Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In anul 230 i. Hr. Eratostene din Cyrene (275 - 195 i. Hr.) dezvolta o metoda de determinare a tuturor numerelor prime mai mici decat un numar dat: Ciurul lui Eratostene.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula se plimba cu taica-su pe strada. La un colt, un om foarte gras se cintareste. Cintarul este insa stricat si arata doar vreo 10 kilograme.
- Uite, tata, omul asta este gol pe dinauntru....

› vrei mai mult

Olimpicii internationali si-au deschis universitate

23 Septembrie 2005
Au fost olimpici internationali, au invatat la universitati din Franta si Statele Unite. Cind s-au intors in tara, s-au gindit sa deschida in Romania o universitate dupa model strain. Aici, 20 de tineri supradotati exceleaza in matematica si informatica.

Modelata dupa Ecole Normale Supérieure din Paris, Scoala Normala Superioara din Bucuresti (SNSB) selectioneaza doar cei mai buni studenti din tara.

Andrei Moroianu si Nicusor Dan, ambii absolventi ai Scolii Normale Superioare din Paris, Sergiu Moroianu, absolvent al Massachusetts Institute of Technolgy (MIT), si Vlad Nistor, profesor la Penn State University, au fost cei care au pus bazele SNSB in 2001. „Cind ne-am intors din strainatate, am vazut ca in Romania nu exista la acea data o scoala speciala pentru studentii supradotati“, spune Sergiu Moroianu. Eforturile fostilor olimpici internationali insa nu au reusit sa sensibilizeze autoritatile statului roman pentru a le inlesni initiativa. „Ministerul ne-a facut destule probleme cu acreditarea. Oricum, nu putem recrea, in citiva ani, ceva ce Napoleon a facut in Franta acum doua secole“, adauga Moroianu. Bugetul necesar pentru functionarea SNSB este strins din donatii si sponsorizari. „Fata de primul an, cind am functionat cu 5.000 de dolari, anul acesta facem un buget de aproximativ 100.000 de euro“, precizeaza Dan Schwartz, administratorul SNSB.

Toti studentii din SNSB fac doua facultati

Tinerii care au fost selectati la SNSB nu trebuie sa plateasca, din contra li se dau burse de studiu. „In loc sa plateasca ei, ca la orice facultate particulara, studentii sint cei platiti cu sume intre 250 si 500 sute de euro pentru fiecare examen luat, in functie de nota obtinuta“, spune Dan Schwartz. In total, la SNSB invata aproximativ 20 de studenti atit la cursurile pregatitoare, cit si la cele de master.

Cursurile pregatitoare dureaza doi ani, iar la ele pot participa in urma examenului de admitere studenti care au absolvit deja primii doi ani de studiu la o alta universitate. Pe parcursul pregatirii lor la SNSB, acestia trebuie sa obtina si licenta la facultatea lor de baza, iar la sfirsit sint inscrisi automat la cursurile de master ale SNSB. In prezent, universitatea are doar facultati de matematica si informatica, in faza de proiect fiind cele de biologie, chimie si fizica.

Doctoranzi la cei mai cunoscuti profesori din lume

La cele patru materii obligatorii, pe parcursul facultatii, li se adauga citeva cursuri, condensate pe parcursul a doua-trei saptamini, sustinute de profesori straini. „Dupa absolvirea ciclului complet, majoritatea pleaca la doctorat in afara tarii, la profesori renumiti. Noi ii punem astfel in legatura cu cele mai mari personalitati din domeniu“, spune Dan Schwartz.

Data-limita pentru inscriere este 26 septembrie

Anul acesta, data-limita pina la care dosarele pentru examenul de admitere la SNSB trebuie sa ajunga la secretariatul Institutului de Matematica al Academiei Romane este 26 septembrie 2005.

Sursa: Cotidianul
Inapoi la lista de stiri