Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Trebuie sa ai mai multa grija de sanatatea ta pentru ca altfel o sa ajungi la doctor! Daca te simti slabit ia legatura cu medicul tau de familie.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Isaac Newton este celebru pentru principiile fundamentale ale mecanicii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Inspectorul era in clasa la Bula.
Inspectorul vroia sa vada ce stie asa ca-l intreba:
-Bula care sunt cele 4 puncte
cardinale?
-Sa traiti domlule inspector cele 4 puncte cardinale
sunt : Degetul mare,aratatorul
mijlocarul si inelarul

› vrei mai mult

Lectia de istorie: Titanicul, povestea celui mai celebru vapor

24 Noiembrie 2022

Titanicul

A fost odata ca niciodata un vapor numit Titanic, despre care toata lumea a auzit, desi a pornit o singura data in cursa, dar nu a ajuns niciodata la destinatie. Despre Titanic s-au scris si filmat o multime de documentare, iar filmul artistic cu acelasi nume, lansat in 1997 si cu Leonardo di Caprio si Kate Winslet in rolurile principale, a fost un succes urias. Povestea celui mai celebru vapor uimeste si sensibilizeaza si acum, la peste 100 de ani de la tragedie.


Vaporul Titanic s-a vrut a fi un titan al calatoriilor peste ocean, dar sfarsitul sau a fost tragic: peste 1500 de oameni au pierit cand nava s-a scufundat, in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. A fost una dintre cele mai mari tragedii maritime din istorie; desi nu a fost cea mai mare, este, poate, cea mai cunoscuta. Hai sa aflam impreuna povestea celui mai celebru vapor, scufundat in apele Atlanticului de Nord dupa ce a a lovit un ghetar urias.


Titanic a fost construit in trei ani, de compania White Star Line, pe un santier naval din Belfast, Irlanda de Nord. A fost gata de lansare la apa pe 31 martie 1912. Era cea mai impresionanta si luxoasa ambarcatiune a vremurilor respective, cu dimensiuni uimitoare: 28 de metri latime, 53 de metri inaltime si 269 metri lungime (cam cat trei terenuri de fotbal).


Titanic a pornit in prima sa calatorie importanta pe 10 aprilie 1912, din portul Southampton (Anglia), spre New York (SUA); a mai oprit in porturile Cherbourg (Franta) si Queenstown (Irlanda), pentru a mai prelua pasageri.


Numele complet al vaporului era RMS Titanic. RMS inseamna „Royal Mail Steamer”. Pe langa pasageri, vaporul transporta aproape 3500 de saci cu scrisori, colete si documente.


Peste 2200 de persoane s-au imbarcat pe Titanic spre New York, 900 de oameni fiind membri ai echipajului. La bord se aflau oameni in vacanta, oameni de afaceri si oameni care sperau sa inceapa o noua viata in America.


Viata la bordul Titanicului depindea de clasa sociala din care faceai parte


Biletele pentru calatoria cu Titanic au fost pe trei categorii de preturi, iar la bord conditiile de care beneficiau pasagerii depindeau de cati bani aveau acestia.


La Clasa I calatoreau, desigur, cei mai bogati. Puntea pentru Clasa I era cea de la nivelul superior al navei. Acolo erau amenajate apartamente private spatioase, se serveau mancaruri alese si pasagerii aveau la dispozitie un restaurant luxos, cafenele, o piscina, terenuri de squash, frizerie si o incapere pentru citit si scris.


La Clasa a II-a conditiile erau relativ bune pentru cei care si-au permis un bilet de aceasta categorie. Cabinele pasagerilor aveau doua sau patru paturi si o canapea, spatii de depozitare, chiuveta si oglinda. Puntea pentru pasagerii de la Clasa a II-a avea un spatiu de promenada, o camera de relaxare, o biblioteca si un restaurant.


La Clasa a III-a s-au imbarcat cei cu posibilitati reduse, iar conditiile erau minime si, totusi, cu mult peste cele de care beneficiau pasagerii la Clasa a III-a pe alte ambarcatiuni ale vremii. Aflate la nivelul inferior al vaporului, cabinele puteau gazdui pana la 10 persoane si aveau o chiuveta si oglinda. In sala de mese pasagerii mancau de trei ori pe zi, insa exista si un mare inconvenient: toti cei 700 de pasageri aveau la dispozitie doar doua cazi pentru igiena personala.


Timp de patru zile calatoria Titanicului in Oceanul Atlantic a decurs normal. Cele trei motoare cu combustie pe carbuni au fost alimentate, zilnic, de 175 de fochisti. In cele patru furnale au fost incarcate in fiecare zi 600 de tone de carbune (greutatea a 100 de elefanti!).


