Educatie
Horoscopul zilei
Leu
(23 Iulie - 22 August)
Un prieten foarte bun iti va cere sfatul, iar tu vei face tot posibilul sa-l ajuti. Pe seara, vei reusi sa te relaxezi si tu cu adevarat.
› vrei zodia taCultura generala
Teritoriul Angliei este locuit de multi, multi ani, asa ca, la inceputul secolului al XVI-lea, a inceput sa fie criza de locuri de veci. Solutia a fost scoaterea sicrielor mai vechi, depunerea osemintelor in niste depozite si refolosirea spatiului pentru un mort "proaspat". La deschiderea vechilor sicrie s-a constatat ca unul din 25 era zgariat de unghii pe interior. Dindu-si seama ca unii semeni ai lor au fost ingropati de vii, englezii au inventat un mecanism de salvare a celor ingropati de vii. De mana "mortului" era legata o sfoara, care, printr-o gaura in sicriu, era legata la un clopotel, montat langa mormant. Patrulele din cimitir supravegheau clopoteii. De aici vine vorba "saved by the bell" ("salvat de clopotel")
› vrei mai multBancul zilei
Bula si Strula se tot luptau. Nici unul nu castiga si au hotarat sa faca un concurs. Care sta cel mai mult lesinat, acela pierde. Ii da Strula una lui Bula si se trezeste asta dupa 2 zile.
- Vai ce m-a durut, cum se numeste lovitura?
- Cheia Dragonului.
Ii da Bula una lui Strula si se trezeste asta dupa 2 saptamani.
- Auuuuuuuu, cum se numeste lovitura asta?
- Cheia franceza...
Shop Clopotel.ro
Pentru ce a ramas cunoscut celebrul om de stiinta Stephen Hawking
31 Ianuarie 2023
Ti s-a intamplat cu siguranta sa citesti pe undeva numele lui Stephen Hawking si stii despre el ca era un om de stiinta care si-a petrecut o mare parte a vietii intr-un scaun cu rotile, tintuit si deformat de o boala cumplita. Hawking nu a fost, insa, definit de boala de care a suferit, iar faptul ca nu putea vorbi pe cale naturala cu cei din jurul sau nu l-a impiedicat sa fie un savant de exceptie. Nu boala sa l-a facut celebru, ci descoperirile si cercetarile sale care sunt o adevarata mostenire lasata omenirii.
Curiozitati despre Stephen Hawking
Marele om de stiinta s-a nascut pe 8 ianuarie 1942, exact in ziua in care se implineau trei sute de ani de la moartea lui Galileo Galilei. A murit in 14 martie 2018, in ziua in care se implineau 139 de ani de la nasterea lui Albert Einstein.
Stephen Hawking a fost titular al catedrei de matematica de la Universitatea Cambridge, ocupata cu trei secole inaintea sa de marele Isaac Newton.
Stephen Hawking nu a fost mereu paralizat. El a ajuns tintuit intr-un scaun cu rotile si deformat de boala mai tarziu in viata, dupa studii la Oxford si dupa ce a inceput doctoratul la Cambridge. A primit dignosticul de scleroza amiotrofica laterala in 1963, la varsta de 21 de ani, iar atunci medicii nu i-au mai dat prea mult de trait. In ciuda pronosticului pesimist al doctorilor, Hawking a reusit sa obtina doctoratul in matematici aplicate si fizici teoertice, in 1966, si a trait inca 55 de ani.
Stephen Hawking si-a pierdut treptat mobilitatea si capacitatile motorii, dar cel mai greu de depasit a fost pierderea abilitatii de a vorbi. A inceput sa comunice cu cei din jur printr-un dispozitiv de generare a vorbirii cu ajutorul unui joystick. Din 2008 a comunicat cu ajutorul unei tehnologii care putea detecta miscarile fine ale unui singur muschi al obrajilor; aceasta convertea miscarile in sunet cu ajutorul unui algoritm si a devenit din ce in ce mai performanta pe masura ce a invatat tiparele de miscare ale lui Hawking.
