Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


In aceasta zi vei ajuta parintii la curatenia in casa. Dar ca sa fii cu adevarat de ajutor, fa doar ce iti cer parintii si nu incerca sa te bagi in lucruri serioase.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Agrafa pentru hartii a fost inventata de catre Johann Vaaler, in anul 1899.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un moldovean intra in frizerie:

- Cat costa tunsul ?
- 10 lei.
- Dar barbieritul ?
- 5 lei.
- Atunci barbieriti-ma si pe mine in cap !

› vrei mai mult

Invazia: Un sfert dintre liceenii din Capitala vin din provincie

18 Iunie 2008
Aproape 3.000 de elevi din intreaga tara si-au depus dosarele de inscriere pentru ocuparea unui loc intr-un liceu din Bucuresti. Parintii prefera sa lase copiii in grija rudelor si a prietenilor. Psihologii sustin ca lipsa familiei si distanta de casa primejduiesc viitorul tinerilor.

La Scoala "Sfintii Voievozi" din Capitala, dupa primele cinci zile de inscriere, mii de elevi din toata tara au ales sa urmeze cursurile liceale intr-o unitate de invatamant din Bucuresti. Inca de la primele ore ale diminetii, parintii, insotiti de proaspetii absolventi de clasa a VIII-a, au luat cu asalt ghiseele pentru depunerea dosarelor.

Pana la ora la care scriem aceste randuri, s-au inscris aproape 3.000 de elevi, adica un sfert din numarul de locuri repartizate pentru clasele a IX – a fiind solicitat. "Desi venim din Bacau, in Bucuresti este singurul loc in care se face carte cu adevarat. Doresc, pentru copilul meu, sa isi continue studiile in Capitala pentru ca aici profesorii sunt mult mai exigenti si nu prea pot fi cumparati", ne-a declarat un parinte care isi insotea copilul la inscriere.

Acesti elevi sunt adusi din toate zonele tarii si sunt lasati in grija unor rude mai apropiate sau mai indepartate. Mai mult, exista si cazuri in care minorii sunt lasati de izbeliste, in grija unui necunoscut. "Mirela va sta o perioada de timp la fratele meu, dar la un moment dat va trebui sa ii gasim o gazda sau un loc la camin", ne-a precizat un alt parinte. Tutorii doresc pentru copiii lor tot ce este mai bun si sunt dispusi sa faca orice sacrificiu este nevoie, pe motiv ca acestia sa aiba un viitor mai bun. "Ca orice parinte, doresc tot binele din lume.

Nu este important pentru mine cati bani va trebui sa cheltuiesc sau de unde voi face rost. Vreau ca Alexandru sa aiba o educatie aleasa, iar aici sunt convins ca o va si capata", ne-a spus un alt parinte. Singurul motiv invocat, atat de parinti, cat si de viitorii liceeni, este acela ca in Capitala scolile sunt mult mai serioase, iar aici este singurul loc in care tinerii isi pot cladi un viitor mai bun, fara a duce grija zilei de maine. "La Scoala Sfintii Voievizi vin copii din toata tara. Pentru a nu ramane nici unul pe dinafara, ne-am marit programul de lucru cu aproximativ patru ore", ne-a declarat inspectorul scolar Victoria Nicola.

Bucuresti este un teren minat pentru copii

Psihologii atrag atentia parintilor ca o ruda mai apropiata sau mai indepartata nu poate avea grija de copiii lor, asa cum ar face-o propriii parinti. "Rudele sau prietenii nu au acelasi interes de a proteja interesele unui copil, nefiind vorba de legaturi mai apropiate ca aceea a unui parinte. Numai un parinte poate intelege cu adevarat problemele propriului copil.

Mai mult, acesta este singurul care, prin grija lui exagerata pentru un copil, il poate feri de toate pericolele", ne-a declarat psihologul Hanibal Dumitrascu. Specialistii considera Bucurestiul un teren minat pentru copiii din provincie care aleg sa-si continue studiile departe de parinti. "Capitala este un loc cu foarte multe atractii, de cele mai multe ori negative pentru un adolescent.

Greseala parintilor este aceea ca, atunci cand fiul sau fiica implinesc 16 ani, perioada critica pentru un adolescent, sa accepte ca minorul sa vina intr-un loc necunoscut si periculos. In ziua de azi un parinte vorbeste aproximativ sase minute cu propriul copil, ca sa nu mai vorbim si de faptul ca acestia se revad numai in vacante, care si ele sunt destul de mici, la un interval destul de mare.

Bucurestiul este un loc in care se pot satisface toate dorintele, iar aceste dorinte fara apropierea unui parinte pot avea consecinte foarte negative asupra adolescentului", ne-a mai precizat Hanibal Dumitrascu. Totodata, acesta a mai subliniat ca minorii care aleg sa faca un liceu in Capitala sunt niste copii tristi, iar acest lucru este considerat un fel de abandon. Specialistii considera adolescentismul cea mai dificila si de neinteles perioada din viata unui om.

"In aceasta perioada, toti copii tranverseaza drumul spre maturitate. Este cel mai important, dar si dificil moment in care copiii isi aleg prietenii, educatia si valorile. Din punctul meu de vedere, Bucurestiul nu este cea mai buna alegere. Parintii nu se gandesc la pericolul care pandeste la fiecare pas in acest oras. Bucurestiul este un model exagerat, unde adevaratele valori se pot pierde daca nu sunt sfatuite cum trebuie",ne-a mai declarat psihologul.

Sursa: Gardianul
Inapoi la lista de stiri