Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Crocodilul de apa sarata nu este inspaimantator doar din cauza dintilor si falcilor puternice, ci si pentru ca atinge dimensiuni impresionante. De altfel, greutatea unui crocodil adult atinge, de obicei, 1,45 tone. Este un pradator care mananca tot ce prinde in zona sa de activitate.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula vine suparat de la scoala si ii zice lu tatal sau: Copii rad de mine ca
am dintii mari.Si tatal sau ii spune:Lasa ca ei au dintii mari.
Bula incepe si rade.Tatal sau enervat zice: Dar nu mai ranjii ca zgarii parchetul!!

› vrei mai mult

Pompei: Povestea unui oras inghetat in timp dupa eruptia Vezuviului

11 Noiembrie 2024

Eruptia Vezuviului in Pompei

Lectia de istorie: Pompei


Acum aproximativ 2000 de ani, un oras plin de viata, numit Pompei, se afla la poalele unui munte numit Vezuviu, in Italia. Pompei era un loc plin de oameni veseli, care se plimbau pe strazile pietruite, cumparau din pietele pline de fructe, legume si condimente, sau se relaxau in baile publice. Totul parea sa fie perfect, pana intr-o zi fatidica din anul 79 d.Hr., cand Vezuviul a inceput sa erupa. In doar cateva ore, orasul a fost acoperit de cenusa si roca vulcanica, iar viata s-a schimbat pentru totdeauna.


Cum s-a intamplat totul?


In data de 24 august a anului 79, era noastra, locuitorii din Pompei au fost luati prin surprindere de o serie de miscari ciudate ale pamantului. Ei nu stiau ce urma sa se intample, pentru ca nu existau vulcanologi ca azi, si nimeni nu stia ce este un vulcan activ. La un moment dat, Vezuviul a erupt cu o forta uriasa, aruncand in aer cenusa, gaze toxice si lava. Norul de cenusa s-a ridicat foarte sus, formand un fel de ciuperca uriasa care a acoperit soarele si a facut intuneric. In doar cateva ore, cenusa fierbinte a inceput sa cada peste Pompei, acoperind casele, strazile si oamenii.


Din pacate, multi oameni nu au reusit sa fuga. Cei care au ramas au fost acoperiti de cenusa si lava, iar Pompei a fost ingropat in cateva ore. De atunci, orasul a ramas „inghetat” in timp, fiind redescoperit abia in anul 1748, cand arheologii au inceput sa sape si sa descopere ruinele.


Curiozitati despre Pompei si Vezuviu


Orasul pierdut si redescoperit: Timp de aproape 1700 de ani, Pompei a fost uitat complet, ingropat sub un strat de cenusa. Cand o parte din oras a fost descoperit de un fermier, in 1748, sub via sa, arheologii au fost surprinsi sa gaseasca strazile, casele si chiar si obiectele personale ale oamenilor, conservate perfect sub cenusa.


Oamenii transformati in „statui”: Sub stratul de cenusa s-au gasit contururile oamenilor care nu au reusit sa fuga. Arheologii au turnat ghips in aceste contururi pentru a recrea pozitiile oamenilor in ultimele lor momente. Astfel, putem vedea astazi „statui” ale locuitorilor din Pompei, care ne arata cum si-au petrecut ultimele clipe de viata.


Stiati ca...? Vulcanul Vezuviu este inca activ si ar putea erupe din nou oricand. Ultima eruptie a fost in 1944, iar ultima eruptie majora, in 1631. Astazi, oamenii de stiinta il monitorizeaza indeaproape pentru a evita o tragedie similara.


Strazile si cladirile din Pompei: Arheologii au descoperit un adevarat oras antic, cu case, teatre, temple si chiar un amfiteatru unde aveau loc lupte de gladiatori. Erau si bai publice luxoase, in care oamenii se relaxau dupa o zi de munca.


Stiati ca...? La acea vreme, multi locuitori ai orasului Pompei erau bogati si traiau in case decorate cu fresce si mozaicuri frumos colorate. Unele dintre aceste picturi s-au pastrat foarte bine si sunt considerate adevarate opere de arta.


Cenusa, o adevarata „masina a timpului”: Stratul gros de cenusa a actionat ca o „masina a timpului” pentru Pompei, conservand orasul in detaliu. Astfel, arheologii au aflat multe despre viata de zi cu zi a oamenilor de acum 2000 de ani.


Cum aratau ultimele momente in Pompei?


Imaginati-va ca sunteti intr-un oras unde, deodata, cerul devine negru si norii de cenusa incep sa cada peste tot. Oamenii fug, incearca sa-si salveze copiii, animalele, iar orasul devine un adevarat haos. Era un sunet puternic, iar pamantul tremura din cauza eruptiei. In scurt timp, totul s-a linistit, iar Pompei a ramas sub un strat gros de cenusa pentru totdeauna.


Lectia pe care o invatam de la Pompei


Astazi, oamenii studiaza Pompei pentru a invata despre trecut si despre cum putem sa ne protejam mai bine de eruptiile vulcanice. Pompei ne arata cat de important este sa intelegem si sa respectam natura. In plus, este o adevarata „fereastra” spre viata romanilor antici, care ne permite sa vedem cum traiau, cum se distrau si cum erau orasele de atunci.

4 milioane de turisti au atras ruinele orasului Pompei in anul 2024. Din cauza turismului excesiv si pentru a proteja situl, autoritatile au decis sa limiteze numarul vizitatorilor pe viitor. 


Iar la sfarsit de articol, asa cum te-am obisnuit, iti lasam cateva materiale pe aceasi tema, pe care sa le parcurgi, cand timpul iti permite si daca tu crezi ca este de interes pentru tine:

Lectia de istorie: Spartacus, gladiatorul care a speriat Roma
Dezastre maritime de care s-ar putea sa nu fi auzit

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri