Locul corect!
La acest atelier copiii vor avea de aranjat pe un panou cu varste geologice animalele in ordinea varstei lor (indicate pe verso).
Tutore lectie: Dr. Stanila Iamandei.

9. Iunie
Evaluarea cunostintelor acumulate


Muzeul National de Geologie
Soseaua Kiseleff, numatul 2, telefon 212 89 52
Inapoi la lista de stiri