Educatie
Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)
Cel mai bun prieten/a nu trece prin clipe fericite in aceaasta perioada. Isi doreste sa aiba din partea ta mai multa sustinere si respect.
› vrei zodia taCultura generala
Corpul unei meduze este format in proportie de 95-98% din apa, tocmai de aceea meduzele se evapora la soare.
› vrei mai multBancul zilei
Buna ziua, domnule politist. Sotul meu s-a pierdut. Daca-l gasiti, va rog sa-i spuneti ca mama nu mai vine la noi!
› vrei mai multShop Clopotel.ro

Jumatate din scoli, focare de infectie
08 Septembrie 2006Hardau: "Finantarea a fost facuta tarziu"
Ministerul Educatiei si Cercetarii a declarat ca situatia prezentata de catre Ministerul Sanatatii reprezinta, in fapt, o reluare a unor afirmatii de anul trecut, cu ocazia inceperii anului scolar 2005-2006. "Infrastructura in invatamantul universitar si preuniversitar este in plin proces de ameliorare si trebuie sa fim naivi sa credem ca o finantare de 100 milioane euro din luna mai poate sa conduca la remedierea situatiei intr-un sistem subfinantat de 16 ani.
Apreciez ca finantarea invatamantului din acest an este fara precedent, dar este facuta tarziu, atat de tarziu incat inceputul anului scolar 2006-2007 va gasi multe scoli din Romania in plin santier. Pana la 15 septembrie toate unitatile de invatamant au sarcina de a realiza igienizari. Dotarea cu mobilier nou, reabilitari, reparatii majore, stabilirea de noi spatii de invatamant sunt tinte realizabile, dar vor apartine perioadei urmatoare, in conditii de finantare sustinuta", a declarat ministrul Educatiei, Mihail Hardau.
Majoritatea unitatilor de invatamant care nu au primit autorizatie de functionare anul trecut nu vor fi autorizate nici in acest an. "Jumatate din scoli reprezinta adevarate focare de infectie. In mediul rural, majoritatea unitatilor prezinta intarzieri in finalizarea lucrarilor sau in efectuarea de "cosmetizari", desi exista deficiente majore care trebuie remediate. De asemenea, peste 40% din unitatile din mediul rural nu au surse proprii de apa si au fost construite pentru alte scopuri, dar transformate ulterior in unitati de invatamant. In mediul urban, scolile sunt supraaglomerate", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.
Mobilier degradat
Deficientele cele mai frecvent constatate in majoritatea unitatilor scolare care nu au fost autorizate pentru anii scolari anteriori sunt: cladiri deteriorate (fatade, tavane, pereti); lipsa sursei de apa proprii sau apa cu parametrii necorespunzatori; grupuri sanitare necorespunzatoare, deteriorate (acoperis, pereti, paviment, instalatii sanitare), iar in mediul rural total improprii; mobilierul scolar in cea mai mare parte (peste 50%) este degradat sau neadaptat ca dimensiuni cu grupa de varsta; sistemul de canalizare in mediul rural este necorespunzator.
Ministrul Sanatatii a transmis atentionari si conducerilor Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Educatiei si Cercetarii, prefecturilor pentru a lua de urgenta masurile care se impun in aceasta situatie. Actiunea de verificare a unitatilor de invatamant va continua pana la finalizare, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului. Dupa finalizarea controalelor, autoritatile sanitare vor reveni in fiecare unitate de invatamant pentru a evalua starea lor igienico-sanitara. De fiecare data se vor atentiona autoritatile responsabile.
Sursa: Romania Libera