Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
Albatrosul, considerat cea mai mare pasare marina, este capabil sa planeze cateva ore fara incetare chiar si in timpul furtunii.
› vrei mai multBancul zilei
Doi tantari merg cu bicicleta. Unul se opreste iar celalalt intreaba :
- Ce-ai patit ?
- Mi-a intrat o musca in ochi.
Shop Clopotel.ro

Liceenii romani se viseaza vedete!
23 Martie 2005"Tinerii traiesc in ceea ce am putea numi "show time culture". Este lumea frumusetilor siliconate, a macho men-ilor, in care mirajul banilor si masinilor luxoase, al succesului facil ii atrage irezistibil pe tinerii aflati inca in cautarea propriei identitati", afirma specialistii ISE. Studiul a fost efectuat in 2004 pe un esantion reprezentativ, iar rezultatele vor fi prezentate in aceasta saptamina. Din formularele completate de elevi reiese ca, din mass-media, ei prefera emisiunile si revistele de divertisment, in detrimentul publicatiilor de informatie.
"Noii "eroi" propusi sau impusi de mass-media se constituie in modele cu care generatiile tinere se identifica, imitindu-le in comportament si atitudine. Sarcina de prezentare, initiere si transmitere a modelelor - care revenea scolii - este preluata in prezent de televiziune", afirma specialistii ISE. Pe locul al doilea intre categoriile de persoane care le ofera elevilor modele de viata se claseaza familia, cu 16,6% din totalul optiunilor. Sportivii sint si ei alesi drept modele de reusita in viata de 13,3% din tinerii chestionati, in timp ce oamenii de afaceri sint preferati ca modele de 11,2% din elevi.
Prea putini ar vrea sa fie politicieni
Profesorii se claseaza in coada topului, cu numai 7,5% din optiuni. "Factorii de decizie nu au luat masuri eficiente pentru stoparea erodarii statutului acestei categorii socio-profesionale. Procentul din PIB alocat pentru educatie s-a situat in jur de 3%, in timp ce media pentru Uniunea Europeana este de aproximativ 6%-7%. Statutul social al profesorilor este vizibil, si alegerea elevilor este normala, dar ingrijoratoare: nu este deloc atractiv sa ajungi sarac si "cu carte", cu un statut social marginal", se afirma in documentul ISE. Asemenea profesorilor, oamenii de cultura sint aproape
"invizibili", in optiunile liceenilor, cu numai 1,2%. Politicienii se bucura si ei de putin credit si respect, fiind un model numai pentru 5% din tineri. Si asta in ciuda faptului ca "mass-media au pus in evidenta viata indestulata si avantajele de care se bucura clasa politica". Specialistii ISE cred ca acesta este un semnal negativ pentru ca, intr-o societate democratica, ar trebui sa existe o concurenta acerba intre persoane bine pregatite, dornice sa imbratiseze cariera politica. "Rezultatele studiului ne indreptatesc sa concluzionam ca spre politica se vor indrepta nonvalori, atrase de mirajul vietii usoare de parlamentar sau lider de partid", se arata in studiu.
Un procent mare din elevi cred ca scoala nu ofera modele sau nu este interesata de modelele elevului. 68,9% din liceeni spun ca "scoala nu are legatura cu viata reala sau nu ofera informatii utile si ca nu este centrata pe nevoile" lor. 20,6% din cei care dau drept model omul de afaceri cred ca pot ajunge in aceasta postura si fara a face scoala, iar din cei care si-au ales ca model omul politic, 10% cred ca nu au nevoie de carte. Intre contra-modele, locul fruntas il ocupa tot vedetele TV, urmate de politicieni.