Educatie
Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)
Toate vor merge bine pentru tine, mai ales in prima parte a zilei. Asadar, daca ai posibilitatea, ai putea sa devansezi o parte din intalnirile tale si sa iti dedici restul timpului relaxarii! Poti sa citesti o carte SF sau sa vizionezi un film de actiune.
› vrei zodia taCultura generala
Totii presedintii Statelor Unite au avut ochelari. Unii doar nu vroiau sa-i poarte in public.
› vrei mai multBancul zilei
Oamenii construiesc cel mai tare observator astronomic din lume. Bucurosi foarte, cei mai tari astronomi se apuca de studiat mai temeinic spatiul. Intr-o buna zi observa niste litere imense pe Pluto, dar nu reusesc sa le descifreze. Se apuca si adunea toata cerneala din America si se apuca sa scrie in desert,chestie care a durat 8 luni, cu litere imense : "intelegeti limba asta ?"
Dupa alte trei luni, apare raspunsul: "da, o intelegem".
Bucurie imensa pe Terra, se apuca si string cerneala de pe doua continente, declanseaza o criza economica din cauza amplorii chestiei, si scriu : "ce doriti de al noi?"
Raspunsul apare dupa alte 5 luni: "nimic, nu ne bagati in seama, vorbim cu Saturn".
Shop Clopotel.ro

Noul an scolar incepe cu probleme: scoli fara autorizatie, proteste sindicale
15 Septembrie 2008Doar un procent de 65 la suta dintre unitatile de invatamant din tara au autorizatii sanitare complete, sustine secretarul de stat in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Victor Paul Dobre.
El a precizat ca exista probleme cu unitati de invatamant care nu pot obtine autorizatiile sanitare in special in mediul rural, in localitatile care nu au alimentare cu apa sau canalizare.
Dobre a mai spus ca in ultimii ani, au fost desfasurate mai multe proiecte de refacere a unitatilor de invatamant, dar si investitii in infrastructura rurala.
Numai in Bucuresti, anul scolar va incepe, luni, cu opt unitati de invatamant inchise, elevii acestora fiind mutati in alte scoli sau gradinite, si aproximativ 34 fara autorizatie, reprezentantii autoritatilor centrale spunand ca situatia afecteaza credibilitatea acestor unitati.
"Consideram ca, in acest an scolar, au fost create conditii mai bune pentru desfasurarea procesului instructiv - educativ in unitatile de invatamant preuniversitar din Municipiul Bucuresti.
Au fost investite mult mai multe fonduri, scolile sunt tot mai apropiate de cerintele unui invatamant de calitate", a afirmat inspectorul general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Stelian Fedorca.
In Capitala functioneaza 450 de unitati de invatamant preuniversitar in 635 de cladiri, inclusiv sali de sport, cantine, internate, ateliere. Dintre acestea, numai 20 la suta sunt construite dupa anul 1978. In acest sens, ISMB si Consiliile Locale au initiat un program de reabilitare, reparatii si modernizari pentru unitatile de invatamant preuniversitar din Bucuresti.
Cele mai mari probleme legate de pregatirea unitatilor de invatamant pentru noul an scolar sunt generate de programul de reabilitare realizat prin Banca Europeana pentru Investitii (BEI), acest program cuprinzand reabilitarea, refacerea si dotarea a 102 unitati de invatamant, program care se deruleaza in mai multe etape, a precizat Stelian Fedorca.
"In ultima perioada au fost create premisele reale ale desfasurarii normale a programului BEI, in urma intalnirilor directe intre conducerea ISMB, Primarul Municipiului Bucuresti si Prefectul Municipiului Bucuresti. In prezent au fost reziliate contractele de executie pentru opt unitati de invatamant din prima etapa a programului, fapt care permite incheierea unor noi contracte cu alte firme", a spus inspectorul general.
Pe parcursul unui an scolar, vor fi mai multi elevi nevoiti sa invete in alta parte decat unitatea de care apartin. Astfel, in sectorul 1 vor fi mutati 150 de prescolari de la Gradinita 43 intr-un alt loc care apartine tot gradinitei, iar 250 de elevi de la Scoala 173 vor fi mutati la Scoala 175.
In sectorul 2, 70 de elevi de la unitatea de invatamant special Corabia vor fi mutati la Scoala 30, alti 280 de elevi de la Scoala 23 vor fi mutati la Scoala 26, 100 de copii de la Gradinita 129 vor urma cursuri la Scoala 64.
In sectorul 5, 2.300 de elevi de la Grupul Scolar Dimitrie Gusti au fost mutati inca de anul trecut la Scoala 147 (cladirea urmand sa fie demolata si reconstruita), 200 de copii de la Gradinita 205 vor fi mutati la Gradinitele 130, 128, 141, iar in sectorul 6, 350 de elevi de la Scoala 311 au fost mutati la Scoala 206.
Sindicalistii din invatamant ameninta ca vor boicota inceputul noului an scolar
Reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale au anuntat ca daca proiectul de lege privind majorarea salariilor nu va fi dezbatut de deputati cat mai repede, ei vor incepe protestele chiar din prima zi a noului an scolar.
Liderii FEN au solicitat, la inceputul saptamanii, presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sa introduca pe ordinea de zi, in regim de urgenta, proiectul de lege care prevede majorarea cu aproximativ 50% a salariilor personalului din invatamant.
Nemultumiti de tergiversarea proiectului de lege privind majorarea salariilor sunt si reprezentantii Federatiei Spiru Haret.
"Federatia noastra a avertizat din start ca este pregatita pentru proteste. Este absolut necesar ca aceasta initiativa legislativa sa fie aprobata de Camera Deputatilor. Ne bucuram ca FEN urmeaza calea pe care noi deja am deschis-o, ne bucuram ca sunt alaturi de noi", a precizat presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret , Marius Nistor.
Presedintele FSLI, Aurel Cornea a anuntat ca profesorii din sindicatul pe care il conduce se vor alatura si ei colegilor de la FEN si Spiru Haret, si vor protesta in prima zi a anului scolar.
"Categoric vom protesta si noi alaturi de colegii nostri. Asta inseamna ca niciun cadru didactic nu va participa la deschiderea anului scolar pentru a nu da politicienilor posibilitatea de a-si declama speech-urile in fata elevilor pentru ca apoi sa uite de invatamant", a declarat Aurel Cornea.
Initiativa de majorare cu 50% a salariilor profesorilor apartine unor senatori si deputati ai PSD, iar proiectul a fost depus la Camera Deputatilor in noiembrie anul trecut.
Guvernul s-a opus initiativei parlamentarilor PSD de majorare a salariilor profesorilor pe motiv ca este prea mare si ar insemna o cheltuiala bugetara suplimentara de peste 4.500 de milioane de lei, adica 1% din PIB.
Daca profesorii vor obtine majorarea ceruta, salariul mediu din invatamant va ajunge la aproximativ 1.800 de lei net. Ar fi o crestere semnificativa fata de veniturile pe care le au acum dascalii.
Fara produse de tip fast-food in scoli
Pe de alta parte, pe lanaga toate aceste probleme, se va intampla si un un lucru bun in acest nou an scolar. Este vorba despre faptul ca in incinta scolilor nu va mai fi voie sa sa vanda alimente nerecomandate copiilor.
Inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica vor controla, incepand cu 15 septembrie, daca la magazinele din incinta unitatilor scolare se vand alimente nerecomandate copiilor, cum ar fi chips-uri, sucuri acidulate si produse de tip fast-food.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a semnat, vineri, ordinul prin care se stabileste lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor. Ordinul urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la trei zile de la publicare.
Dupa intrarea in vigoare a ordinului, vor fi aplicate sanctiuni in toate cazurile in care, in urma controlului, se va constata nerespectarea normelor privind comercializarea alimentelor nerecomandate copiilor.
Potrivit listei, nu vor mai putea fi vandute alimentele cu continut mare de zahar, grasimi si sare. Pentru sanatatea scolarilor si a prescolarilor, vor fi interzise si alimentele care, prin continut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vanzare, mai putin sandvisurile, care vor putea avea pana la 350 Kcal.
Tot pentru sanatatea elevilor, Ministerul Educatiei a dotat cu dulapuri 40 de unitati de invatamant, pentru ca elevii sa isi poata lasa la scoala cartile, echipamentul de sport si alte rechizite.
Iar asta deoarece, potrivit masurilor propuse de Ministerul Sanatatii pentru educatie, ghiozdanul nu trebuie sa depaseasca 10 la suta din greutatea elevului, pentru a nu provoca deformari ale coloanei vertebrale.
Sursa: Ziare.com