Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
Media de varsta a persoanelor cu grupa de sange 0 arata ca sunt cei mai longevivi indivizi.
› vrei mai multBancul zilei
. Sotul intra seara in dormitor cu doua aspirine si un pahar cu apa. Sotia intreaba:
- Asta pentru ce mai e?
- Pentru durerea ta de cap!
- Dar nu ma doare capul!
- Te-am prins!
Shop Clopotel.ro

Noi metode de predare: fara \"politisti\" la catedra
19 Aprilie 200525% dintre elevii romani le cer profesorilor sa fie bine instruiti, capabili, competenti, calificati, dar si sa se faca intelesi atunci cind explica. Sondajul de opinie, realizat anul trecut de Gallup si Metro Media Transilvania, mai releva faptul ca doar 3% dintre elevi isi doresc ca profesorii sa fie intelegatori, toleranti, indulgenti si sa aiba rabdare. Dar, modul in care majoritatea profesorilor transmit informatia elevilor lasa de dorit. "Scoala romaneasca este imbatrinita, lipsita de viata. Iar profesorii ar trebui sa renunte la metodele de predare invechite. In ultimii 10 ani, in lume, filosofia educatiei s-a schimbat profund. Se pare insa ca aceste schimbari s-au oprit la granita Romaniei. Treaba profesorului nu este de a preda, ci ar trebui sa fie aceea de a face tot ce-i sta in putinta pentru ca, in clasa, elevul sa invete", spune Alexandru Crisan, directorul Centrului Educatia 2000+, organizatie neguvernamentala, membra a retelei Soros.
Profesorul "vultur", cel mai eficient
Atunci cind intra la clasa, 80% dintre profesorii romani se bazeaza pe predare si nu tin cont de faptul ca ar trebui sa le faciliteze elevilor modul de a invata, de a acumula cunostintele. In opinia lui Alexandru Crisan, profesorii trebuie sa-i ajute pe elevi sa-si dezvolte imaginatia, creativitatea si sa-i ancoreze pe elevi in realitate. "De exemplu, la limba si literatura romana, elevii trebuie sa inteleaga textul si sa explice despre ce e vorba", mai spune Crisan. Expertii Centrului Educatia 2000+ au facut si o clasificarea a profesorilor, in functie de modul in care acestia predau. Ei vorbesc de profesorul "strut", cel care respinge modelele educationale novatoare, de profesorul
"ciocanitoare", cel care aplica doar metode care i-au fost inoculate. Dar vorbesc si despre profesori "vulturi", care sint receptivi la principiile noi si se incumeta sa le si aplice.
Profesorul, vazut ca politist
Si cercetatorii de la Institutul National al Educatiei au ajuns la concluzia ca profesorii ar trebui sa-si imbunatateasca metodele de predare, pentru ca rezultatele elevilor sa fie mult mai bune. "Trebuie sa-si faca strategii de predare. De exemplu, anglo-saxonii merg pe exemple multe atunci cind predau, pe modele de succes. La noi, profesorii se bazeaza pe definitii si clasificari, iar elevul trebuie sa toceasca", spune Nicoleta Bercu, cercetator in cadrul acestui institut.
"Profesorii isi fac planuri de lectie, elaborate la minut, pe un an de zile. Indiferent de reactiile copilului, de ceea ce el intreaba, profesorul trebuie sa se tina de plan", afirma Stefan Popenici, cercetator la Institutul National de Stiintele Educatiei. In urma studiilor pe care le-au efectuat, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in Romania, profesorul s-a transformat intr-un politist care sanctioneaza elevii cu note mici, dar nu-i ajuta sa invete si sa inteleaga ceea ce el preda.