Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Daca esti pasionat/a de un anume sport, ar trebui sa investesti intr-un echipament mai bun si de ce nu, sa apelezi la serviciile profesionistilor! Doar asa vei reusi sa atingi nivelul pe care ti-l doresti!

› vrei zodia ta

Cultura generala

In anul 1978 Muhammad Ali a devenit primul boxer care a castigat de trei ori titlul mondial la categoria grea.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Care ti-e ultima dorinta? il intreaba directorul inchisorii pe condamnatul la moarte.
-O cafea filtru.
-Bine. Cat zahar?
-Cu zaharina, va rog, sufar de diabet si nu as vrea sa mor din asta...

› vrei mai mult

Notele umflate de la teze desfiinteaza scolile profesionale

26 Februarie 2008
Proiectul privind cifrele de scolarizare pentru anul scolar 2008-2009 stipuleaza un numar de locuri in clasele a IX-a de liceu mai mare cu 39.000 fata de numarul absolventilor de clasa a VIII-a. Prin notele foarte mari de la tezele unice, copiii se vor indrepta spre licee, iar cele tehnologice se vor desfiinta.Proiectul privind cifrele de scolarizare pentru anul scolar 2008-2009, care se afla inca in dezbatere publica, scoate in evidenta un aspect care va contribui nemijlocit la desfiintarea invatamantului tehnic.

"In planul de scolarizare de la clasa a IX-a sunt prevazute 149.000 locuri la liceu de zi plus 90.000 de locuri la scoala de arte si meserii, adica un total de 239.000 de locuri, in totala discordanta cu numarul elevilor de clasa a VIII-a, care este, conform statisticilor de la tezele unice, de aproximativ 212.000. Astfel, doar la nivelul municipiului Bucuresti sunt cu 37% mai multe locuri decat numarul absolventilor clasei a VIII-a", se precizeaza in informarea facuta de catre Asociatia profesionala pentru educatie si cercetare EDU CER si adresata Ministerului Educatiei si Cercetarii. Aceasta discordanta este legata, in opinia

EDU CER, de faptul ca, din acest an scolar, cand pentru prima data evaluarea elevilor de clasa a VIII-a in vederea admiterii in liceu s-a facut prin teze cu subiect unic, copiii vor alege in special clasele de la liceele teoretice. "In contextul in care locurile de la licee se vor ocupa pe baza repartitiei computerizate, adica in functie de mediile obtinute, inclusiv prin fraudarea tezelor unice, este de presupus ca, indusi in eroare de notele mari, nereale, obtinute, elevii si parintii se vor indrepta in primul rand spre liceele teoretice, in detrimentul grupurilor scolare, principale furnizoare de munca calificata, de care economia are atata nevoie", mai precizeaza EDU CER.

In opinia inspectorilor de specialitate, aceasta situatie poate contribui la desfiintarea claselor liceale cu profil tehnic, in conditiile in care aceste unitati de invatamant cu greu se infiinteaza, deoarece ele trebuie sa tina cont de cererea economica locala. "Toate aceste dereglari majore nu s-ar produce daca liceele teoretice si-ar selecta elevi performanti, cei care merita cu adevarat, prin concurs de admitere, ceea ce ministerul refuza cu incapatanare", a mai concluzionat Asociatia
EDU CER.

"Din experienta anilor trecuti va pot spune ca nu va fi chiar asa. Si elevii, si parintii sunt constienti de faptul ca, indiferent de notele umflate de la tezele cu subiect unic, de altfel singura modalitate de evaluare in vederea admiterii in invatamantul liceal, nu vor face demersuri spre a se indrepta spre clasele liceale de cultura generala. Ei sunt constienti de notele obtinute in clasele gimnaziale si nicidecum nu se vor ghida dupa mediile obtinute la lucrarile semestriale. Va garantez ca acei copii care "plutesc" la scoala vor alege clasele cu profil tehnologic, si nicidecum cele teoretice. Totodata, diferenta dintre numarul de locuri propuse pentru clasa a IX-a, mult mai mare decat numarul de absolventi de clasa a VIII-a, este benefica, deoarece repartizarea se face computerizat, ceea ce inseamna ca in liceele de pe raza municipiului Bucuresti vor fi scolarizati si elevi provenind din alte judete.

In ultimii ani, au fost inscrisi in medie 1.600-1.700 de elevi din provincie", ne-a declarat Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al municipiului Bucuresti. In acest sens, acelasi document al EDU CER concluzioneaza: "La nivelul municipiului Bucuresti, si probabil acelasi procent il regasim si in alte judete, studiaza in filiera teoretica 62% dintre elevi, in totala discordanta cu piata muncii, care pentru filiera teoretica ofera un segment de 15-20% joburi. In schimb, piata muncii ofera 80-85% joburi pentru filiera tehnologica, in care se pregatesc doar 27% dintre elevi".

Gardianul
Inapoi la lista de stiri