Supranumit „Vaporul visurilor”, Titanicul era, potrivit companiei White Star Line, cea mai sigura ambarcatiune a tuturor timpurilor. Ca masura de siguranta, carena vaporului era facuta din 16 sectiuni separate. Daca una, doua sau chiar trei dintre ele ar fi fost avariate, vaporul tot ar fi putut naviga in siguranta.

Titanicul


In mod poate ironic, insa, pe 14 aprilie, chiar inainte de miezul noptii, navigatorii s-au trezit, din senin, langa un iceberg urias, in apele foarte reci ale Atlanticului de Nord. Prea mare pentru a putea schimba rapid directia, vaporul s-a lovit lateral de gheata, cel putin patru sectiuni ale carenei fiind avariate si umplute rapid cu apa.


Dezastrul era inevitabil! Titanicul s-a scufundat in 2 ore


Capitanul Titanicului, Edward John Smith, si echipajul sau au inteles pe loc ca in urma coliziunii vaporul se va scufunda in cateva ore. Au fost transmise semnale de pericol pentru a fi vazute de nave aflate in apropiere si pasagerii au fost anuntati sa se grabeasca spre barcile de salvare.


Cei de la bord ar fi crezut ca, si in caz de pericol major, faptul ca se aflau la bordul celui mai sigur vapor din lume insemna ca operatiunea de salvare va fi floare la ureche. Gresit! Titanicul avea doar 20 de barci de salvare, suficiente doar pentru aproximativ jumatate dintre oamenii de pe vas. Cum mereu este loc de mai rau, primele barci de salvare au fost coborate la apa pe jumatate goale, irosindu-se astfel spatiu pretios. Panicati, multi au sarit in apele reci ca gheata ale oceanului in incercarea disperata de a se salva de pe vasul ce se scufunda.

Scufundarea Titanicului


Prora, zona din fata a vaporului, s-a scufundat prima, iar pupa („coada” vaporului) s-a ridicat din apa, aproape de verticala. In jurul orei 2.00 A.M., dupa cum s-a consemnat la momentul respectiv, vaporul s-a rupt in doua, iar cei care se aflau in acea zona au ajuns rapid in apa a carei temperatura era in jur de -2 grade Celsius. Majoritatea au murit in 15 minute din cauza hipotermiei si doar cativa au reusit sa supravietuiasca ceva mai mult inotand sau agatandu-se de bucati din epava care pluteau.


Primul vapor care a ajuns la locul tragediei, dupa ce a receptionat mesajele de SOS emise de pe Titanic, a fost RMS Carpathia, in jurul ore 3.30 - la peste o ora de cand Titanicul se scufundase. Cei aflati in barcile de salvare - in jur de 705 oameni - au fost adus la bordul RMS Carpathia si transportati in siguranta la New York. Peste 1500 de oameni isi pierdusera, insa, viata.


In zilele ce au urmat tragediei, mai multe ambarcatiuni au ajuns in locul unde Titanicul se scufundase si au recuperat din apa 400 de cadavre. Unele au fost inmormantate pe mare, altele au fost duse in cel mai apropiat port, Halifax (Canada), pentru a fi identificate.


Epava Titanicului a ramas ascunsa timp de 73 de ani


In ciuda numeroaselor tentative de identificare a epavei, Titanicul nu a fost de gasit pana in 1985. Abia atunci oceanograful dr. Robert Ballard a reusit, in misiunea sa la mare adancime, la bordul submarinului robot Argo, sa ajunga la epava celui mai celebru vapor din lume. Aceasta a fost gasita pe fundul oceanului, undeva la 600 km distanta de coasta Canadei.


De atunci s-au intreprins numeroase expeditii pe Titanicul de sub ape. Peste 6000 de obiecte interesante au fost „recoltate” de pe epava, acestea putand fi vazute azi in muzee din intreaga lume: bijuterii, sticle de parfum, farfurii, haine, obiecte de mobilier si chiar meniuri din restaurante.


Supravietuitoarea de pe Titanic care a trait cel mai mult dupa tragedie a fost Millvina Dean, care a ajuns pana la varsta de 97 de ani. Era doar un bebelus cand ea, mama si fratele sau au reusit sa se urce in una din barcile de salvare si a trait sa isi spuna povestea pana in 2009.


Despre Titanic s-au facut multe documentare si filme. Primul a fost „Salvat de pe Titanic”, un film mut, realizat la doar o luna de la dezastru. Ce mai popular este, insa, blockbuster-ul Titanic, lansat in 1997, care a devenit unul dintre filmele cu cele mai mari incasari din istoria cinematografiei.

Iti recomandam sa parcurgi materialele de mai jos despre Titanic:

Test de cultura generala: Titanic
Referat: Titanic

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri