Educatie
Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)
Azi vei avea parte de o atmosfera rece in jurul tau. Din fericire, reusesti sa extragi ce e mai frumos din orice situatie si sa iei intotdeauna cele mai bune decizii. Tine-o tot asa!
› vrei zodia taCultura generala
Citate celebre: Mark Twain - Da sansa fiecarei zile sa fie cea mai frumoasa din viata ta.
› vrei mai multBancul zilei
- Ce mai faceti, domnule doctor?
- Nimic, imi omor si eu timpul...
- De ce, ati ramas fara pacienti?
Shop Clopotel.ro

La ospat cu dinozaurii carnivori
29 Noiembrie 2006
Lumea dinozaurilor ramane cea mai fascinanta pagina din istoria vietii pe Pamant. In tumultoasa lor existenta, derulata de-a lungul Erei secundare, care a durat circa 185 milioane de ani au avut forme si marimi neegalate vreodata de lumea animala, multe dintre ele avantandu-se in medii niciodata cucerite de rudele lor anterioare. Mediile aerian, terestru si acvatic devenisera un imperiu al reptilelor. Dinozaurii pusesera stapanire absoluta pe mediul terestru - asa dupa cum o dovedesc vestigiile lor fosile, recuperate de pe aproape toate ariile continentale existente in Era Mezozoica.
Descriere:
Programul Era dinozaurilor se adreseaza in principal copiilor, pentru care dinozaurii, modul lor de viata si chiar existenta lor de reptile exercita o vie fascinatie. Pentru ca in ultimul timp dinozaurii au fost tratati ca un fel de super-staruri preistorice, proiectul nostru isi propune sa transmita un minim de informatie corecta si foarte clara asupra acestor fascinante si terifiante animale. Structura programului este mai degraba aceea a unui atelier de lucru, in care fiecare lectie este urmata de o aplicatie care vizeaza atat sa fixeze informatiile asimilate de copii cat si sa le dezvolte imaginatia si abilitatea de a ajunge singuri la concluzii si sa inteleaga cat mai bine epoca abordata de programul nostru. Aplicatiile, de la imaginarea artistica a Mezozoicului ca era geologica si ca mediu de viata al dinozaurilor, pana la realizarea de mulaje de fosile, isi propune sa-i familiarizeze pe copii cu Paleontologia si sa le starneasca interesul pentru Stiintele Pamantului.
Acces:
Pretul unui bilet la programul Era dinozaurilor este de 2,5 RON/persoana.
Obiective:
- sa ofere copiilor subiecte fascinante de discutie si aplicatii pe masura,
- sa ofere informatii corecte din punct de vedere stiintific asupra acestor animale, intr-o maniera placuta si accesibila,
Target: Proiectul se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 6 – 14 ani.
Desfasurare: - noiembrie 2006 – iulie 2007
- in prima sambata din fiecare luna, la orele 1200
Coordonator proiect: Dr. Stanila Iamandei
Programul prelegerilor:
1. Sa cunoastem dinozaurii! - Sambata, 4 noiembrie 2006, ora 12.00
Ce intelegem prin termenul Dinozaur? Reptilele Mezozoice cuprind: Dinozauri, Pterozauri, Ichtiozauri, Serpi, Crocodili, Broaste testoase... Despre aspectul lor exterior si forma oaselor pelviene, despre dimensiuni si modul lor de inmultire, despre mediul de viata si migratiile lor, despre inmultirea prin oua si modul lor de cuibarire, despre comportamentul lor fata de pui si multe alte detalii extraordinare despre reptile disparute sau actuale puteti afla in cadrul acestei lectii.
Conferentiar: Dr. Stanila Iamandei.
2. La ospat cu dinozaurii carnivori - Sambata, 2 decembrie 2006, ora 12.00
Ce mancau Dinozauri carnivori? Erau vanatori? Erau hoitari? Mancau oua, pui? Erau omnivori? Mancau si fructe? Aveau pietricele in stomac? Aveau cioc? Aveau gheare? Cat erau de mari? Aveau pene? Erau ingrozitori sau simpatici? Sunt asa de multe intrebari.. Avem si raspunsuri?
