Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


E posibil sa primesti un pont de cum sa faci niste bani foarte usor. Te vei gandi apoi la cum o sa cheltuiesti banii pe care crezi ca ii vei obtine.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Termenul de gaura neagra a fost inventat de omul de stiinta american John Wheeler in 1969 ca o descriere grafica a unei idei care are o vechime de peste 200 de ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

doi porumbei stateau pe o creanga iar sub ei erau doi politisti.
unu' din porumbei zice : vezi ce e sub copac?
da!
pai ce mai astepti?

› vrei mai mult

Noutatile testelor nationale si ale bacalaureatului 2007

05 Septembrie 2006
Atat la Bacalaureat, cat si la testele nationale, subiectele pentru toate probele scrise vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educatiei, www.edu.ro, pana la data de 15 ianuarie 2007, asa prevad noile metodologii ale examenelor nationale pentru anul scolar 2006-2007, aprobate recent de ministrul Hardau. Din subiectele probelor scrise, in ziua aferenta sustinerii fiecarei probe, va fi extrasa varianta pentru rezolvarea careia va fi elaborat, in cursul aceleiasi zile, baremul de corectare.

Nu se precizeaza insa cate sute/mii de subiecte vor fi publicate. O noutate o reprezinta si faptul ca va fi acordata nota maxima pentru toti candidatii care au obtinut premii la olimpiadele internationale la disciplinele la care acestia sustin probe. Totodata, au fost revizuite programele scolare pentru cele doua examene si, implicit, bibliografia necesara. La anul, examenul de bacalaureat va fi mai scurt.

Numarul de zile pentru probele orale a fost redus de la sase la patru, la acestea adaugan-du-se eliminarea altor doua zile din cele alocate evaluarii lucrarilor candidatilor. Liceenii care dau bacul anul viitor au posibilitatea sa-si vada lucrarea, la cerere, dupa afisarea rezultatelor finale. Recorectarea lucrarilor contestate se va efectua la nivelul judetului de care apartine centrul de examen, si nu in alta parte.

Daca doresc sa schimbe foaia cu subiecte la probele orale, elevilor li se va scadea un singur punct, si nu doua, asa cum se intampla pana acum. Metodologiile aprobate recent aduc si o serie de clarificari, in ceea ce priveste rezolvarea contestatiilor: in situatia in care se constata diferente de notare mai mari de 1,50 puncte, in plus sau in minus, intre notele de la evaluarea initiala si cele de la contestatii, presedintele comisiei de contestatii decide reevaluarea lucrarilor de catre o a treia comisie, formata din alti profesori. In acest caz, nota finala este nota acordata de aceasta a treia comisie.

Pentru lucrarile care au primit initial note cuprinse intre 4,50-4,99 sau o nota cel putin egala cu 9,50, nota definitiva este nota acordata de comisia de contestatii. Pentru celelalte categorii de note (cu exceptia celor de mai sus), nota definitiva este nota acordata de comisia de contestatii numai daca intre nota initiala si nota de la contestatii este o diferenta de cel putin 0,50 puncte. Daca diferenta e mai mica de 0,50, nota definitiva va fi nota initiala, dinaintea contestatiilor. Important este si amanuntul conform caruia, in fiecare an, membrii comisiei de contestatii vor fi alti profesori decat cei din anul anterior.

Sanctiuni pentru cadrele didactice
In cazul in care se constata diferente mai mari de 1,50 puncte in plus sau in minus intre nota initiala si nota obtinuta la contestatii, inspectoratele scolare sunt obligate sa analizeze situatia in termen de 30 de zile de la terminarea contestatiilor, consultand profesorii evaluatori din ambele comisii (comisia initiala de evaluare si comisia de contestatii). "In situatii justificate, se va declansa procedura de cercetare disciplinara, pentru sanctionarea celor vinovati", scrie, negru pe alb, in ambele metodologii.

Sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat in comisiile de testare, in raport cu gravitatea abaterilor, sunt: observatie scrisa, avertisment, diminuarea salariului de baza (cumulat, cand este cazul, cu indemnizatia de conducere, de indrumare si control, cu pana la 15%, pe o perioada de 1-6 luni), neselectionarea cadrelor didactice respective in vederea participarii la comisiile de examen in sesiunile urmatoare, destituirea din functia de conducere, de indrumare si de control din invatamant si, pedeapsa suprema, desfacerea disciplinara a contractului de munca. Profesorii care, in perioada examenului, comit fapte cu caracter infractional, respectiv furnizarea solutiilor problemei, inlocuiri de lucrari, falsificari de lucrari sau care au manifestari care atesta neglijenta in indeplinirea atributiilor ce le revin, sunt sanctionati in conformitate cu prevederile Codului Penal.

De asemenea, constatarea de nereguli grave sau repetate in desfasurarea activitatii unei comisii de bacalaureat/testare nationala aduce dupa sine diminuarea cu 20-70% a indemnizatiei vicepresedintelui si a presedintelui si inlocuirea din comisie a vinovatilor. La debutul examenelor, cadrului didactic implicat in comisiile de bac/teste nationale i se solicita o declaratie scrisa si semnata in care acesta sa precizeze ca isi asuma responsabilitatea pentru respectarea prevederilor legale, ca, daca se constata nereguli in activitatea sa, e constient de existenta unor masuri de sanctionare, care pot merge pana la excluderea din invatamant.

Sesiunea de vara a bacalaureatului 2007
* 1-11 mai - inscrierea candidatilor
* 15 iunie - incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a
* 25-26 iunie - limba romana, proba orala
* 26-27 iunie - limba materna, proba orala
* 27-28 iunie - limba moderna, proba orala
* 29 iunie - limba romana, proba a, proba scrisa
* 2 iulie - limba materna, proba c, proba scrisa
* 3 iulie - proba obligatorie a profilului, proba d, proba scrisa
* 4 iulie - o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, proba e, proba scrisa sau practica
* 5 iulie - o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, proba f, proba scrisa sau practica
* 7 iulie - afisarea rezultatelor (pana la ora 16) si depunerea contestatiilor (orele 16-20)
* 8-9 iulie - rezolvarea contestatiilor
* 10 iulie - afisarea rezultatelor finale.

Calendarul testelor nationale 2007
* 14-25 mai - inscrierea candidatilor
* 8 iunie - incheierea cursurilor pentru elevii claselor a VIII-a
* 18 iunie - testul scris la limba si literatura romana
* 19 iunie - testul scris la limba si literatura materna
* 20 iunie - testul scris la matematica
* 21 iunie - testul scris la Istoria romanilor sau la Geografia Romaniei
* 24 iunie - afisarea rezultatelor (pana la ora 16) si depunerea contestatiilor (intervalul orar 16-20)
* 25-27 iunie - rezolvarea contestatiilor
* 28 iunie - afisarea rezultatelor finale (pana la ora 16)

Sursa: Adevarul
Inapoi la lista de stiri