Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai mare iceberg vazut vreodata masoara 335 de kilometri lungime si peste 96 de kilometri latime.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un baiat aude de la un coleg de scoala ca majoritatea adultilor au cel putin un secret intunecat, motiv pentru care e foarte usor sa-i santajezi spunand "Am aflat tot adevarul", chiar daca tu n-ai aflat de fapt nimic. Baiatul se hotaraste sa mearga acasa si sa incerce smecheria. Cand este intampinat la usa de mama sa, baiatul ii spune:
- Am aflat tot adevarul!
Mama ii da indata 20 de dolari si-l roaga sa nu-i spuna tatalui sau ce-a aflat. Destul de multumit, baiatul isi asteapta tatal acasa si-l intampina spunandu-i:
- Am aflat tot adevarul!
Tatal ii da indata 40 de dolari si-l roaga sa nu-i spuna mamei sale ce-a aflat. Foarte multumit, a doua zi in drum spre scoala, baiatul intampina postasul cu aceeasi replica. Postasul scapa din maini toate scrisorile, isi deschide bratele si-i spune:
- Atunci hai si imbratiseaza-ti TATAL!

› vrei mai mult

ORIGINEA METANULUI DIN ATMOSFERA MARTIANA

15 Noiembrie 2005
Acum doi ani descoperirea gazului metan în atmosfera martiana îi dusese pe cercetatori la concluzia ca pe planeta vecina ar fi existat vulcani activi, ale caror emanatii ar fi fost bogate în metan.

Un studiu recent publicat în revista New Scientist contrazice însa aceasta teorie.

Despre ce e vorba?

Cu ajutorul puternicului telescop cu infrarosii din Hawaii, o echipa de cercetatori a analizat compozitia chimica a atmosferei martiene.

Tinta principala a studiilor a fost dioxidul de sulf, principalul gaz emanat de catre eruptiile vulcanice si, deasemenea, si cel mai usor de depistat gaz de origine vulcanica.



Eruptiile vulcanice de pe Pamânt emit în atmosfera metan dar si de câteva mii de ori mai mult dioxid de sulf.

Razele soarelui descompun atât metanul cât si dioxidul de sulf într-un timp foarte scurt.

De aceea, descoperirea metanului în atmosfera martiana indica existenta unei surse actuale, cea mai probabila la acea vreme fiind originea vulcanica.

Dar recenta ne-descoperire ale dioxidului de sulf infirma aceasta teorie.

Daca acest gaz ar exista într-adevar în atmosfera martiana, atunci ar fi într-un procent atât de mic încât ar fi nedetectabil de catre telescoapele cu infrarosii de pe Pamânt.

Care ar fi originea metanului din atmosfera martiana?

Teoria care prinde din ce în ce mai mult contur considera ca sursa de metan ar fi biologica. Aceasta presupune ca în imediata apropiere a suprafetei martiene ar exista o mare populatie de microorganisme care ar elibera în atmosfera metanul.



Aceasta nu e însa singura teorie actuala.

O alta ipoteza ia în calcul tot originea geologica a metanului, doar ca, de aceasta data, ar fi vorba de corpuri magmatice înca fierbinti, ramase în apropierea suprafetei martiene dupa stingerea vulcanilor activi.

Magma ar degaja astfel în atmosfera metan, dar nu ar mai contine dioxid de sulf. O a treia teorie atribuie nasterea metanului unor reactii chimice între apa existenta tot în apropierea suprafetei martiene cu dioxidul de carbon di porii rocilor.



Toate aceste teorii sau însa în comun un punct slab. Ele se bazeaza pe presupunerea ca pe planeta Marte procesele chimice din atmosfera sunt identice sau cel putin asemanatoare celor de pe Pamânt.

Exista unii cercetatori care presupun ca lucrurile nu ar sta chiar asa.

Astfel, pe planetele unde atmosfera ar fi diferita de cea terestra, procesele chimice ar fi cu totul altele fata de cele cunoscute noua.

Oricum, vom afla adevarul abia dupa ce primele misiuni umane vor ajunge pe Marte.

Sursa: BBC
Inapoi la lista de stiri