Educatie
Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)
Azi e o zi ciudata pentru tine. De dimineata iti doresti sa nu te deranjeze nimeni, iar pe seara iti vei dori sa scapi de plictiseala.
› vrei zodia taCultura generala
In anul 1981 a aparut primul joc cu Mario.
› vrei mai multBancul zilei
Gheorghe: Ma Bula ma citi copii ai ma?
Bula: Am doi copii si o fata!
Shop Clopotel.ro

Muzeul National de Geologie - Fossil Art
16 Octombrie 2008Expozitia, realizata de profesorul Dolf Seilacher, paleobiolog la Facultatea de Geologie a Universitatii din Tübingen - Germania, sparge tiparele estetice si conceptuale in ceea ce priveste expunerea unor obiecte de patrimoniu stiintific, de multe ori fara un mare impact public.
Cu cateva exceptii, majoritatea exponatelor reprezinta activitati si comportamente ale organismelor, "scene" din viata acestora – adaposturi, urme, piste de miscare – si mai putin morfologia lor. In felul acesta, miscarile realizate de organismele vii pot fi la fel de frumoase si interesante ca si formele acestora.
Obiectele expuse sunt mulaje realizate dupa suprafetele de strat. Tehnologia realizarii acestor mulaje este inedita din doua motive. In primul rand, suprafetele originale de piatra ce contin urme fosile sunt foarte mari ceea ce ar fi presupus fie distrugerea partiala prin colectarea fractionata, fie numai realizarea unor situri la fata locului. In al doilea rand, tehnica realizarii de mulaje direct pe teren si apoi copierea lor, a permis o multiplicare a acestora si evident, o mai usoara popularizare a "patrimoniul" inscris in piatra de "autorii naturali".
Specimenele fosile din aceasta expozitie acopera o durata de timp geologic de peste 1 miliard de ani si prezinta intre altele, ca marturii impietrite - "explozia" biologica din Cambrian, cel mai important eveniment din istoria vietii pe Pamant, care s-a petrecut acum mai bine de 543 milioane de ani.
Un colectiv de oameni de stiinta de la Universitatile Tubingen - Germania si Yale – SUA, finantat prin Premiul Crafoord in 1992, a cercetat numeroase suprafete de roci din locatii aflate pe cinci continente si a reusit sa creeze mulaje de o perfecta fidelitate, in urma unei munci laborioase.
Expozitia "Fossil Art" este unica in lume si reprezinta "o punte" intre stiinta si arta, ceea ce place, atrage si informeaza in acelasi timp, satisfacand mai toate pretentiile si gusturile publicului.
"Arta" fosilelor a fost adusa in atentia publicului inca din secolul al XVI-lea, prin tratate superb ilustrate, cum ar fi fosilele lui Mercati conservate la Muzeul Vaticanului, ilustratiile pentru "Physica sacra" a lui Scheuchzer din 1721 sau ilustratiile pentru "Art forms of Nature" a lui Haeckel de la inceputul secolului al XX-lea.