Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Libelula poate vedea in toate directiile. Libelulele au ochii extrem de avansati. Au o vedere la 360 de grade datorita ochilor foarte mari. Ele pot vedea si in spate si astfel pot scapa de pradatori, indiferent de locul de unde vin acestia (chiar si de sub ele, un unghi mort pentru majoritatea insectelor). Mustele, spre exemplu, au in jur de 6.000 de fatete si vedere panoramica, dar o libelula are 30.000 de fatete, mai mult decat orice alta insecta.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un tip se rataceste cu masina pe undeva pe la tara. Intr-un satuc se gindeste sa mearga la postul de politie sa intrebe pe unde se afla. Ajungind in fata postului de politie, coboara si chiar atunci un civil iese din sediul politiei. Soferul il intreaba:
- Nu va suparati, sinteti cumva politist?
- Bine ca esti tu destept, ii raspunde tipul

› vrei mai mult

Razboiul din Afganistan 1979-1989: O pagina tulburatoare din Istoria Moderna

04 Aprilie 2024

Afganistan

In deceniul al noualea al secolului trecut, Afganistanul a fost scena unui conflict amar care a schimbat cursul istoriei sale si a avut repercusiuni pe intreg globul. Acest razboi a fost unul dintre cele mai tulburatoare evenimente ale epocii moderne, incepand cu intervenita Uniunii Sovietice si terminand cu retragerea trupelor sovietice din tara.


Originea conflictului

Totul a inceput in 1979, cand Uniunea Sovietica, sub conducerea lui Leonid Brejnev, a intervenit in Afganistan sub pretextul de a stabiliza tara in urma unei lovituri de stat. Motivele acestei invazii au fost multiple, inclusiv ingrijorarile legate de instabilitatea politica din Afganistan si teama ca ar putea deveni o baza de operatiuni pentru Occident in Asia Centrala.


Ca raspuns la invazie, miscarile de rezistenta afgane (printre care si rebeli islamisti mujahedini) s-au ridicat impotriva ocupantilor sovietici, sprijinite de o serie de tari, inclusiv Statele Unite ale Americii, Pakistan si Arabia Saudita. Aceasta lupta a devenit cunoscuta sub numele de Razboiul Rece in Afganistan, deoarece reflecta rivalitatea ideologica dintre blocurile estic si vestic.


Implicatiile si durata conflictului

Razboiul din Afganistan a avut consecinte devastatoare pentru poporul afgan. Milioane de oameni au fost ucisi sau raniti, iar infrastructura tarii a fost distrusa in mare masura. Multi civili au fost nevoiti sa-si paraseasca casele si sa caute adapost in tari vecine sau in taberele de refugiati.


Durata conflictului a fost lunga si dureroasa, intinzandu-se pe parcursul a aproximativ un deceniu. Luptele sangeroase au continuat pana cand presiunea internationala si costurile umane si materiale au determinat Uniunea Sovietica sa isi retraga trupele din Afganistan in 1989.


Rezultatele si urmarile

Retragerea trupelor sovietice din Afganistan a fost privita ca o victorie pentru miscarile de rezistenta afgane si pentru sprijinitorii lor internationali. Cu toate acestea, tara a ramas instabila si in continuare afectata de conflicte interne.


Dupa retragerea Uniunii Sovietice, Afganistanul a fost martorul unei perioade tumultuoase de razboi civil si dominatie talibana, care a avut consecinte dramatice asupra populatiei civile si a stabilitatii regionale.


Concluzie

Razboiul din Afganistan a fost un capitol intunecat din istoria moderna, marcand vietile milioanelor de oameni si avand implicatii semnificative asupra politicii si relatiilor internationale. Desi s-a incheiat in mod oficial in 1989, urmarile si cicatricile acestui conflict continua sa se resimta in Afganistan si in intreaga lume si in prezent.

Testeaza-ti cunostintele despre Razboiul din Afganistan 1979-1989

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri