Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

ENIAC, primul calculator electronic de uz general, creat in 1946, cantarea peste 27 de tone si ocupa o suprafata de aproximativ 167 metri patrati.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi bancheri discuta:
- Tie pot sa-ti spun, ca-mi esti prieten. Vreau sa ma combin cu una de 20 de ani. Crezi ca o sa am sanse mai mari daca ii spun ca am 55 de ani in loc de 65?
- O sa ai sanse mult mai mari daca ii spui ca ai 75!

› vrei mai mult

Nou test pentru depistarea consumului de narcotice

09 Martie 2005
Presedintele Agentiei Nationale Antidrog (ANA), Pavel Abraham, a anuntat introducerea pe piata romaneasca a testului de saliva, cel mai nou si mai rapid sistem de testare pentru depistarea consumului de droguri. Este vorba despre un test care poate depista, in cateva minute, pe baza unor probe de saliva, consumul de cocaina, marijuana, amfetamine, opiacee, phenciclidine (PCP) sau metamfetamina. Cercetatorul Maria Greabu, specialist roman in testarile pe saliva si sef al catedrei de biochimie a Facultatii de Medicina Dentara din Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davilla" din Bucuresti, a precizat ca acest sistem de testare este alcatuit dintr-un dispozitiv de colectare a lichidului oral, dintr-un tub colector si din tester-ul propriu-zis. "Probele de saliva sunt recoltate cu ajutorul unui burete si depozitate in tubul colector", a explicat cercetatorul. "Apoi trebuie sa punem cate trei picaturi din acest lichid in cele doua zone indicate de pe tester si dupa zece minute putem citi rezultatele", a spus Maria Greabu. Rezultatul este pozitiv daca zona din dreptul fiecarui drog indicat se coloreaza cu o linie rosie - si este negativ daca apar doua linii.

Noua metoda de testare este mai eficienta decat analizele de sange sau de urina, in primul rand datorita timpului scurt in care sunt aflate rezultatele - zece minute, fata de o zi sau doua. Probele de saliva pot fi pastrate pana la 18 luni, fara a se modifica rezultatele. "Mai mult, pretul testului este de aproximativ 14 euro, fata de cele efectuate la Spitalul Alexandru Obregia, care pot ajunge si la doua milioane de lei", a spus Pavel Abraham.

In ceea ce priveste marja de eroare, specialistii sunt optimisti. "Constituentii care semnaleaza prezenta drogurilor in sange au concentratii de zece pana la 100 la suta mai mari decat in saliva. Cu toate acestea, orice modificari de particule din lichidul oral sunt semnalul unor modificari patologice ale individului - saliva este o oglinda a corpului", a spus Greabu.
Inapoi la lista de stiri