Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un cuptor electric foloseste un Kilowat de energie in 20 minute. Aceeasi cantitate de energie poate tine aprins un televizor 3 ore, un bec 12 ore si un ceas electric 3 luni.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Barmanul catre un client:
- Ce bei?
- Alocatia copiilor!

› vrei mai mult

Lectia de istorie: Originea si evolutia conflictului israelo-palestinian

10 Octombrie 2023

Harta zona de conflict Israel-Palestina

Zilele acestea am aflat cu totii ca Israelul a fost atacat de Hamas, o organizatie paramilitara palestiniana islamista. Intrebarea pe care ne-o punem cu totii, cei care nu cunoastem prea multe despre acest conflict, ce a dus la acest conflict intre Israel si Palestina, care parca tine de o vesnicie si nu se mai incheie. Asadar, iata ce am descoperit:


Conflictul dintre Israel si Palestina este unul dintre cele mai vechi si complexe conflicte din lume si a fost in desfasurare timp de mai multe decenii. Principalele motive ale acestui conflict includ:


Teritoriul


Conflictele se bazeaza in primul rand pe pretentiile asupra teritoriului. Atat israelienii, cat si palestinienii revendica acelasi teritoriu pentru a-si stabili propriile state. Acesta este un aspect central al conflictului.


Istoria recenta


La sfarsitul mandatului britanic asupra Palestinei in 1947, Natiunile Unite au adoptat un plan de partajare care urma sa creeze doua state - unul evreiesc si unul arab - in Palestina. Aceasta decizie a starnit tensiuni si conflicte imediate, iar multe state arabe au respins planul si au izbucnit razboaie intre comunitatile evreiesti si arabe.


Razboaie si teritorii ocupate


Israelul a castigat teritorii in razboaie cu statele arabe vecine si a ocupat Cisiordania, Fasia Gaza si Ierusalimul de Est in 1967. Aceasta ocupatie a dus la tensionari semnificative si conflicte cu palestinienii care locuiesc in acele teritorii.


Statutul Ierusalimului


Statutul Ierusalimului a fost un alt punct de conflict major. Atat Israelul, cat si Palestina revendica Ierusalimul ca capitala a propriilor lor state. Aceasta a fost o sursa de tensionare puternica si de dispute in cadrul negocierilor de pace.


Drepturile palestinienilor


Probleme legate de drepturile omului si drepturile palestinienilor au fost o sursa de ingrijorare pentru comunitatea internationala. Exista preocupari cu privire la demolarea caselor palestiniene, construirea de asezari evreiesti in teritoriile palestiniene ocupate si libertatea de miscare a palestinienilor.


Organizatiile militante


Grupurile militante palestiniene, precum Hamas, au lansat atacuri cu rachete impotriva Israelului, iar Israel a raspuns cu operatiuni militare in Fasia Gaza si in alte locuri. Aceste confruntari au escaladat periodic si au dus la pierderi umane si distrugeri.


Acestia sunt doar cativa dintre factorii cheie care stau la baza conflictului israelo-palestinian. Conflictul este extrem de complex si implica o serie de aspecte istorice, religioase, politice si umanitare, iar rezolvarea sa a fost si ramane un obiectiv dificil de atins pentru comunitatea internationala.


Dar istoria ce ne spune? Adica cine au fost primii care au avut acel teritoriu, evreii sau arabii?


Istoria teritoriului care astazi face parte din Israel si Palestina este foarte complexa, si niciun raspuns simplu nu poate acoperi intreaga istorie. Teritoriul a fost locuit de diverse populatii de-a lungul mileniilor si a fost sub stapanirea diferitelor imperii si state.


Istoria antica a acestui teritoriu arata ca a fost locuit de diferite grupuri, inclusiv canaaniti, egipteni si filisteni inainte ca triburile evreiesti sa patrunda in regiune in jurul secolului al XII-lea i.Hr., potrivit relatarilor biblice. Sub conducerea regilor David si Solomon, Regatul Israelului a existat pentru o perioada de timp in aceasta regiune.


Cu toate acestea, in anii 720 i.Hr. si 586 i.Hr., asirienii si babilonienii au cucerit Israelul, iar evreii au fost exilati sau s-au raspandit in alte regiuni. Sub stapanirea persana si apoi a elenisticilor, evreii au trait in Palestina in continuare.


In anii 63 i.Hr., romanii au cucerit regiunea si au numit-o Iudaea, iar mai tarziu, in anul 70 d.Hr., au distrus Templul din Ierusalim. Sub stapanirea romana, evreii au fost dislocati in alte parti ale imperiului.


In secolele 7 si 8, regiunea a fost cucerita de arabi musulmani in expansiunea islamica si a devenit parte a califatului islamic. Sub stapanirea araba, evreii, crestinii si musulmanii au trait in regiune.


In secolele urmatoare, teritoriul a fost sub stapanirea cruciatilor, mamelucilor si otomanilor inainte ca Imperiul Otoman sa domine regiunea pana in secolul al XX-lea.


In timpul si dupa Primul Razboi Mondial, teritoriul a intrat sub mandat britanic, iar in 1947, Natiunile Unite au adoptat un plan de partajare care a dus la crearea statului Israel in 1948. Aceasta miscare a fost insotita de conflicte cu statele arabe vecine si cu populatia araba locala, care nu a acceptat planul de partajare.


Asadar, in istoria acestui teritoriu, au existat diferite perioade de stapanire si populatii diverse, inclusiv evrei, arabi si alte grupuri. Conflictul actual se bazeaza in mare parte pe revendicari teritoriale si politice moderne, precum si pe tensiuni religioase si etnice.

Lectia de istorie: Cu ce am ramas dupa atentatele de la 11 septembrie
Lectia de istorie: Cat de rau a fost Hitler?
Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?
Lectia de istorie: De ce China vrea sa atace Taiwanul? Seamana cu razboiul din Ucraina?


Test de cultura generala: Palestina

Redactia clopotel.ro

sursa foto: arhiva clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri