Educatie
Horoscopul zilei
Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)
Cultura generala
Albert Einstein si Charles Darwin s-au casatorit cu verisoarele lor.
› vrei mai multBancul zilei
Ion era pe moarte. A rugat sa fie vizitat de doi parlamentari. Parlamentarii il intreaba:
-De ce ne-ai chemat?
La care Ion, cu ultima suflare le raspunse:
-Vreau sa mor ca Isus, intre doi talhari.
Shop Clopotel.ro
Lectia de educatie civica: De ce se voteaza asa complicat in S.U.A?
06 Noiembrie 2024Tot am auzit in ultimul timp despre alegeri in America, dar si in Romania. La noi, alegerea presedintelui e simpla. Te duci la vot si pui stampila pe candidatul preferat. Dar in Statele Unite ale Americii, votul este diferit.
In acest articol vom explica simplu si scurt care-i treaba cu votul, nu de alta, dar nu strica sa fii informat despre acest proces, anii trec repede si vei ajunge si tu la urne, ca sa iti alegi presedintele.
Votul in Romania - Simplu si direct
In Romania, votul este foarte simplu. Fiecare cetatean care are 18 ani sau mai mult poate vota pentru presedinte sau pentru primari, senatori, deputati si alti lideri. Asa ca:
Alegatorii merg la sectia de votare si pun stampila pe numele candidatului pe care il doresc.
Candidatul care primeste cele mai multe voturi castiga alegerile. Este un sistem direct si democratic.
De ce este considerat simplu?
In Romania, votul functioneaza pe principiul „cel mai votat castiga.” Asta inseamna ca daca un candidat primeste cele mai multe voturi, el va fi ales presedinte.
Ce trebuie sa stii ca viitor votant?
Cand vei ajunge la varsta de 18 ani, fiecare vot al tau va conta si va contribui la alegerea liderilor tarii.
Votul in Statele Unite - Sistemul Colegiului Electoral
Sistemul de vot din Statele Unite este mai complicat si functioneaza putin diferit fata de cel din Romania. Iata cum se intampla acolo:
Cetatenii voteaza pentru candidati – la fel ca in Romania, cetatenii isi aleg candidatul preferat.
Alegerea unui grup de „electori” – cand cineva voteaza pentru un candidat, el alege de fapt un grup de electori, care reprezinta acel stat. Fiecare stat are un numar de electori, in functie de populatie.
Colegiul Electoral – Electorii desemnati pentru fiecare stat se intalnesc si voteaza pentru presedinte. Candidatul care obtine 270 de voturi electorale (din 538 in total) devine presedintele SUA.
Ce sunt electorii?
Electorii sunt persoane care voteaza pentru presedinte in locul cetatenilor. Acestia sunt alesi de partide politice, si se asteapta sa voteze pentru candidatul preferat de statul lor. Totusi, exista cazuri rare in care electorii voteaza diferit de ceea ce a decis majoritatea cetatenilor. Acesti electori sunt numiti „electori infideli” si sunt aspru criticati pentru ca nu respecta vointa alegatorilor.
Cum sunt pedepsiti electorii infideli?
Unii electori infideli pot primi amenzi sau pot fi inlocuiti in functie de legile fiecarui stat.
Exemple din istorie
In alegerile din 2016, au fost sapte electori infideli, un numar neobisnuit de mare pentru vremurile moderne, dar chiar si asa nu a fost suficient pentru a schimba rezultatul final.
Dar cum s-a ajuns la acest sistem cu electori?
Sistemul Colegiului Electoral a fost creat de la inceput, inca din 1787, cand s-a scris Constitutia Statelor Unite.
Parintii fondatori au ales acest sistem pentru ca:
Se temeau de democratia directa – nu aveau incredere ca toti cetatenii ar avea informatiile necesare pentru a alege un presedinte in mod direct.
Incercau sa echilibreze puterea intre state mari si mici – voiau sa se asigure ca si statele cu populatie mica aveau o influenta semnificativa in alegerea presedintelui.
Sperau sa evite ca presedintele sa fie ales doar de zonele foarte populate – prin Colegiul Electoral, fiecare stat are o anumita pondere de voturi care ii ofera o voce in sistem, indiferent de marimea sa.
Asadar, Colegiul Electoral a fost o solutie de compromis, creata pentru a combina ideile de democratie cu protectia intereselor statelor mici. Desi pare complicat azi, la acea vreme era considerat cel mai echitabil mod de a alege un presedinte.
Romania vs. America: Ce putem invata?
In Romania, fiecare vot conteaza direct pentru a alege liderul, iar candidatul cu cele mai multe voturi castiga. In SUA, exista un sistem mai complicat, dar ambele metode sunt concepute pentru a respecta dorintele alegatorilor.
De ce trebuie sa inveti despre vot inca de acum?
Cand implinesti 18 ani, vei putea vota si contribui la viitorul tarii. Este important sa intelegi cum functioneaza votul pentru a face alegeri intelepte si pentru a intelege cum pot voturile influenta schimbarea.
Votul inseamna putere!
Indiferent daca traiesti in Romania, in America sau in alta tara, votul este o unealta puternica prin care poti alege cine sa te reprezinte. Fiecare vot conteaza, pentru ca fiecare cetatean are o voce si un cuvant de spus!
Fii un viitor votant informat!
Alege sa intelegi cum functioneaza votul si de ce este important. Astfel, cand va veni timpul, vei fi pregatit sa-ti folosesti votul pentru a face o schimbare pozitiva in tara ta.
Iar la sfarsit de articol, asa cum te-am obisnuit, iti lasam cateva materiale pe aceasi tema, pe care sa le parcurgi, cand timpul iti permite si daca tu crezi ca este de interes pentru tine:
Ora de istorie: De ce a fost importanta Mica Unire a Principatelor Romane
Lectia de istorie: Primele imperii
Redactia clopotel.ro