Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Daca esti pasionat/a de un anume sport, ar trebui sa investesti intr-un echipament mai bun si de ce nu, sa apelezi la serviciile profesionistilor! Doar asa vei reusi sa atingi nivelul pe care ti-l doresti!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cei mai mari lilieci din lume sunt kalongii, anvergura aripilor acestora depasind 130 cm.

› vrei mai mult

Bancul zilei

I: Cum isi fac molodovenii vant?
R: Tin evantaiul si dau din cap!

› vrei mai mult

Muzeul National de Geologie - Prestigiu si putere

16 Octombrie 2007
Muzeul National de Geologie va invita vineri, 19 octombrie, ora 12.00 la conferinta de lansare a proiectului "Prestigiu si putere. Obiecte de podoaba nemetalice din muzeele romanesti, cu un studiu arheometric pentru determinarea originii margelelor de chihlimbar". Lansarea va avea loc in holul principal al Muzeului National de Geologie printre piesele expozitiei Chihlimbarul de Colti si frumusetile bijuteriilor targului Podoabe din cristale si chihlimbar.

Proiectul "Prestigiu si putere. Obiecte de podoaba nemetalice din muzeele romanesti, cu un studiu arheometric pentru determinarea originii margelelor de chihlimbar" isi propune ca printr-o abordare interdisciplinara sa stabileasca o legatura intre amprenta chihlimbarului sursa si chihlimbarul podoaba, evidentiind semnificatia lui istorica.

Pentru societatile arhaice si antice podoabele exprimau mai mult decat ar fi tentat un contemporan sa creada. Dincolo de efectul decorativ, etalarea publica a unei podoabe semnalizeaza apartenenta persoanei la un anume grup cultural, definibil printr-un anume standing material, o grupa sexuala si de varsta si, adeseori, o anume origine etnica. In oricare societate, din oricare epoca, posesia unui lucru "exotic", rar, ciudat, si probabil foarte scump, era proba capacitatii clanului de a interactiona cu grupuri umane aflate la mare distanta, despre care circulau mai degraba legende decat istorii. Accesul la materii "speciale" asigura prestigiu, iar prestigiul este doar drumul spre putere.

Pornind de la determinarea si inventarierea siturilor geologice cu chihlimbar si stabilind caracteristicile acestor minerale se va putea stabili amprenta lor, in felul acesta putandu-se face legatura cu proveninenta podoabelor de chihlimbar, facandu-se reconstituiri si studii cu relevanta istorica.

Scopul principal al acestui proiect este de a valorifica stiintific si muzeografic, informatia legata de patrimoniul national, unul dintre obiectivele majore fiind realizarea unei baze de date a tipurilor de materiale intalnite in inventarele geologice si arheologice.

Proiectul este coordonat de Muzeul National de Istorie a Romaniei si realizat in parteneriat cu Muzeul National de Geologie, Institutul National de Cercetare in Domeniul Conservarii si Restaurarii (INCCR), Facultatea de Geologie a Universitatii Bucuresti (UBFGG), Centrul de Bioanaliza al Institutului National de C-D pentru Stiinte Biologice (INSB), Centrul de Iradieri Tehnologice al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara – "Horia Hulubei" (IFIN).

MUZEUL NATIONAL DE GEOLOGIE
Soseaua Kiseleff, nr. 2, Tel: 212.89.52, www.geology.ro
Inapoi la lista de stiri