Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pana nu de mult se credea ca Titan este cel mai mare dintre satelitii sistemului solar dar cercetatorii au aratat ca atmosfera lui este mai densa decat s-a crezut, Titan fiind de fapt putin mai mic decat Ganymede.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- John?
- Yes, sir!
- Adu-mi, te rog, pianul.
- Vreti sa cantati la pian, sir?
- Nu... dar mi-am uitat tigarile pe el si ma gandeam sa nu te deranjez pentru un fleac!

› vrei mai mult

Pe urmele Flautului fermecat

22 Februarie 2005
In secolul al XIX-lea, un poet, Robert Browning, a popularizat o legenda germana "Flautul fermecat" traducand-o in limba engleza, relateaza the Telegraph. In poemul sau se vorbeste despre un muzician bizar, imbracat cu haine multicolore, care a promis celor din orasul Hamelin ca ii scapa de sobolanii care invadasera toata zona. Cand muzicianul a inceput sa cante din flaut, toti sobolanii s-au luat dupa el, pana cand s-au inecat in rau, unde ii ademenise misteriosul strain. Dupa ce a scapat orasul de rozatoare, strainul s-a intors sa-si primeasca banii pentru ceea ce a facut, insa autoritatile nu au mai vrut sa-l plateasca. Suparat ca a fost pacalit, muzicianul si-a pus din nou flautul la buze si a inceput sa cante. De data aceasta, copiii din Hamelin au fost cei care l-au urmat ca vrajiti si, inghititi de o pestera fermecata, nu s-au mai intors niciodata in oras.

Orasul despre care se vorbeste in aceasta legenda chiar exista - Hamelin sau Hameln - fiind situat in nordul Germaniei, in apropiere de Hanovra. Astfel incat acum, istoricii se intreaba daca nu cumva a existat si muzicianul misterios, daca orasul exista?

Aceasta intrebare a preocupat cercetatorii de-a lungul anilor, si nu numai, recent, un realizator de emisiuni radio ducandu-se in oras in incercarea de a dezlega misterul legendei. El a fost insotit de un flautist, Michael Boyer, care lucreaza la oficiul de turism local al orasului. De fapt, aceasta legenda a atras turistii in Hamelin de mai bine de 300 de ani, desi povestea dateaza din 1284.

Potrivit unui martor ocular al acelori vremuri, a carui marturie a fost scrisa in limba latina, la data de 26 iunie "130 de copii au fost scosi din oras de catre un cantaret imbracat in haine multicolore".

Aceasta poveste este scrisa si pe zidurile unei case de pe strada Bungelosenstrasse - care este strada unde au fost vazuti pentru ultima data copiii si unde, chiar si in zilele noastre, sunt interzise acordurile oricarei melodii - din respect pentru copiii pierduti.

Astfel, cercetatorii spun ca legenda are o baza istorica, insa nu au nici o certitudine in ceea ce priveste invazia sobolanilor.

Orasul Hamelin este acum prin de aceste rozatoare - insa in variante de plus, ciocolata si suveniruri pentru turisti. Cercetatorii sunt insa de parere ca aceasta parte a povestii a fost adaugata in secolul al XVI-lea si atunci cantaretul misterios a devenit cunoscut ca "Rattenfaenger" - un soi de "Prinzatorul de sobolani".

Relatarile vremii

Michael Boyer crede ca numele acestuia a fost schimbat dintr-un motiv serios "intreaga poveste a sobolanilor poate avea rolul de a spala amintirile urate. Este menita sa atraga atentia de la povestea initiala, este un soi de "cosmetizare" a povestii copiilor disparuti - care a fost transformata intr-o istorie misterioasa".

Se pare ca orasul medieval Hamelin avea cu adevarat probleme. Cronicarii vorbesc despre faptul ca in 1284, cel putin 90% din acest oras suprapopulat traia in cea mai crunta saracie, murind de foame si incercand sa-si hraneasca familiile. Aceste fapte l-au determinat pe Elke Liebs, profesor de literatura germana de la Universitatea Postdam, sa traga o concluzie nelinistitoare despre ceea ce s-a intamplat cu adevarat in Hamelin: "Inca din Evul Mediu putem citi cronici care vorbesc de faptul ca parintii alungau copiii sau ii duceau departe - ca si povestea lui Hansel si Gretel. Toate aceste povesti si legende au cu certitudine un substrat de adevar si anume ca parintii se bucurau sa scape de copii, in anumite conditii". Unii teoreticieni sunt de parere ca acei copii au fost scosi din oras din cauza unei epidemii de ciuma, iar altii cred ca au fost victimele unei boli psihice, des intalnite la acea vreme, iar alte voci vorbesc despre cruciade ale copiilor.

Totusi, cea mai cunoscuta teorie vorbeste despre o migratie a copiilor in secolul al XIII-lea, spre Rasarit. Profesorul Juergen Udolph speculeaza aceasta istorie si crede ca mai multi nobili au trimis in Hamelin un mesager imbracat colorat, cu un flaut si o toba, care trebuia sa recruteze copiii si tinerii din oras. "Probabil ca le-a spus ceva de genul "veti avea o noua sansa pe un taram nou. Haideti cu mine, va rog. Nu o sa va para rau"", a declarat profesorul. Indiferent care este adevarul, expertii in mituri si povesti cred ca aceasta poveste reflecta preocuparea oamenilor si teama lor de a nu-si pierde copiii - fie ca este vinovat un strain sau o boala. In orice caz, aceasta poveste, "Flautul fermecat", a inspirat filme si carti si a reprezentat o fascinatie pentru public timp de 700 de ani, specialistii fiind de parere ca "vraja" acestei legende va continua si inca alte sute de ani de acum incolo.
Inapoi la lista de stiri