Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
In Mexic sunt 300 de specii de insecte comestibile, care contin elemente nutritive.
› vrei mai multBancul zilei
-O maiestre , bine ati venit la noi, n-ati mai fost de mult pe la noi,sunt fericit sa va servesc, luati loc.Cum doriti sa va tund?
-In tacere.
Shop Clopotel.ro

La doar 16 ani, Valentin Stanciu colectioneaza premii in informatica
12 Iulie 2005Valentin Stanciu este un veritabil colectionar de premii in informatica
Cinci premii intai si o mentiune la concursuri si olimpiade nationale de informatica, peste 30 de participari la alte concursuri mai mici de la care nu s-a intors niciodata fara un premiu si autor al unui proiect informatic. Cam aceasta ar fi pana acum, pe scurt, cartea de vizita a lui Valentin Stanciu, proaspat absolvent al clasei a X-a.
Valentin este acum elevul Liceului International de Informatica Bucuresti si putem spune despre el ca este unul dintre acei copii exceptionali ai Romaniei. Pasiunea lui pentru informatica a inceput in clasa a III-a, atunci cand a inceput un curs de initiere la Palatul Copiilor. In acelasi an, a obtinut si primul sau premiu la concursul national "Marele premiu al Palatului National al Copiilor", unde, desi a concurat cu elevii de clasa a V-a, a reusit sa ocupe locul III. Acesta a fost insa doar primul pas, pentru ca, din 2001, a luat toate premiile intai de la toate competitiile la care a participat. In clasa a VIII-a, dupa ce a obtinut primul loc la Olimpiada Nationala de Informatica pentru gimnaziu (ONI) de la Focsani, s-a mai inscris la o competitie similara care se adresa elevilor de clasa a IX-a si a reusit, chiar si in aceste conditii, performanta de a lua tot premiul intai. Valentin spune ca a privit tot timpul participarea la aceste concursuri si ca pe un bun prilej de a calatori si de a cunoaste locuri noi. Ca locatie, cel mai mult i-a placut la Galaciuc, pentru ca era o zona de padure, dar si pentru ca acolo a luat doi ani consecutiv premiul intai la Olimpiada Internationala de Informatica pentru gimnaziu, caci "deh, mai frumoasa viata cand mai si castigi." Pentru rezultatele obtinute in gimnaziu, Liceul International de Informatica i-a oferit o bursa de studiu. Acest lucru i-a prins bine, pentru ca astfel are posibilitatea sa invete mult mai mult din acest domeniu decat la un liceu obisnuit. Mai mult de atat, in anul 2004 a fost declarat primul admis la Colegiul Pro - sectia informatica.
"Daca nu as studia suplimentar, nu as ajunge la performanta"
Cu toate acestea, Valentin lucreaza foarte mult si in afara orelor de curs, singur sau sub indrumarea unui profesor de-al sau, Silviu Ganceanu, si el fost olimpic international. Si asta pentru ca "daca nu as studia suplimentar, nu as ajunge la performanta. "Relatia cu profesorul sau este una mai speciala. Ei s-au cunoscut mai intai la concursuri, si avand si varste apropiate, sunt mai degraba prieteni. Din acest motiv ii face placere sa lucreze cu el si este incantat ca il mai invata si anumite trucuri. Pe 6 iulie, Valentin a plecat in Rusia pentru a reprezenta Romania la Olimpiada Pluridisciplinara de la Yakutia. Este prima oara cand participa la o competitie internationala, insa asta nu-l sperie catusi de putin si spera sa vina acasa tot cu locul I, pentru ca "din ce stiu eu, romanii au luat tot timpul locul I". Este atat de sigur pe el, incat nici macar nu ia in calcul un posibil esec: "Pot sa nu iau premiul doar din greseala. Adica sa pun 2 in loc de 3, dar atunci m-as supara foarte tare pe mine."
Profesor evaluator pentru colegii mai mici
In ultima perioada, mai exact din clasa a IX-a, s-a implicat in organizarea unor concursuri nationale de informatica pentru gimnaziu, propunand probleme create de el si facand parte din comisiile de evaluare. La Concursul National de la Satu Mare din 2004 a propus prima sa problema, asta dupa ce numai cu un an inainte fusese el insusi concurent. Spune ca e interesanta postura de evaluator, dar ca in acelasi timp e si o responsabilitate foarte mare. De asemenea, "cand faci o problema, trebuie sa fii foarte atent la detalii, la particularitati, pentru a nu fi prea simpla". Mai nou, a inceput sa se implice in intretinerea unui site de pregatire "Contaminare in programare", propunand si evaluand subiecte. In timpul sau liber, ii place sa joace sah sau baschet, sa schieze sau sa iasa cu prietenii. De asemenea, tot in timpul sau liber a mai participat la concursul international de proiecte informatice "INFOMATRIX-2004", cu proiectul Roboty, la care a mai lucrat cu un coleg de-al sau. Roboty este o mana robotizata cu patru articulatii care se misca dupa niste comenzi date de calculator si poate invata un set de miscari. In ceea ce priveste inventiile, spune ca ar mai fi unele idei, insa atat el, cat si colegul sau, care e tot olimpic, sunt acum preocupati sa adune cat mai multe premii. Valentin isi doreste sa intre si in posesia unor trofee internationale care sa-l ajute ca peste cativa ani sa fie studentul unei universitati prestigioase din America.