Educatie
Horoscopul zilei
Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)
Cultura generala
Isaac Newton - Pot calcula miscarea corpurilor ceresti, dar nu si nebunia oamenilor.
› vrei mai multBancul zilei
Doi politisti gonesc cu masina. La un moment dat ocolesc o groapa si intra intr-un pom. Ies amandoi dintre fiarele contorsionate iar unul dintre ei:
- Sa stii ca meritam o prima! Niciodata nu am ajuns asa de repede la locul accidentului.
Shop Clopotel.ro
La ce imi foloseste facultatea?
26 August 2022
Viitorul incepe sa devina o presiune inca de cand te apropii de sfarsitul scolii generale. Multi se asteapta ca atunci cand termini gimnaziul sa stii deja ce vrei sa faci mai departe in viata, sa iti alegi liceul in functie de facultatea pe care o urmezi. Dar cum o fi asta posibil, cand tu inca nici nu esti convins ca ai o culoare preferata, daramite sa stii ce ocupatie vrei sa ai in viitor. Sunt, desiguri, cazuri de copii care stiu de mici ce vor sa se faca atunci cand vor fi mari si fac tot ce se poate in sensul asta. Unii raman multumiti cu alegerea facuta, altii au un „soc” cand realizeaza ca in toti anii s-au pregatit pentru ceva care chiar nu li se potriveste, oricat de convinsi erau.
Daca ai ajuns deja la liceu sau daca te confrunti acasa cu intrebari legate de viitor, probabil ca ti-ai pus deja intrebarea daca merita sau nu sa faci facultate. Si ce facultate ar fi bine sa faci. Si daca e mai bine sa o faci in Romania sau in strainatate.
Facultatea e, daca vrei, ca o mancare super bine asezata in farfurie, pe care iti vine sa o mananci cu ochii, dar careia nu ii poti simti gustul pana nu te apuci de ea. Asa si cu studiile superioare!
Sigur ca suna bine ideea de a face Dreptul, probabil esti justitiar, vrei sa faci dreptatate sau poate vrei doar putere. Psihologia este noua moda, asa cum erau odata studiile economice, dar probabil putini ajung sa aiba propriul cabinet de consiliere sau sa faca intr-adevar ceea ce visau sa faca. Studiile economice la fel: te visezi director de banca sau de companie, dar pana acolo ai de trecut prin multe "furci caudine". Cati fosti viitori ingineri nu au abandonat lupta inca de pe bancile Politehnicii doar pentru ca si-au dat seama ca nu e pentru ei?
Te intrebi la ce iti foloseste facultatea?
Facultatea are si ea rostul ei: pentru unii reprezinta cadrul in care se dezvolta profesional, pentru altii - cel in care afla ce nu le place, de fapt, desi erau convinsi ca un anumit domeniu este potrivit pentru ei.
Facultatea este mediul in care dai, in sfarsit, dovada de maturitate, fie ca vrei, fie ca nu. Dai dovada de maturitate si atunci cand constientizezi ca trebuie sa inveti pentru ca studiile sa iti foloseasca la ceva cu adevarat, dar si atunci cand, poate, esti nevoit sa spui „stop! asta nu e pentru mine”.
Gasirea unei facultati care sa se plieze pe interesele tale, in care sa iti faca placere sa studiezi este o adevarata provocare. In primul rand trebuie sa faci o alegere documentata, in al doilea rand pentru ca atunci cand te documentezi constati ca la pachet cu ceea ce iti place vin si materii inutile, de umplutura. Si atunci cum sa te formezi pentru viitoarea cariera? Depinde doar de tine sa iti stabilesti prioritatile. Poti discuta cu un student care urmeaza deja facultatea care te intereseaza, poti participa la tururi sau poti chiar sa mergi la unele cursuri pentru a vedea la fata locului cum se desfasoara lucrurile.
Intrarea la facultate este pentru multi momentul in care se desprind de parinti. Foarte multi studenti pleaca la universitate in alte orase decat cele natale si locuiesc in camin sau cu chirie. Si te trezesti dintr-o data ca mama si tata nu mai sunt mereu acolo pentru a face anumite lucruri in locul tau. E drept ca poate iti trimit sau iti aduc mancare la pachet, dar trebuie sa inveti sa iti gatesti si singur. E drept ca poti in sfarsit sa ai in camera cata dezordine vrei, dar vine momentul in care trebuie sa te apuci si de curatenie, si de spalat rufe. Pentru ca pur si simplu nu ai de ales.
Facultatea este, prin urmare, nu doar o scoala in sens academic, ci si o scoala a vietii, in care, daca nu stiai pana atunci, trebuie sa stai pe picioarele tale, poate chiar sa incepi sa lucrezi pentru a-ti suplimenta veniturile si a putea face ce iti doresti.
Ceea ce inveti in timpul facultatii se presupune ca iti va fi de folos in domeniul in care vrei sa profesezi. Depinde doar de tine cum aduni informatiile si cum le faci sa lucreze in favoarea ta. Poate ca multi dintre cei care spun ca facultatea nu le-a folosit la nimic pur si simplu nu au stiut cum sa foloseasca ce au invatat. Sau poate au impresia ca se puteau descurca si fara studii superioare intr-un anumit domeniu. Insa nu e chiar asa. Anumite calificari nu le poti obtine decat cu facultate, cu licenta, cu masterat. Asa ca diploma aceea pe care multi se pot grabi sa o catalogheze drept o simpla hartie este mai importanta decat ai crede. Fara facultate nu poti deveni inginer, avocat, expert contabil, medic, psiholog, expert in resurse umane etc.
Nu in ultimul rand, o facultate absolvita te poate ajuta sa obtii salariu mai mare la joburile pe care le vei avea. Absolventii de studii superioare au, in general, o alta grila de salarizare decat cei cu studii medii. Chiar daca nu activezi in domeniul in care ai studiat, faptul ca ai studii de licenta te poate ajuta sa obtii la angajare, chiar si ca debutant, un salariu mai mare decat minimul pe economie, cum ofera multi angajatori doar pentru ca pot si pentru ca doresc sa profite de situatie.
Iti recomandam sa citesti si articolele de mai jos:
Care-i diferenta dintre liceu si o scoala profesionala?
La ce imi foloseste bacalaureatul?
Ce ar trebui sa stim despre noua materie Invatare Automata (Machine Learning)?
Ce este scoala de vara si ce avantaje are
5 diplome care te vor ajuta pe bune in viata
La ce imi trebuie in viitor matematica?
Stiai ca scoala are 10 beneficii?
Redactia clopotel.ro