Educatie
Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)
Cativa prieteni iti vor face o vizita. Fii pregatit/a sa-i primesti cum se cuvine.
› vrei zodia taCultura generala
De pe Luna cerul se vede negru pentru ca Luna nu are atmosfera care sa imprastie lumina.
› vrei mai multBancul zilei
Profesorul il asculta pe Bula la limba romana:
- Bula, care este caracteristica comuna a poetilor din secolul
XIX?
- Toti sunt morti, domnule profesor.
Shop Clopotel.ro

Pro si contra vaccinarii impotriva cancerului uterin
26 Ianuarie 2009Pentru acest program Ministerul Sanatatii a cheltuit peste 23 de milioane de euro.
Raportul Ministerului Sanatatii arata ca "pentru prima data in sanatatea publica, s-a introdus notiunea de refuz informat, care a cauzat neincrederea familiilor elevelor ce trebuiau vaccinate".
Am intrebat-o pe Irina Achim, medic ginecolog la clinica Medlife, care ar fi motivele pentru care parintii au refuzat sa isi vaccineze fetitele, in conditiile in care medicii ar fi putut sa le explice care sunt urmarile imbolnavirii de cancer de col uterin.
"Din cauza lipsei unei educatii medicale corespunzatoare care se formeaza in ani de zile, in Romania aceasta fiind la debut. La aceasta se adauga neinformarea sau inducerea in eroare de catre surse neavizate, a parintilor. Explicatiile trebuie anterior precizate, apoi eventual lasat timp de gandire pentru parinti si ar trebui sa existe raspunsuri ale medicilor la eventualele noi intrebari. Nu cred ca vaccinarea trebuie sa fie obligatorie, ea reprezinta o optiune a fiecaruia", a declarat Dr. Achim.
De ce sa te vaccinezi?
R.: De ce ar trebui o femeie sa se vaccineze impotriva cancerului de col uterin?
Dr. Achim: O femeie ar trebui sa se vaccineze impotriva infectiei cu HPV considerat a fi agentul etiologic principal al cancerului de col uterin. Faptul ca femeia prezinta infectie HPV nu inseamna insa ca ea va dezvolta in viitor cancer cervical. Femeile se pot adresa ginecologului pentru a se informa in legatura cu vaccinul.
R: Romania are o rata a mortalitatii prin cancer de col uterin de 6 ori mai mare decat media europeana, situandu-se pe primul loc la acest indicator, iar 80% din populatia feminina nu a beneficiat de screening pentru cancerul de col uterin, potrivit datelor oferite de Ministerul Sanatatii. Recomandati pacientelor dumneavoastra sa se testeze pentru cancerul de col uterin?
Continuarea pe Ziare.com