Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Daca esti pasionat/a de un anume sport, ar trebui sa investesti intr-un echipament mai bun si de ce nu, sa apelezi la serviciile profesionistilor! Doar asa vei reusi sa atingi nivelul pe care ti-l doresti!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pasarea clopot, asemanatoare cu un graur, are un cantec interesant care imita sunetele unui clopot, cantec ce se aude de la mare departare, mai ales cand arsita soarelui este deosebit de puternica.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Profesorul de zoologie al unei scoli intreaba elevii:
- Cine din clasa poate sa-mi spuna de ce sunt pestii muti?
Intrega clasa tace.
- Hei, tu cel de langa usa. Ai spus ca tatal tau este pescar de meserie. De ce sunt pestii muti?
- Cum de ce? Incercati dumneavoastra sa varati capul sub apa si n-o sa puteti scoate un cuvant.

› vrei mai mult

Oamenii de stiinta au descoperit o orhidee care se polenizeaza singura

22 Iunie 2006
Pentru o anumita specie de orhidee din China, procesul de polenizare poate fi realizat fara ajutorul insectelor sau al vantului si fara ajutorul atractiei gravitationale, sustin oamenii de stiinta care au identificat miraculosul proces prin care orhideea Holcoglossum amesianum se autofertilizeaza, conform unui articol publicat in ultimul numar al revistei Nature, informeaza miercuri Associated Press, receptionata de Rompres.
Organismul hermafrodit al acestei orhidee sfideaza gravitatia si reuseste sa-si transfere singura polenul produs in partea masculina, androceul catre partea sa feminina, sau gineceul, sustine o echipa de oameni de stiinta condusa de LaiQuang Huang de la Universitatea Tsinghua.
Cu adevarat spectaculos este insa faptul ca aceasta planta reuseste sa se autopolenizeze si fara ajutorul lichidelor lipicioase care transfera polenul catre ovar la alte plante capabile de autofertilizare.
Cercetatorii au studiat peste 1.900 de flori din aceasta specie ce sunt intalnite pe trunchiurile de copaci in provincia chineza Yunnan si infloresc in perioada uscata si lispita de vant dintre lunile februarie si aprilie ale fiecarui an.
Aceasta orhidee nu are miros si nu produce nectar pentru a atrage insectele care sunt responsabile de polenizarea altor specii de plante. Procesul de polenizare al acestei plante este unic. Stamina, parte a organului sexual masculin descopera antera ce poarta grauntele de polen si aceasta este apoi rotita intr-o pozitie corespunzatoare pentru a patrunde in stigmatul florii, unde se produce fertilizarea.
Acest mod de reproducere este intr-atat de exclusiv incat nici macar nu se efectueaza un transfer de polen intre doua inflorescente (flori aflate pe aceasi tulpina), au mai precizat oamenii de stiinta.

Sursa ROMPRES
Inapoi la lista de stiri