Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Chiar daca totul pare perfect pentru tine, fii mai atent/a la alimentatie. De cand n-ai mai alergat?

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pamantul este cea mai densa planeta, si singura care nu a fost denumita dupa o zeitate.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Prima litera din alfabet nu este A este Chuck Norris.

› vrei mai mult

Meditatiile, conditia pentru a reusi la scoala

01 Septembrie 2008
Pentru ca nu inteleg ce se preda la scoala, dar si pentru ca sunt fortati de unele cadre didactice, elevii apeleaza la meditatiile particulare, care, in cazul pregatirii pentru admiterea la unele facultati, scot din buzunarul parintilor chiar si 1.000 de lei pe luna.

Parintii, cei care, in majoritatea cazurilor, isi gospodaresc bugetul luand in calcul cheltuielile legate de educatia copiilor, spun ca meditatiile particulare au devenit, de multa vreme, o conditie aproape necesara pentru reusita, adica pentru a obtine note mari si pentru a promova examenele.

"Motivul principal pentru care elevii fac meditatii este programa foarte incarcata, care face ca acestia sa aiba nevoie de ore suplimentare pentru a li se explica ce s-a predat la clasa. Daca programa ar fi mai lejera si profesorii si-ar face treaba mai bine, nu ar mai trebui meditatii pentru a reusi la examenele nationale si la facultate. Un alt motiv ar fi ca unii profesori conditioneaza nota de la clasa prin prezenta la orele de meditatii. Oricum, elevii care iau meditatii sunt incomparabil mai bine pregatiti decat colegii lor", a comentat, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiei de Parinti din Invatamantul Preuniversitar, Mihaela Guna.

De aceeasi parere sunt si elevii. Potrivit unui sondaj efectuat pe site-ul www.meditatii.infoapart.ro, peste 98% dintre elevi considera ca meditatiile sunt foarte importante in intelegerea programei scolare.

Profesorii, in schimb, nu admit ca pregatirea elevilor la clasa este insuficienta, iar asta chiar daca ei insisi sunt mentorii de la meditatii si, prin asta, justifica utilitatea demersului educational in particular.

Conform rezultatelor unui alt studiu, realizat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale, arata ca doar un profesor din zece recunoaste ca scoala nu pregateste suficient elevii pentru a reusi la examenele nationale si la admiterea in facultate. Acelasi studiu confirma, din perspectiva elevilor, faptul ca meditatiile aduc si note mai mari la scoala.

In opinia a 43% dintre elevi, daca profesorul de clasa este acelasi cu cel de la lectiile in particular, acesta se simte dator sa-i dea elevului note mari. Note care, ulterior, il ajuta substantial pe cel care ia meditatii, data fiind, de pilda, ponderea de 50% pe care o are media din gimnaziu la admiterea in liceu.

Disciplinele cele mai cautate, pentru care exista si cele mai multe oferte, sunt matematica, limba si literatura romana si limbile straine. Potrivit site-urilor specializate si elevilor, sedintele de meditatii pentru gimnaziu si liceu dureaza doua ore si costa intre 25 si 50 de lei. Nivelul tarifelor si, mai ales, numarul mare al elevilor care iau meditatii plaseaza piata romaneasca pe primul loc in Europa la acest capitol, potrivit unui studiu guvernamental din februarie 2008.

Exista insa si lectii pentru care elevii platesc chiar si mai mult de 1.000 de lei pe luna. De pilda, meditatiile in vederea examenului de intrare la Arhitectura.

S-a estimat, astfel, ca profesorii autohtoni incaseaza, anual, 200 de milioane de euro din lectii particulare.

Sursa: Ziare.com
Inapoi la lista de stiri