Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un fapt inedit s-a intamplat la Cupa Mondiala in anul 2006. Elvetia a fost eliminata in optimi fara sa primeasca gol in toate meciurile - 3 in grupe si unul in optimi (a fost eliminata in optimi de Ucraina la loviturile de departajare 0-3).

› vrei mai mult

Bancul zilei

La usa unui om de vaza apare un tip, care-i spune:
- Buna ziua! Am venit sa ma acordez pianului!
- Pai, nu v-am chemat!...
- Nu dumneavoastra, ci vecinul!...

› vrei mai mult

Lectia de literatura si istorie: Alexandru Lapusneanu

14 Noiembrie 2024

Alexandru Lapusneanul

Cand studiem la scoala opera Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi, oare nu ne macina curiozitatea sa aflam si raportul dintre realitate si fictiune la aceasta opera literara? Oare cat este nuvela inspirata din evenimente si personaje istorice reale, si cat include in ea elemente de fictiune si dramatizare literara?


In acest articol, vom explora aspectele reale si elementele fictionale din nuvela.


Nuvela "Alexandru Lapusneanul" de Costache Negruzzi este inspirata din evenimente si personaje istorice reale, dar include si elemente de fictiune si dramatizare literara. Aproximativ 60-70% din evenimentele si personajele prezentate au o baza istorica, dar Negruzzi a prelucrat semnificativ faptele pentru a accentua mesajul literar si a contura un personaj puternic si dramatic.


Iata cateva aspecte reale si elemente fictionale din nuvela:


Elemente istorice reale

Personajul Alexandru Lapusneanu: A fost o figura istorica reala, domnitor al Moldovei intre 1552-1561 si 1564-1568. Era cunoscut pentru autoritatea si severitatea sa, mai ales in a doua domnie, cand a inlaturat boierii care i se opuneau.


Conflictul cu boierii: In realitate, Lapusneanu a avut conflicte puternice cu boierii, fiind suspicios fata de comploturile lor si chiar ordonand executii pentru a-si consolida puterea.


Masurile de represiune: Masurile dure luate impotriva boierilor si setea de razbunare sunt inspirate din comportamentul istoric al domnitorului. Istoricii confirma ca Lapusneanu a folosit metode brutale pentru a-si pastra autoritatea si a preveni tradarile.


Doamna Ruxanda: Ruxanda este, de asemenea, un personaj real, sotia lui Lapusneanu si fiica domnitorului Petru Rares. Ea a avut, potrivit unor relatari istorice, un rol de moderare a cruzimii sotului sau, desi nu la intensitatea descrisa in nuvela.


Elemente fictionale sau exagerate

Masacrul boierilor: In nuvela, Negruzzi dramatizeaza prin scena in care Lapusneanu aduna boierii si ii masacreaza intr-o sala. Aceasta este o exagerare, pentru ca in realitate nu exista dovezi istorice pentru un astfel de eveniment unic si sangeros, desi domnitorul a ordonat, intr-adevar, mai multe executii individuale ale boierilor.


Replicile memorabile si exagerarile dramatice: Replici ca „Daca voi nu ma vreti, eu va vreau!” si „De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu...” sunt creatii literare menite sa accentueze caracterul autoritar si implacabil al domnitorului. Ele nu au fost rostite de personajul istoric, ci reflecta un stil de constructie literara.


Complotul cu otravirea lui Lapusneanu: Scena otravirii domnitorului la cererea doamnei Ruxanda este o fictiune creata de Negruzzi. In realitate, se stie ca Lapusneanu a murit bolnav, dar nu exista dovezi ca ar fi fost otravit la ordinul sotiei sale.


Prezentarea lui Motoc si executia sa de catre multime: In nuvela, Motoc este portretizat ca un intrigant urat de popor, iar scena in care este aruncat multimii este, de asemenea, fictionala. In realitate, Motoc a fost un boier influent, dar nu exista dovezi istorice ca a fost ucis intr-un astfel de context.

Iata si un scurt rezumat pe capitole al nuvelei Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi


Capitolul I: "Daca voi nu ma vreti, eu va vreau..."


In primul capitol, Alexandru Lapusneanul se intoarce in Moldova pentru a-si recastiga tronul, pe care il pierduse in favoarea lui Stefan Tomsa. Este intampinat de o delegatie de boieri, care incearca sa-l convinga sa renunte la pretentia sa asupra domniei, avertizandu-l ca poporul nu-l mai doreste ca domn. In ciuda opozitiei lor, Lapusneanul este hotarat sa-si ia tronul cu orice pret si rosteste celebra replica: „Daca voi nu ma vreti, eu va vreau!”. Apoi, ii intimideaza pe boieri si promite ca va fi un domnitor just, dar de fapt urmareste sa-i elimine pe cei care i se opun.


Capitolul II: "Ai sa dai sama, doamna!"


Lapusneanul se reintoarce in Moldova si incepe sa-si impuna autoritatea prin masuri drastice. Este crud si nemilos fata de boierii care i-au fost potrivnici si pe care ii suspecteaza de comploturi. Razbunarile sale sunt intense, iar boierii sunt executati fara mila. Doamna Ruxanda, sotia sa, il roaga sa fie mai bland si sa se gandeasca la viitorul copilului lor, dar Lapusneanul ii respinge cererile, raspunzandu-i ca si ea „va da sama” daca se impotriveste.


Capitolul III: "Capul lui Motoc vrem!"

In acest capitol, Lapusneanul intelege ca furia poporului este indreptata impotriva lui si decide sa o deturneze impotriva lui Motoc, un boier intrigant si detestat de tarani. Pentru a-si asigura linistea, Lapusneanul isi aduna adversarii intr-o sala si ii masacreaza, considerand ca astfel va elimina opozitia. In acelasi timp, multimea adunata afara cere „capul lui Motoc”, iar domnitorul decide sa-l arunce pe boier in mijlocul poporului furios, care il ucide pe loc.


Capitolul IV: "De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu..."


Dupa episodul violent si represiv, Lapusneanul continua sa-si mentina domnia prin teroare si cruzime. In acest capitol, insa, este otravit de un medic grecesc, la cererea Doamnei Ruxanda. Desi grav bolnav si pe moarte, Lapusneanul isi revine pentru o scurta perioada, timp in care ameninta ca se va razbuna daca va supravietui. Cuvintele sale „De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu” reflecta setea sa de putere si dorinta de a pedepsi orice tradare. Totusi, Lapusneanul moare in cele din urma, iar Doamna Ruxanda, impreuna cu mitropolitul, preiau controlul pentru a restabili ordinea.


Ce sa retinem din aceasta nuvela istorica

Negruzzi foloseste personajele si evenimentele istorice ca sursa de inspiratie, dar adapteaza si exagereaza multe aspecte pentru a accentua conflictul dintre putere si justitie, cruzime si razbunare. Astfel, desi nuvela porneste de la fapte reale, multe elemente sunt prelucrate artistic, servind scopului literar de a crea o poveste captivanta si simbolica.

Iar la sfarsit de articol, asa cum te-am obisnuit, iti lasam cateva materiale pe aceasi tema, pe care sa le parcurgi, cand timpul iti permite si daca tu crezi ca este de interes pentru tine:

Test: Alexandru Lapusneanul

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri