Educatie
Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)
In aceasta zi vei ajuta parintii la curatenia in casa. Dar ca sa fii cu adevarat de ajutor, fa doar ce iti cer parintii si nu incerca sa te bagi in lucruri serioase.
› vrei zodia taCultura generala
Exista pasari precum anumite specii de papagali care pot invata sa vorbeasca.
› vrei mai multBancul zilei
Doua broaste stau la cafea... La un moment dat, una o intreaba pe cealalta:
- Unde ti-e sotul, draga?
- Ia lectii de zbor, cu barza!...
Shop Clopotel.ro

Lumea este aproape de dezlegarea tainei nasterii Universului
19 Iunie 2006Hawking, tintuit intr-un carucior pentru infirmi de mai bine de 30 de ani, si-a dezvoltat ideea in cadrul unei conferinte stiintifice pe care a tinut-o recent la Universitatea de Stiinte si Tehnica din Hong Kong.
Subliniind progresul pe care il inregistreaza in ultimul timp cosmologia, savantul britanic a spus ca nu este departe ziua cand vom cunoaste tainele legate de Univers.
In opinia sa, oamenii vor trebui sa-si caute in curand domiciliu pe alte planete decat pe Pamant, deoarece Terra se afla sub o amenintare permanenta, fiind pandita de capcane dintre cele mai neasteptate, incat distrugerea sa intr-o buna zi ii va lua pe toti prin surprindere. "Ca sa supravietuiasca, specia umana va trebui sa exploreze Universul pentru a-si cauta un loc mai sigur pentru a trai. Viata pe Pamant se afla sub amenintarea crescanda a unui cataclism de genul incalzirii globale, razboiului nuclear, virusilor modificati genetic, precum si a altor pericole inca necunoscute de noi", a spus vocea sintetizatorului electronic al lui Hawking, deoarece savantul britanic considerat "Supercreierul" fizicii moderne nu poate vorbi. Dupa cum scriau recent revistele de profil din Marea Britanie, creierul lui Stephen Hawking salasluieste intr-un corp in care viata abia mai palpaie.
In ceea ce priveste salvarea omenirii, o solutie ar fi explorarea altor planete din sistemul solar, unde este posibila viata, considera savantul britanic, in opinia caruia omenirea ar putea sa aiba o baza permanenta pe Luna in urmatorii 20 de ani si sa instaleze o colonie pe Marte in urmatoarele patru decenii.
Daca omenirea nu se va distruge in urmatorii o suta de ani, ea trebuie sa se instaleze pe alte planete, unde sa creeze colonii care sa existe cu sprijin de pe Terra.
Stephen Hawking s-a nascut in anul 1942, in ziua in care se implineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei. In 1959, el a intrat la Oxford, iar in 1962 s-a transferat la Cambridge, pentru a studia cosmologia. La 21 de ani a contractat o boala extrem de rara, scleroza laterala amiotrofica, care va duce treptat la atrofierea nervilor motorii si la paralizie. Se deplaseaza in baston inca de la 21 de ani, iar la 30 de ani trupul sau ii devine practic un fel de "mormant" , fiind tintuit intr-un scaun cu rotile! La varsta de 33 de ani, pierde si posibilitatea de a-si comunica ideile, dupa extirparea traheii.
Computerul fixat pe bratul din dreapta al scaunului cu rotile il ajuta sa comunice cu ceilalti. In memoria calculatorului sunt introduse 2.600 de cuvinte, pe care savantul le utilizeaza la seminariile pe care le tine la Cambridge cu o prezenta iesita din comun. Studentii il iubesc pentru prezenta sa de spirit permanenta si pentru replicile inteligente. Ceea ce el intentioneaza sa comunice apare pe un display. Calculatorul este prevazut si cu un sintetizator vocal: 10 cuvinte pe minut. In timpul prelegerilor, "vorbeste" calculatorul, iar profesorul impreuna cu asistentul sau, canadianul Raymond Laflamme, se ocupa cu programarea.
Hawking este extrem de popular nu doar in Marea Britanie si SUA, printre admiratorii sai numarandu-se si fostul presedinte american Bill Clinton. In prezent, Stephen Hawking este profesor la Departamentul de matematica aplicata si fizica teoretica de la Universitatea Cambridge, condusa pe vremuri de insusi Isaac Newton.
"Supercreierul" fizicii moderne - cum il denumesc publicatiile din Marea Britanie pe Stephen Hawking, savantul de care se leaga sperantele unificarii teoriilor fizicii si explicarea tainelor Universului duce in rest o viata normala de familie si sociala, desi este hranit cu lingurita si supravegheat de o infirmiera permanent. Este casatorit din 1965. Are trei copii, iar sotia lui, Jane, pe care a cunoscut-o la un bal inainte de a se imbolnavi, i-a fost de la inceput, ca si astazi, un sprijin moral important. Fara dragostea si grija ei probabil ca nu ar fi depasit criza depresiva, cand a inceput sa consume in exces alcool de disperare dupa ce nu a mai putut lua singur o carte din biblioteca si nu a mai putut intoarce nici macar paginile.
Sursa ROMPRES