Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Este gresit sa saluti cu gura plina.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Preotul se pregateste sà boteze o fetita.Intreaba nasii? -Care este numele acestei nou-nascute? -Ana-Cornelia-Didina-Elvi ra-Hortensia. Preotul se intoarce catre dascal si-i spune: -Mai adu o galeata de apa!

› vrei mai mult

Olimpic roman angajat la Microsoft

06 Septembrie 2005
La doar 21 de ani, Victor Costan a reusit sa fie unul dintre romanii cu care ne putem mandri oriunde in lume. De doua ori medaliat la Olimpiada Internationala de Informatica, este student al uneia dintre cele mai prestigioase facultati din lume si unul dintre oamenii care lucreaza la Microsoft, liderul mondial in informatica.

Pentru Victor Costan informatica este o pasiune pe care a descoperit-o in primul rand datorita parintilor. El isi aminteste ca "tata m-a dus la el la serviciu de la 6 ani, unde m-am prima oara cu un calculator, si apoi amandoi m-au indreptat in directia programarii de la 10 ani". Un rol la fel de important in performanta sa ulterioara l-au avut si primele cadre didactice cu care s-a pregatit la acest obiect: "actorul principal a fost doamna profesoara Paula Copacel de la Scoala nr. 59, iar a doua persoana care m-a ajutat sa continuu a fost doamna Rodica Pintea, profesoara la Liceul Grigore Moisil". In clasa a III-a a participat prima oara la o olimpiada si, desi concura cu elevii de clasa a V-a, "am iesit primul pe sector, m-am calificat pe municipiu si am luat locul II, si din cauza ca doar primul mergea la nationala, am ramas acolo".

Aur si argint la Olimpiada Internationala de Informatica

Informatica a fost de cand se stie cea mai importanta materie pentru el, dar nu singura in care a excelat. Fostul elev al Liceului "Tudor Vianu" din Bucuresti a participat in clasa a X-a si la olimpiada de fizica, reusind sa ocupe locul al doilea la faza nationala si in acelasi an a intrat in lotul national de informatica al Romaniei, obtinand bronzul la Olimpiada Central Europeana. In clasa a XI-a, a reprezentat din nou Romania si a reusit sa ia prima sa medalie la o olimpiada internationala de informatica. Argintului castigat atunci i-a urmat apoi o medalie de aur, pe care a obtinut-o un an mai tarziu. Despre nici una dintre olimpiadele la care a participat nu poate spune ca a fost usoara, la fel cum nu poate spune despre nici una ca a fost cea mai grea, intrucat "fiecare a fost grea in felul ei".

Admis la 11 universitati din lume

Victor Costan este astazi student in anul al III-lea la Massachusetts Institute of Technology (MIT), cea mai cunoscuta facultate de profil din lume. Nu mai stie la cate facultati a aplicat, dar isi aminteste ca a fost acceptat de 11 universitati din intreaga lume si in momentul in care cei de la MIT l-au anuntat ca-i ofera bursa integrala, nu a mai asteptat restul raspunsurilor. Desi din anul intai pe langa cursurile universitare mai si munceste, facand cercetare alaturi de profesorii de acolo, Victor este un student model, reusind de fiecare data sa obtina punctajul maxim. Chiar daca pentru a putea face fata cu brio atat cerintelor scolare, cat si celor de la serviciu trebuie sa munceasca intre 16 si 20 de ore pe zi, acest lucru nu il sperie si considera ca e un risc pe care ti-l asumi in momentul in care decizi ca vrei sa studiezi la MIT, deoarece "odata ce au ales lucrul asta, inseamna ca au ales o viata fara foarte multe distractii in timpul facultatii".

Sa lucrezi cu cei de la Microsoft este visul oricarui specialist din domeniu, doar ca nu e foarte usor sa ajungi acolo. Acesta a fost si unul dintre scopurile lui Victor, "deoarece au cea mai buna oferta ca internship, au un program foarte bun, isi trateaza foarte bine studentii care vin acolo". Colaborarea cu ei a inceput in urma unui interviu de o jumatate de ora. Timp de trei luni a lucrat cu o echipa in cadrul unui internship, la finalul colaborarii primind si o oferta de angajare. Despre cum se lucreaza in Microsoft, e greu de vorbit la modul general, deoarece "fiecare echipa are psihologia ei de lucru". Romanul spune ca a avut sansa sa lucreze intr-un colectiv destul de relaxat, in care nu i se cerea decat sa predea la timp proiectele in care a fost angajat. Asta l-a ajutat in schimb sa invete unul dintre lucrurile esentiale cu care trebuie sa te obisnuiesti in State - "sa jonglez cu timpul" caci "cam asta departajeaza acolo rezultatele bune de rezultatele medii: cat de bine stii sa-ti imparti timpul si cat de bine stii sa faci din fiecare chestie atat cat trebuie ca sa indeplinesti baremele".

Dupa terminarea studiilor, s-ar putea intoarce in Romania

In momentul de fata ii este greu sa vorbeasca despre ce va face in viitor, dar e aproape sigur ca nu va ramane in SUA, deoarece ii displace modul de viata al americanilor. El considera ca cei de acolo sunt prea individualisti, muncesc prea mult si nu stiu sa-si traiasca viata. Cu un astfel de stil nu poate si nu vrea sa se obisnuiasca. Cert este ca dupa terminarea studiilor va mai urma un doctorat, care va mai dura 4-5 ani, iar dupa aceea "ma voi duce unde va fi cel mai bine pentru mine". Desi e greu de precizat acum ce va insemna asta atunci, Victor Costan nu respinge ideea de a reveni in Romania daca i se va oferi sansa sa-si valorifice cunostintele dobandite.

Curentul
Inapoi la lista de stiri