Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai mare soparla din lume este dragonul de Komodo, care atinge o lungime de 3 m.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Intrebare:
-Ce face o blonda la emisiunea "vrei sa fii miliardar?" ?
Raspuns:
-Suna un prieten si intreaba ce sa aleaga:fifty-fifty sau intreaba publicul?

› vrei mai mult

Lectia de fizica: Viteza luminii este cea mai rapida din Univers?

23 Octombrie 2024

Viteza luminii

Te-ai intrebat vreodata cat de rapida este lumina? Atunci cand aprinzi o lanterna sau privesti stelele pe cer, lumina calatoreste intr-un fel cu totul special. De fapt, lumina este atat de rapida incat nu exista nimic in univers care sa se miste mai repede!


Ce este viteza luminii?

Viteza luminii este 299.792.458 metri pe secunda – adica aproape 300.000 de kilometri pe secunda! Daca ai putea calatori cu aceasta viteza, ai putea inconjura Pamantul de 7,5 ori intr-o singura secunda!


Cum au descoperit oamenii de stiinta acest lucru?

Pe vremuri, nimeni nu stia exact cat de rapida este lumina. Unii oameni de stiinta credeau chiar ca lumina se deplaseaza instantaneu, adica se afla deja in locul in care o vedem, fara sa calatoreasca. Insa, in timp, mai multi cercetatori au reusit sa demonstreze ca lumina are o viteza extrem de mare, dar masurabila.


O poveste interesanta – Galileo Galilei

Primul care a incercat sa masoare viteza luminii a fost Galileo Galilei. El a folosit doua felinare si doi oameni, care stateau pe dealuri diferite. Cand primul om aprindea felinarul, al doilea trebuia sa faca la fel imediat ce vedea lumina. Galileo a incercat sa masoare timpul intre cele doua aprinderi, dar a realizat ca lumina este mult prea rapida pentru metoda sa. Era imposibil sa calculeze cat timp dureaza pentru ca lumina sa calatoreasca intre cele doua dealuri.


Descoperirea lui Ole Rømer

Un progres important a venit in secolul al XVII-lea, cand astronomul danez Ole Rømer a observat ca miscarea satelitului Io, una dintre lunile lui Jupiter, parea sa se schimbe usor in functie de cat de departe era Pamantul de Jupiter. El a inteles ca aceste schimbari erau cauzate de faptul ca lumina avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la Pamant atunci cand Jupiter era mai departe. Astfel, a demonstrat ca lumina nu calatoreste instantaneu si ca are o viteza foarte mare!


De ce lumina este atat de speciala?

Unul dintre cele mai interesante lucruri despre viteza este ca nimic nu poate depasi viteza luminii. Fie ca este vorba de un avion super-rapid sau de o nava spatiala, nicio tehnologie nu poate merge mai repede decat lumina.


Stii de ce? Din cauza ca lumina este formata din mici particule numite fotoni, care nu au masa. Toate lucrurile care au masa (chiar si foarte mica, precum atomii) incetinesc atunci cand incearca sa se deplaseze rapid. Fotoni insa pot calatori la viteza maxima posibila pentru ca nu au aceasta greutate care sa ii traga inapoi.


Curiozitati despre lumina

Calatorie in timp? Daca te uiti la o stea pe cer, trebuie sa stii ca lumina de la acea stea a calatorit milioane sau chiar miliarde de ani pentru a ajunge la tine. Asta inseamna ca atunci cand privesti stelele, te uiti de fapt in trecut!


Lumina soarelui ajunge pe Pamant in aproximativ 8 minute si 20 de secunde. Asa ca, daca soarele ar disparea dintr-o data (dar nu-ti face griji, asta nu se va intampla), n-am sti imediat – am mai avea lumina si caldura timp de 8 minute!

Lumina soarelui


Ochiul uman nu poate vedea toata lumina. Ceea ce vedem noi, ca „lumina” sau „culori”, este doar o mica parte din spectrul de lumina. Exista lumini invizibile pentru noi, cum ar fi ultravioletele si infrarosii.


Luminile din spatiu. In spatiu, unde nu exista aer, lumina nu este imprastiata, ceea ce inseamna ca ea calatoreste direct. De aceea, stelele stralucesc atat de tare si de clar cand le vedem din afara atmosferei Pamantului!


Viteza luminii este unul dintre cele mai uimitoare fenomene din univers si ne ajuta sa intelegem mai bine tot ceea ce ne inconjoara, de la stele si galaxii indepartate, pana la micile becuri pe care le folosim zi de zi. Este incredibil sa stim ca atunci cand aprindem o lumina, aceasta calatoreste aproape instantaneu prin spatiu pentru a ne lumina viata!


Iar la sfarsit de articol, asa cum te-am obisnuit, iti lasam cateva materiale pe aceasi tema, pe care sa le parcurgi, cand timpul iti permite si daca tu crezi ca este de interes pentru tine:

Teste
Testul vitezei
Miscarea in fizica
Articole
Lectia de stiintele naturii: De ce apare curcubeul dupa ploaie?
Inventii: Large Hadron Collider
Jocuri
City Car Stunt 3
Racing 3D Extreme Car Race


Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri