Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
O epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare se numeste pandemie. Ciuma, gripa spaniola sau coronavirusul au fost clasificate ca fiind pandemii. Din cauza numarului mare de persoane decedate si a ariei intinse afectate, multi considera gripa spaniola din 1918 ca fiind cea mai mare pandemie din istoria omenirii.
› vrei mai multBancul zilei
Era Duminica si Bula mesteca la o guma. Trecand din intamplare prin fata Bisericii se gandeste sa intre sa-si spele din pacate. Vine o baba la el si zice :
- Maica nu ai voie cu guma in Biserica e pacat! Bula scoate guma si o arunca in vasul unde era anafura. Parintele incepu sa imparta anafura lui Bula picandu-i tot guma . Mesteca Bula la guma mesteca si se duce la Parinte
-Parinte din ce e facuta anafura ?
-Din trupul lui Dumnezeu fiule
-Eu cred ca am nimerit zgharciul, ca mestec la ea de o jumatate de ora.
Shop Clopotel.ro

Ora de gramatica. Cum e corect: pieptan, piaptan sau pieptene?
11 Octombrie 2022
Limba romana are o multime de cuvinte care ne pun deseori probleme, in sensul ca nu stim care este forma lor corecta. Este si cazul „perechii” pieptan - pieptene, care a iscat mereu polemici. Cum este, pana la urma, corect: pieptan sau pieptene?
Pornim de la verbul a pieptana, care inseamna a descurca sau a descalci parul, a-l aranja cu un pieptene. Asa este explicat verbul in dictionare. Dar de ce pieptene si nu pieptan, daca avem a pieptana, conjugat eu pieptan, tu pieptani, el/ea pieptana, noi pieptanam, voi pieptanati, ei/ele pieptana. La persoana a treia singular si plural ai fi foarte tentat sa spui piaptana, corect? Ar si suna mai bine, de altfel. Sa nu ne pripim si sa dezvoltam!
Forma corecta a substantivului a fost consemnata ca pieptene intr-un "Indreptar ortografic" din 1971, dar si in cel din 1984.
Ce spune DOOM: pieptan, pieptene sau piaptan?
In 2007, in DOOM editia a II-a, din 2007, apare insa, substantivul pieptan, cu variantele piepten si pieptene, definit ca substantiv masculin cu pluralul piepteni, obiect de toaleta din os, metal sau plastic, cu dinti marunti, care serveste la pieptanat parul sau ca podoaba.
Articulat, la nominativ si acuzativ pieptan ia forma pieptanul; la plural, pieptan devine piepteni (articulat pieptenii), iar la genitiv-dativ avem forma pieptanului, la singular, si pieptenilor, la plural.
Concret, pieptene este o forma mai veche a substantivului pieptan, iar folosirea sa nu poate fi considerata o eroare grava, asa cum este, in schimb, piaptan (chiar daca se regaseste pe dexonline.ro).
In concluzie, corecta suta la suta este forma pieptan, derivata etimologic din latinescul „pecten”. Acceptata este si forma pieptene, in timp ce piepten si piaptan sunt forme gresite!
Citeste si articolele de mai jos:
Ora de gramatica: Cum conjugi corect "a crea" si "a agrea". Trucul simplu pentru a scrie corect
Ora de gramatica: Maxim sau maximum? Cand si cum se foloseste corect
Redactia clopotel.ro