Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
Jocul Tetris a fost creat de inginerul rus Alexei Pajitnov in timp ce lucra pentru Centrul de Calculatoare Dorodnitsyn al Academiei de Stiinte Sovietice dorind sa creeze un program care sa testeze capacitatile unui nou hardware de pe computerul Electronika 60.
› vrei mai multBancul zilei
Domnule doctor, daca m-aplec, cand ma ridic, vad niste luminite in fata ochilor, zis Bula.
- Sa-ti prescriu niste ochelari!
Peste o saptamana, cei doi se reintalnesc.
- Ei, cum te simti cu ochelari? Mai vezi luminitele?
- Minunat, acum le vad mult mai clar!
Shop Clopotel.ro

Planeta Pluto are trei sateliti
02 Noiembrie 2005Daca aceasta descoperire este confirmata de Uniunea Astronomica Internationala, acesti doi sateliti vor fi botezati cu nume din mitologia greco-romana si vor fi adaugati la satelitul Charon, singurul satelit cunoscut de pana acum al planetei Pluto, descoperit in anul 1978.
Deocamdata, cei doi sateliti au fost denumiti S/2005 P1 si S/2005 P2. Acestia sunt de aproximativ 5000 de ori mai putin stralucitori decat Pluto, lucru care explica de ce nu au fost mult timp reperati. Acesti doi posibili sateliti au fost observati la o departare de aproximativ 44.000-53.000 de kilometri de Pluto si sunt de doua-trei ori mai departati de planeta decat Charon, al carui diametru este de aproximativ 1200 de kilometri. Cei doi sateliti noi au diametre de 32 si respectiv de 70 de kilometri.
Planeta Pluto a fost descoperita in anul 1930 si se roteste in jurul Soarelui la o distanta de aproximativ 6,4 miliarde de kilometri, in centura Kuiper. Aceasta zona a sistemului solar, in forma de inel, este formata fara indoiala din mai mult de 35.000 de corpuri care au un diametru mai mare de 100 de kilometri.
"Daca Pluto nu are numai unul, ci trei sateliti, ea va deveni primul corp din centura Kuiper care are mai mult de un satelit", a declarat Hal Weaver, un astrofizician de la universitatea Johns Hopkins, unul dintre cei care se ocupa de echipa stiintifica care a facut aceasta descoperire. Multi astronomi considera ca Pluto nu este o planeta, avand in vedere diametrul sau de numai 2252 de kilometri.
Sursa: Ziua