Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Peste 100 de embrioni de Markuelia hunanensis - o specie disparuta de viermi - cu o vechime de peste 500 de milioane de ani, au fost descoperiti la Hunan, in sudul Chinei, de o echipa de la Universitatea Bristol (MB) si Universitatea din Beijing (China). Descoperirea a fost anuntata in ianuarie 2004.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Amice, este intrebat un scotian, cum arata micutii tai gemeni?
- Ooo, sint nemaipomeniti!
- N-ai o fotografie?
- Ba da, uite.
- Dar nu vad decit unul. De ce nu i-ai pozat pe amindoi?
- Nu e nevoie, seamana ca doua picaturi de apa!

› vrei mai mult

Lansare platforma Back to School - resurse educationale deschise

10 Septembrie 2024

Back to School

Noua platforma „Back to School” imbina tehnologii AI cu metode de invatare europene precum Gamification si Flipped Learning


Inceputul anului scolar le aduce cadrelor didactice din mai multe tari europene o noua platforma online cu resurse educative deschise pe care le pot folosi in procesul instructiv- educativ: https://afostodata.ro/backtoschool/ Proiectul Back to School Open Resources este coordonat de echipa A fost Odata din Romania, alaturi de institutii scolare din Grecia si Spania.


In urma cu doar cativa ani, pandemia de Covid 19 a schimbat, printre altele, si modul in care elevii si cadrele didactice din intreaga lume se raporteaza la procesul de invatare. Nevoiti sa gaseasca mijloace alternative de predare, profesorii au cautat resurse online de calitate prin care sa transmita informatia, iar elevii au fost nevoiti sa se adapteze la cerintele de invatare digitale.


In acest context, proiectul Back to School Open Resources raspunde nevoii de resurse educationale deschise online, cu activitati creative impartite in functie de modul in care profesorii le pot folosi la scoala: pregatire acasa, activitati in clasa, teme: https://afostodata.ro/backtoschool/


Activitatile pornesc de la doua metode noi si inovative de predare: flipped learning (invatare inversa) si gamification (mecanica de joc ce incurajeaza colaborarea dintre elevi) si au ca sursa 20 de povesti internationale. Fiecare poveste este declinata in cate 10 tipuri de activitati (teatru, dezbatere, activitati cu tematica ecologica, quiz, jocuri didactice online, literatie, gandire critica, harta povestii, print) si ilustrata cu ajutorul Inteligentei Artificiale astfel incat sa fie cat mai atractiva pentru generatie de copii digital natives.


In plus, toate povestile sunt traduse si in limba semnelor romane si limba internationala a semnelor de un interpret autorizat, pentru a fi folosite de copiii cu deficienta de auz din intreaga lume.


Platforma, realizata in cadrul programului Erasmus, reprezinta un exemplu bun de cum tehnologia poate transforma educatia. Prin integrarea AI, gamification si flipped learning, aceasta platforma nu doar ca modernizeaza procesul educational, dar si pregateste elevii pentru o lume in continua schimbare. Elevii nu invata doar fapte si concepte, ci isi dezvolta abilitati esentiale pentru viitor, precum autonomia in invatare, colaborarea si gandirea critica.


„Pe masura ce tehnologiile continua sa evolueze, putem anticipa ca platforme precum aceasta vor deveni din ce in ce mai sofisticate si mai eficiente. Cu suportul continuu al programului Erasmus si al comunitatii educationale internationale, astfel de initiative au potentialul de a schimba fundamental modul in care educatia este perceputa si livrata in intreaga lume” spune Mariuca Mihailescu, coordonatoarea proiectului.


Toate povestile si activitatile sunt realizate in limbile romana, engleza, greaca si spaniola.

Inapoi la lista de stiri