Educatie
Horoscopul zilei
Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)
Cultura generala
Cel mai batran om din lume a murit la varsta de 146 de ani. Barbatul nu era inregistrat in Cartea Recordurilor, intrucat Indonezia a inceput sa tina evidenta datelor de nastere abia in 1900.
› vrei mai multBancul zilei
Un barbat isi insoteste nevasta la psihiatru:
- Domnule doctor, inchipuiti-va ca sotia mea se crede antena TV!
- Mda, e si foarte palida, observa medicul.
- Tocmai pentru asta am venit! Poate faceti ceva ca sa inceapa sa capteze in sfarsit si imagini color.
Shop Clopotel.ro
Lectia de istorie: De ce este atat de celebru Galileo Galilei
23 Ianuarie 2023
Galileo Galilei (1564-1642) este unul dintre cei mai cunoscuti savanti din istorie, care a jucat un rol deosebit de important in Revolutia Stiintifica si este renumit in special pentru conflictul avut cu Inchizitia. "Eppur si muove" este cea mai cunoscuta fraza atribuita lui Galileo Galilei, cu care i-ar fi sfidat pe mai marii Bisericii. A rostit sau nu aceste cuvinte Galileo Galilei? Aflam impreuna in cele ce urmeaza.
Galileo Galilei, sustinator al teoriei heliocentrice a lui Copernicus
Astronom, matematician, inginer, fizician si filosof, Galileo Galilei a fost un mare sustinator al teoriei heliocentrice, care spune ca Soarele se afla in centrul sistemului nostru si ca planetele se invart in jurul lui. Convingerea sa i-a adus acuzatii de erezie din partea Inchizitiei romane, care l-a condamnat la inchisoare la domiciliu pe viata si l-a fortat sa se dezica de teoriile sale.
Galileo Galilei a fost indrumat spre medicina de tatal sau, desi isi dorea sa devina preot. Ulterior a renuntat la studiile la Universitatea din Pisa si s-a aplecat asupra matematicii si a stiintelor exacte. El a inventat termoscopul, un „stramos” al termometrelor de azi, si a devenit profesor de matematici la Universitatea din Pisa. A predat acolo intre 1589 si 1592, iar apoi s-a mutat la Padova, pentru a preda geometrie, mecanica si astronomie.
Cum si-a construit un telescop si a demonstrat ca planetele se invart in jurul Soarelui
Dupa ce a aflat despre inventia telescopului, in 1609 si-a construit singur un astfel de dispozitiv si a inceput sa studieze cerul si astrele. Asa a descoperit ca luna nu era plata, cum se credea, ci ca are forma sferica, iar la suprafata ei se regasesc munti si cratere. A studiat si planeta Venus si a constatat ca si aceasta, la fel ca Luna, are mai multe faze, descoperire ce l-a ajutat sa demonstreze ca se invarte in jurul Soarelui. Tot el a descoperit satelitii lui Jupiter, care se invart in jurul sau, nu a Pamantului, ceea ce demonta o data in plus teoria geocentrica (potrivit careia Terra ar fi fost centrul sistemului nostru planetar).
Galileo Galilei era tot mai convins ca teoria heliocentrica a lui Copernicus putea fi dovedita, desi contrazicea doctrina Bisericii. Galileo era un om credincios, dar nu a considerat niciodata ca teoria heliocentrica vine in contradictie cu Biblia, ci doar aduce o perspectiva stiintifica diferita celei pamantene.
Teoriile lui Galilei l-au adus in atentia Inchizitiei
Dupa ce l-a acuzat pe Copernicus de erezie, Inchizitia s-a indreptat si impotriva lui Galileo Galilei. I-a interzis sa mai predea, in 1616, si sa apere teoria heliocentrica in vreun fel. Galileo a respectat ordinele timp de 7 ani, iar in 1623, cand prietenul sau Maffeo Barberini a devenit Papa Urban al VIII-lea, a primit permisiunea de a-si continua cercetarea si de a o publica. I s-a pus, insa, o conditie: sa fie obiectiv si sa nu sustina heliocentrismul.
A publicat, in 1632, „Dialog despre cele doua sisteme principale ale lumii”, lucrare construita ca o conversatie intre trei personaje: un sustinator al teoriei lui Copernicus, un adversar al acestea si un personaj impartial. Inchizitia nu a considerat neutra aceasta opera, iar Galileo Galilei a fost judecat la Roma sub acuzatia de erezie. Dupa un proces ce a durat 10 luni, dupa numeroase amenintari cu tortura, Galileo a recunoscut ca opera sa sustinea heliocentrismul si a fost condamnat pentru ca nu s-a dezis de convingerile sale. Considerat eretic, a fost tinut in arest la domiciliu pana la finalul vietii sale.
„Eppur si muove” - cea mai cunoscuta fraza atribuita lui Galileo Galilei
„Eppur si muove”, in traducere si „si totusi se misca” este o expresie atribuita lui Galileo Galilei, ca o modalitate de a-si sustine teoria ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui. Nu exista dovezi care sa ateste faptul ca el chiar ar fi rostit aceste vorbe, insa fraza apare intr-o pictura a spaniolului Bartolome Esteban Murillo, in care Galileo arata cu degetul spre aceasta expresie, scrisa pe un perete al inchisorii.
In viata privata, Galileo Galilei a fost un bun catolic. Cu toate acestea, a avut trei copii in afara casniciei cu Marina Gamba. Cele doua fiice, Virginia si Livia, nu au fost niciodata recunoscute oficial, asa ca au fost indreptate spre viata monahala pentru ca nu s-ar fi putut casatori fara zestre. Fiul, Vincenzo, a fost recunoscut ulterior ca fiu legitim al lui Galileo si a devenit mosternitorul sau legal si un muzician cunoscut.
Galileo Galilei a murit la 77 de ani si trupul sau este inhumat in corpul central al Bazilicii Sfintei Cruci din Florenta. Mormantul sau nu a fost mereu acolo, deoarece la moartea sa Papa Urban al VIII-lea s-a opus demersului ducelui de la acea vreme al Toscanei, Ferdinand al II-lea, din cauza condamnarii pentru erezie.
Testeaza-ti cunostintele despre ce ai citit mai sus
Redactia clopotel.ro