Conferentiar: Dr. Dan Grigore.
3. Dinozaurii vegetarieni - Sambata, 6 ianuarie 2007, ora 12.00
Ce mancau dinozaurii ierbivori? Iarba? Radacini? Frunze? Crengi? Fructe? Seminte? Sau erau omnivori? Refuzau oare o soparla, un pui, un ou al altui dinozaur? Aveau bot sau cioc? Aveau pipota sau pietricele in stomac? Rumegau? Cat erau de mari? Oare chiar aveau crestere continua? Erau violenti? Cum cuibareau? Isi paraseau cuibul? Cum cresteau puii? Cum se aparau de cei carnivori? Iarasi intrebari. Si... iarasi raspunsuri.
Conferentiar: Dr. Stanila Iamandei.
4. Reptilele zburatoare! - Sambata, 3 februarie 2007, ora 12.00
Ce erau Pterozaurii? Ca nu erau dinozauri. Au inventat aripa fara pene si zborul. Aspectul acestor reptile extraordinare care au cucerit mediul aerian a suferit mari schimbari in ce priveste structura sccheletului a oaselor, puteau avea si dimensiuni mari, putem discuta despre inmultirea prin oua, despre pui, despre comportamentul acestor zburatoare, poate despre migratii.
Conferentiar: Dr. Eugenia Iamandei.
5. Dinozaurii "scafandri" - Sambata, 3 martie 2007, ora 12.00
Ichtyozaurii erau reptile marine, pradatoare, asemanatoare unor crocodili. Inotul rapid si pofta de mancare nesatioasa i-a transformat in cele mai necrutatoare grupe de pradatoare acvatice. Dimensiunile reduse ale corpului (cinci metri lungime) erau compensate de un puternic simt social care ii conducea sa vaneze in grupuri.
Conferentiar: Dr. Valentin Paraschiv.
6. Sange de dinozaur! - Sambata, 7 aprilie 2007, ora 12.00
Ce fel de sange aveau dinozaurii? Rece sau cald? Dar Pterozurii? Dar Ichtyozaurii? De unde stim? De cand se stie aceasta? Ce inseamna sange rece? De ce migrau Dinozaurii? Ce cautau dinozaurii in regiunile nordice? Era vizuina, un posibil mod de aparare?
Conferentiar: Dr. Eugenia Iamandei.
7. Dinozaurii si dusmanii lor! - Sambata, 5 mai 2007, ora 12.00
Soparlele teribile ale Mezozoicului traiau in vremuri foarte periculoase. Dinozaurii ierbivori impuneau respect si frica prin dimensiunile lor colosale. Puteau ucide cu usurinta orice inamic, calcandu-l sau lovindu-l cu coada. Insa dinozaurii carnivori atacau singuri sau in familii orice alt dinozaur slabit sau mai mic. Dintii lor inspaimanta si acum cunoscatorii datorita dimensiunilor mari.
Conferentiar: Dr. Valentin Paraschiv.
8. Urme de dinozaur! - Sambata, 2 iunie 2007, ora 12.00
Cate degete avea un Dinozaur? Cat de mari urme lasau ? Ce legatura e intre marimea urmei si marimea animalului? Cum aflam greutatea animalului? Ce putem spune despre pistele de urme, despre dimensiuni, despre pui. Ce povesti ne spun urmele de pasi de dinozauri?
Conferentiar: Dr. Dan Grigore.
9. Cum si de ce au disparut dinozaurii! - Sambata, 7 iulie 2007, ora 12.00
Cand au trait si cand disparut dinozaurii? De ce au disparut? Ce a insemnat limita K/T? Sau au disparut treptat? Sau cum a fost? Cum de au disparut si multe alte grupe de plante si animale tot la sfarsitul Cretacicului? Dar oare au disparut Dinozaurii?
Conferentiar: Dr. Stanila Iamandei
Soseaua Kiseleff, numatul 2, telefon 212 89 52