Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
Masurile lui Barbie daca ar fi in marime naturala: 39-23-33
› vrei mai multBancul zilei
La un fotograf au venit mai multi chinezi pentru a se fotografia..
Fotograful se gandi: 'De ce sa-i mai fotografiez, daca seamana leit unul cu altul?
O sa le dau aceeasi fotografie!'.
Cand primesc fotografiile, un chinez ia fotografia, se uita lung la ea si spune:
- Nu e fotografia mea.
- Cum nu e a ta?
- intreaba fotograful, nu e fata ta?
- Fata e a mea, dar camasa nu.
Shop Clopotel.ro
Lectia de biologie: Ce stim despre amibe si cat de periculoase sunt
24 Iulie 2023
Auzim tot mai des, in ultimul timp, de infectiile provocate de amiba, mai ales in perioada cand oamenii se scalda vara in apele calde ale lacurilor, in special apele dulci, statatoare sau mudare.
Amibele sunt organisme unicelulare din clasa protozoarelor, care se caracterizeaza prin capacitatea lor de a se deplasa si de a se hrani prin formarea de pseudopode (extensii temporare ale citoplasmei). Ele fac parte din grupul de protiste cunoscut sub denumirea de Sarcodine. Un exemplu cunoscut de amiba este Entamoeba histolytica, care poate fi patogena si cauza bolii amibiene.
Exista amibe prezente in mediul acvatic, in sol si in alte medii, si majoritatea speciilor sunt inofensive pentru oameni si alte organisme. Cu toate acestea, exista cateva specii de amibe care pot fi periculoase pentru sanatatea umana, in special Entamoeba histolytica si Naegleria fowleri.
Entamoeba histolytica
Este cauza principala a bolii amibiene, care afecteaza de obicei intestinul gros. Majoritatea persoanelor infectate cu Entamoeba histolytica nu prezinta simptome, dar in cazurile mai severe, poate duce la diaree cu sange, crampe abdominale si pierdere in greutate. Uneori, amiba poate patrunde in alte organe, cum ar fi ficatul, determinand formarea de abcese hepatice, ceea ce poate fi grav.
Naegleria fowleri
Cunoscuta sub numele de "amiba a creierului", este o specie extrem de rara, dar letala. Infectarea cu Naegleria fowleri apare de obicei atunci cand apa contaminata intra in sinusuri sau caile respiratorii, devenind o infectie amibiana a creierului. Boala provocata de aceasta amiba se numeste meningoencefalita amibiana primara si este de cele mai multe ori fatala.
Amibele pot fi transmise si prin consumul de alimente sau apa ori prin contact direct cu persoane sau obiecte infectate. Cea mai buna masura de prevenire a infectarii cu amibe este asigurarea igienei corespunzatoare a mainilor, sa ne asiguram ca apa pe care o consumam nu este contaminata si evitarea inotului in apele dulci, statatoare sau mudare. Daca apare o infectie suspectata cu amibe, este important sa cautati ingrijiri medicale cat mai curand posibil, mai ales in cazul meningoencefalitei amibiene primare, care necesita interventie medicala de urgenta.
Redactia clopotel.ro