Despre Hawking putem spune ca a fost un fizician extraordinar, un om de stiinta genial, care nu a lasat limitarile fizice sa il limiteze si mental. A depus mereu o munca extraordinara, chiar daca multi il stiu doar pentru felul in care arata in scaunul sau si pentru vocea robotica. Hawking a fost un savant cu un simt al umorului iesit din comun, ii placea sa se afle printre oameni, sa ii faca sa inteleaga stiinta, sa ii faca mereu curiosi. A vrut sa isi imparta cu toata lumea inteligenta si poate si de aceea a acceptat sa apara in episoade din Star Trek, in The Simpsons si in multe emisiuni TV. Motivul: nu a crezut nicio secunda ca stiinta trebuie sa ramana inchisa in laboratoare sau in caietele de notite ale cercetatorilor, ori in carti pe care doar unii le pot intelege.
Stephen Hawking adora sa parieze. A facut-o de cate ori a avut ocazia, mizele fiind unele stiintifice. A facut, de exemplu, un pariu pe un abonament la o publicatie ca fenomenenul cosmic Cygnus X-1 nu era o gaura neagra. A pariat ulterior pe o enciclopedie si ca informatia se pierde in gaurile negre, iar un alt pariu celebru a fost acela ca nimeni nu va descoperi bosonul Higgs, pe 100 de dolari. A pierdut toate cele trei pariuri.
Ce a studiat si ce a descoperit Stephen Hawking
Fizician teoretic, Stephen Hawking a studiat cosmologia, relativitatea generala si gravitatia cuantica, mai ales in contextul gaurilor negre.
Nu a crezut in existenta unor extraterestri umanoizi, dar considera ca este foarte probabil ca in univers sa existe viata si pe alte planete si a lansat teoria ca viata extraterestra a ajuns deja pe Pamant, sub forma unor virusuri.
Impreună cu Roger Penrose, Hawking a elaborat teoria gaurilor negre si a demonstrat ca, in conformitate cu teoria generala a relativitatii, formulate de Einstein, spatiul si timpul trebuie sa fi inceput odata cu Big Bang. A inceput sa studieze aceasta teorie la sfarsitul anilor 60, iar in 1970 a publicat impreuna cu Penrose studiul stiintific care arata ca Universul a inceput ca o singularitate (definita in fizica drept un punct in care o anumita proprietate este infinita).
Cea mai cunoscuta teorie a lui Stephen Hawking
Cercetarea de capatai a genialului fizician a fost pentru a demonstra ca gaurile negre emit radiatie. Intr-un moment in care se credea ca gaurile negre au o densitate infinita si ca nimic nu poate scapa atractiei gravitationale pe care o exercita, Hawking a reusit sa demonstreze ca ele emit un anumit tip de radiatii, concept stiintific care a fost denumit „radiatia Hawking”.
Descoperirile lui Stephen Hawking poate ca nu iti spun multe acum, mai ales daca nu intelegi prea bine matematica si fizica. Dar ele sunt piese importante intr-un puzzle care acum poate nu pare sa aiba contur, insa va avea, cu siguranta, sens pentru generatiile viitoare. Nici descoperirile altor savanti, care au trait cu secole in urma, poate nu au fost apreciate la momentul respectiv, dar acum atat de multe lucruri nu ar sta in picioare daca nu s-ar fi bazat pe ele.
Stephen Hawking a scris si carti pentru copii
Hawking a scris multe lucrari stiintifice si carti menite sa faca stiinta mai populara, dar putini stiu ca el a scris chiar si carti pentru copii pasionati de aventura si de stiinta.
Cartile lui Hawking au fost scrise impreuna cu fiica sa Lucy si au ca erou un baiat numit George, care invata despre Univers pe masura ce calatoreste.
Citeste si alte articole similare:
Lectia de istorie: De ce este atat de celebru Galileo Galilei
Lectia de istorie: Titanicul, povestea celui mai celebru vapor
Regine celebre care au ramas in istorie
Thomas Edison - Inventatorul cu multe brevete, dar cu o personalitate controversata
Care e povestea inventatorului Nikola Tesla si de ce a ramas celebru
Lectia de muzica: De ce este atat de celebru Ludwig van Beethoven
Femeia celebra care si-a lasat amprenta asupra stiintei: Marie Curie
Redactia clopotel.ro