Educatie
Horoscopul zilei
Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)
Cultura generala
In anul 1830 d. Hr. intr-un tratat de algebra, George Peacock (9.04.1791 - 8.11.1858) face una dintre primele incercari cunoscute de formulare a legii fundamentale a aritmeticii.
› vrei mai multBancul zilei
-Cum se numeste filmul "Razboiul stelelor" la moldoveni? -"Galsiavi-n sier"!!!
› vrei mai multShop Clopotel.ro
Hartuirea si abuzul pe internet, cele mai frecvente probleme online in Romania
29 Iunie 2011Problemele semnalate cel mai des vizeaza hartuirea si abuzul pe internet sub toate formele sale - agresiunea verbala, calomnierea, furtul de date personale. Studiile arata ca in Romania exista cea mai mare incidenta a hartuirilor din intreaga Europa. Aceasta, impreuna cu constatarile cercetarii legate de o vizibilitate crescuta a profilelor pe retelelor sociale, duc la o rata crescuta a cazurilor in care datele personale sunt sustrase de pe retelele sociale, postate pe diverse alte site-uri, in contexte defaimatoare, fara acordul persoanelor in cauza.
Hartuirea, cunoscuta drept cyberbullying atunci cand are loc pe internet, implica folosirea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, cum ar fi mail-ul, telefoanele mobile, site-urile web defaimatoare, blog-urile etc., cu scopul de a ataca in mod deliberat, repetat si ostil un individ sau un grup de indivizi. Hartuirea cibernetica poate consta in trimiterea de e-mail-uri unei persoane care a spus ca nu vrea sa mai comunice cu expeditorul, e-mail-uri care pot contine amenintari, remarci sexuale, incitari la ura, sicanari ale victimelor precum si afisarea oricaror declaratii false care au ca scop umilirea victimei. Amenintarile por fi private, sau publice pe forumuri si grupuri de discutie.
Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimile lor pe site-uri si forumuri sau pot publica materiale in numele lor cu scopul de a le defaima si/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite si e-mail-uri de amenintare si hartuire, in timp ce altii publica barfe si instiga alte persoane la comportamente rautacioase impotriva victimelor.
Cyberbullying-ul poate include:
Batjocora repetata a unei persoane
Trimiterea de mesaje obscene prin intermediul internetului
Ridiculizarea cuiva prin crearea unui profil sau a unui blog fals, continand informatii umilitoare
Trimiterea de amenintari
Publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fara acordul persoanei in cauza
Dintre efectele hartuirii amintim:
Scaderea stimei de sine si a sentimentului de siguranta
Sentimente de frica, suparare, rusine
Refuzul de a se prezenta la scoala
Cresterea anxietatii
Cresterea posibilitatii aparitiei tulburarilor de stres
Evitarea activitatilor de grup, retragerea sociala
Schimbari in starea de spirit, comportament, somn sau apetit
Alimentarea prejudecatilor ce tin de rasa, religie, sexualitate
In cadrul programului Sigur.info, coordonat de Salvati Copiii Romania, este disponibil un HELPLiNE, prin intermediul caruia copiii, adolescentii, parintii si profesorii adreseaza intrebari, primesc informatii si sfaturi si propun recomandari privind modalitatile de a evita continutul ilegal si daunator al unor pagini de internet. La adresa www.helpline.sigur.info functioneaza linia telefonica 0744 300 476 (luni-vineri, orele 11-16, numar cu tarifare normala in reteaua Orange), o platforma de chat si o adresa de e-mail: helpline@sigur.info.
Cititi informatii despre sfaturile operatorilor Helpline pentru a evita situatiile de hartuire online, integral pe GeneratiaOnline.ro:
http://www.generatiaonline.ro/parinti/hartuirea-si-abuzul-pe-internet-cele-mai-intalnite-probleme-online-in-romania-696/