Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
Inima unei crevete este " gazduita " in cap.
› vrei mai multBancul zilei
Patronul unei companii discuta cu un tanar care cauta de lucru:
-In primul rand,firma noastra este obsedata de curatenie,zice
patronul.V-ati sters picioarele de covoras inainte de a intra?
-Da,bineinteles...
-In al doilea rand,le cerem colaboratorilor nostri sinceritate.Nu exista niciun covoras la intrare...
Shop Clopotel.ro

Program 2005- Calculatoare pentru copii - cereri pana la 31 martie 2005.
07 Martie 2005Si anul acesta, elevii si studentii care provin din familii cu venituri reduse pot sa depuna cereri pentru a-si achizitiona calculatoare cu subventia de 200 de euro pana la 31 martie 2005. Termenul ar putea fi prelungit pana la 15 aprilie, printr-o hotarare guvernamentala, dupa cum precizeaza reprezentantii ministerului Educatiei. Programul initiat de fosta guvernare va continua si in acest an, dupa cum a precizat ministrul Educatiei, Mircea Miclea, fara a se sti, in schimb, pana la aceasta data, etapele programului. Anul trecut au fost alocate 200 de miliarde de lei pentru programul guvernamental, iar in 2005, conform declaratiei ministrului Miclea se vor aloca 201,5 miliarde de lei, ceea ce inseamna, dupa estimarile ministerului Educatiei, circa 23.500 de beneficiari.
PROBLEME. Anul trecut, programul s-a desfasurat cu poticniri. Pana la final, mai bine de 2.000 de tineri nu au reusit sa utilizeze cupoanele primite de la scoli. Mai exact, 2.026 de elevi si studenti nu au folosit banii pana la termenul limita impus de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MedC). Dintre acestia, unii au returnat cupoanele, iar altii nici macar nu le-au ridicat de la unitatile de invatamant la care studiau. Toate cupoanele ramase neutilizate au fost anulate. Mai mult decat atat, tinerii neatenti au uitat sa prezinte facturile de achizitie a calculatorului primite de la firme, astfel incat acestea nu au putut sa isi recupereze banii de la Ministerul Educatiei, dupa cum precizeaza reprezentantii MedC.
Cei aproape 11% dintre tineri care nu au putut acoperi restul banilor necesari pentru a cumpara un calculator sau nu au ajuns sa isi ridice cupoanele, nu vor mai putea primi subventia de 200 de euro anul acesta.
STATISTICI. In program s-au inscris 120.425 de tineri, din scoli si universitati. Dintre acestia, dupa contestatii, 25.051 de elevi si studenti au fost selectati de Ministerul Educatiei, in functie de veniturile pe cap de membru de familie.
Venitul mediu brut lunar al ultimului beneficiar, in ordinea crescatoare a acestor venituri, este de numai 105.000 de lei. Iar un numar destul de mare de tineri care au fost selectati anul trecut in vederea primirii ajutorului guvernamental au venitul lunar mediu brut pe cap de membru de familie de 0 lei, spun surse din cadrul Ministerului Educatiei. 24.546 de tineri dintre cei inscrisi in programul guvernamental de acordare a unui ajutor de 200 euro pentru achizitionarea unui calculator personal au fost validati prin ordinul ministrului Educatiei si Cercetarii, iar lista beneficiarilor a fost publicata in Monitorul Oficial.
ESTIMARE
"Programul initiat de fosta guvernare va continua si in acest an. Se vor aloca 201,5 miliarde de lei, ceea ce dupa estimarile noastre inseamna circa 23.500 de beneficiari"
Mircea Miclea, ministrul Educatiei
PREVEDERILE LEGII
Beneficiarii ajutorului sunt elevii si studentii in varsta de pana la 26 de ani, inscrisi la o forma de invatamant de stat sau particular acreditat, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 1,5 milioane de lei pe membru de familie, conform legii privind acordarea unui ajutor financiar in vederea stimularii achizitionarii de calculatoare. Pentru aceasta se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de familie in luna precedenta depunerii cererii, cu exceptia: alocatiei de stat, alocatiei suplimentare pentru familiile cu multi copii, burselor de studii si burselor sociale. Ajutorul consta intr-un cupon in valoare de 200 de euro, cu care tinerii beneficiari pot achizitiona tipul de calculator pe care si-l doresc de la orice firma de distributie in maxim 30 de zile de la primirea banilor, avand in schimb obligatia de a nu instraina acest bun timp de trei ani de zile. Ajutorul financiar reprezinta echivalentul in lei a 200 de euro pentru un calculator, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a lunii precedente, fara a depasi valoarea calculatorului achizitionat.
Familia cu elevi sau studenti, indiferent de numarul acestora, beneficiaza de ajutor financiar pentru achizitionarea unui singur calculator. Cererea de primire a ajutorului, insotita de documentele prin care se face dovada acestui drept, poate fi depusa in unitatile scolare si universitati pana la 31 martie 2005.
DOCUMENTELE NECESARE
Pentru obtinerea ajutorului pentru achizitionarea unui calculator in baza Legii nr. 269/2004, beneficiarii trebuie sa intocmeasca o cerere tip pe care trebuie sa o depuna la unitatea de invatamant la care este inscris elevul sau studentul. Cererile se depun la o comisie special infiintata la nivelul fiecarei unitati de invatamant preuniversitar si este formata din trei persoane: directorul unitatii de invatamant – presedinte; profesorul responsabil de burse – membru; secretarul unitatii de invatamant – membru. Cererea va fi completata de studentii care solicita ajutorul, iar in cazul elevilor, de un parinte, tutore sau curator.
# Solicitarea va fi insotita de: copie a certificatului de nastere sau a actului de identitate, iar in cazul elevilor, si de o copie a buletinului parintelui sau ocrotitorului legal;
# copii ale certificatelor de nastere sau actelor de identitate ale celorlalti membri ai familiei;
# adeverinta de la institutiile de invatamant din care sa rezulte ca fratii si surorile au calitatea de elevi sau studenti;
# acte doveditoare, in original, privind veniturile membrilor familiei.
In termen de doua zile de la data publicarii listei nominale a solicitarilor aprobate in Monitorul Oficial, solicitantii pot depune contestatii la Comisia de Contestatii din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, respectiv din cadrul institutiei de invatamant superior. Comisia de contestatii va rezolva eventualele contestatii in termen de 15 zile de la depunere.
EUGENIA MIHALCEA, CRISTIAN PETRU - Jurnalul National